Изкуствен емайл може завинаги да премахне чувствителносттта на зъбите и естетичните дефекти на зъбния емайл

Изкуствен емайл може завинаги да премахне чувствителносттта на зъбите и естетичните дефекти на зъбния емайл

Едно от най-важните неща за запазване на  зъбите бели и здрави е целостта на зъбния емайл. Така се нарича външният защитен слой на зъбите. Ако той се наруши, зъбите стават чувствителни. До скоро се считаше, че  няма начин за ефективно и дълготрайно възстановяване на зъбния емайл.
    Хидроксиапатитът е  био материал, който често се използва при процедури за възстановяване на кости. Сложността при употребата му върху зъби идва от факта, че е много твърд и не може да се нанася ефективно. Наскоро обаче, екип от биологичния факултет на университет "Кинки" в западна Япония   откри начин за създаване на  ултра-тънка (0.004 мм) и огъваема версия на хидроксилапатита. Единственият проблем  при тази технологията е, че аплицирането на хидроксиапатита върху зъбите отнема около 24 часа.
Независимо от това, възможностите и потенциалът на материала хидроксилапатит  в денталната медицина са невероятни. При прилагане, хидроапатитът предпазва зъбите и компенсира стари износвания на емайла,. Друго съществено предимство е, че с тази тънкост на материала той е практически невидим за човешкото око, освен ако не се гледа от близо на директна светлина. От университета казват, че може да се направи и в бял цвят в името на козметичната стоматология. А най-хубавата част от новините е, че до 3 години материалът може да се пусне в употреба за козметични цели.

 

Снимка: Олга Мицова / Шатерсток

Вижте още: зъбен сензор
 

Прочетено: 11838 път(и)

Вашите коментари

Напишете вашия коментар
Ние ще отговорим при първа възможност като Ви уведомим на посочен от Вас e-mail.
Все още няма коментари, бъди първия!
x

Регистрационна формателефон e-mail sms пощенски адрес