Венечно заболяване – 5 характерни симптома

Венечно заболяване – 5 характерни симптома

Функцията на венците или по-точно на здравите венци е да държат прикрепени зъбите на мястото им. Здравите венци са твърди, с розов цвят и не кървят, когато си миете зъбите.

Тъй като гингивитът често е безболезнен може да не разберете за него. Все пак не може да не забележите оцветяването в розово на ресните на четката за зъби в резултат на кървенето на венците - признак на венечно заболяване.

Ако имате някой от следните симптоми вероятно се касае за венечно заболяване – гингивит:

 

1. Болезнени и чувствителни венци

2. Подуване на венците

3. Омекване на венците

4. Тъмно червени венци, които са загубили здравословния си розов цвят

5. Кървене на венците при миене на зъбите или почистване с конец за зъби

 

 Какви са фазите на венечните заболявания?

 

parodontit

 

Какви са причините за гингивит и пародонтит?

Гингвинитът е леката форма на венечно заболяване с възпаление на венците. Много хора могат да го имат и да не знаят за това, тъй като често протича безболезнено. Но гингивитът трябва да се лекува, защото може да прерасне в сериозно венечно заболяване.

Ако венците са зачервени, вместо розови на цвят или са възпалени, подути и кървят, когато ги миете с четка за зъби, то много вероятно е да имате гингивит. В общия случай гингивитът е резултат на недобра устна хигиена – недостатъчно или неправилно почистване с четка и конци за зъби. При системна лоша зъбна хигиена върху зъбите се натрупва плака (лепкава субстанция), която уврежда венците. 

Гингивитът винаги започва с натрупването на плака – невидим, лепкав слой, състоящ се предимно от бактерии. Когато захарта и нишестето влязат в контакт с бактериите, които нормално се намират в устата се формира плака. Миенето на зъби два пъти дневно и почистването с конец за зъби ежедневно премахва плаката.

Плаката може да се формира отново в рамките на 24 часа след измиването на зъбите. Плака, която остава върху зъбите повече от 2-а 3-и дни се втвърдява под  и над нивото на венеца и образува зъбен камък. Зъбният камък затруднява измиването на зъбната плака и служи като благоприятна среда за развитие на бактерии.

Зъбният камък не може да се отстрани при миенето на зъбите с четка и почистване със зъбен конец в домашни условия. Премахването на зъбния камък става само от зъболекар чрез специален инструмент - скалер.

Ако плаката и зъбният камък останат върху зъбите и гингивата (венецът) ще се раздразни и възпали. Накрая венците ще се подуят и с голяма вероятност ще започнат да кървят. Ако натрупването на зъбен камък продължи заболяването на венците  може да прогресира до пародонтит.
Гингивитът и пародонтитът обичайно се причиняват от лоша орална хигиена.

 

Какви са усложненията при венечни заболявания?

Безспорно най-неприятното от всички усложнения на венечните заболявания е загубата на зъби. Подценяването на венечните заболявания е предпоставка за загуба на зъби. Решения за заместване на липсващите зъби има, но е по-добре да не се стига до там.

 

Нелекуваният гингивит може да прерастне в пародонтит. Нелекуваният пародонтит може да доведе до:  

 

Загуба на зъби

Люлеене на зъбите

Хроничен абсцес

Увреждане на костта и тъканта заобикаляща зъбния корен

Отдръпваме на венците

Сърдечни заболявания

Хора с хроничен периодонтит са по податливи на сърдечни болести и сърдечен удар 

Преждевременно раждане – за бременни с пародонтит има по голям риск да родят преждевременно.


Предпазване и профилактика на венечните заболявания.

- Правилна устна хигиена – хора с правилна устна хигиена е много по-малко вероятно да развият гингивит, пародонтит или остътр некротизиращ гингивит. Добра устна хигиена означава – измиване на зъбите с четка и паста за зъби два пъти дневно, и почистване с конец за зъби ежедневно. За по-добър ефект може да се ползва и електрическа четка за зъби.

- Редовни прегледи при зъболекар –профилактични прегледи трябва да се правят на всеки 6 месеца. Най-добре в вашият зъболекар да определи честотата на профилактичните прегледи в зависимост от състоянието на вашите венци и зъби.Прочетено: 15908 път(и)

Вашите коментари

Напишете вашия коментар
Ние ще отговорим при първа възможност като Ви уведомим на посочен от Вас e-mail.
Все още няма коментари, бъди първия!
x

Регистрационна формателефон e-mail sms пощенски адрес