Видове тотални зъбни протези

Видове тотални зъбни протези

Материали за плакови протези: класическа акрилна или силиконова е правилната за мен?

Плаковата или тотална протеза се ползва, когато трябва да се заместят всички зъби на горната или долна челюст. Това си представят повечето хора, когато чуят думата протеза или “чене”. Тя позволява на хора загубили всички зъби да възстановят тяхната пълна функционалност-  да говорят, да се усмихват и хранят естествено


Плаковата протеза е неразделна и абсолютно незаменима част от ежедневието на хората, които я ползват. Особено след като здравната каса наскоро започна да покрива част от разходите по изработката на тотални протези, все повече хора се сдобиват в такава. За разлика от  миналото, когато всички протези са се изработвали от акрил, в днешно време на пазара се предлагат и други по-съвременни материали. Te се правят oт така наречените “силиконови” протези, които също имат своите предимства и недостатъци. 

Ако вие имате нужда от плакова протеза, е важно да можете да направите информиран и правилен избор за вашата ситуация. За да ви подкрепим в това начинание, направихме кратко обобщение на основните материали за изработка на плакови  протези.

Видове зъбни протези

 

Тази статия е част от серия статии, които пишем с цел да информираме пациентите за различните видове протези. Ако търсите отговор на друг въпрос по темата протези, вижте останалите статии от серията тук.

 

Акрилна плакова протеза


Акрилната плакова протеза е класиката сред протезите.  Тя е направена от твърд изкуствен материал наречен полиметилметакрилат или PMMA. С нея се работи от много време и е най-разпространеният вариант на тотална протеза.

 

Акрилна протеза

 

Предимства


Опит: Акрилната протеза съществува от много време. За нея са натрупани голямо количество клинични данни и опит, с които вашият зъболекарят лесно може да прецени какъв е шансът успешно да се приложи в дадена ситуация.


Цена: В сравнение с някои по- “модерни” материали използвани в протезирането, акрилът е относително евтин. 


Лесна за обработка и преработка: Акрилът е материал, който лесно се свързва със себе си,  позволявайки една протеза да бъде преработвана при нужда в течение на употребата й. Ако е счупена, може да се поправи. Ако не се държи добре в устата, може да се ребазира. Това разбира се, са фини процедури, които се извършват от квалифициран зъболекар и зъботехник.


Недостатъци


Издръжливост: Акрилът е относително твърд, но същевременно крехък материал. Свойства, които с годините на ползване на една протеза стават все по-силно изразени. Сравнително голям е рискът в сравнение с някои по-нови и еластични материали, защото ако протезата падне на земята или в мивката или бъде изложена на друга форма на напрежение, може да се счупи. За щастие, както споменахме по-горе, акрилът е относително лесен за поправка и не се налага да се изработва нова протеза при всяко счупване. Ако протезата ви е счупена, свържете се с вашия зъболекар.


Алергии: Някои хора имат алергия към мономерът, който се намира в акрилните  протези. Ползването на таиква води до зачервяване на устната тъкан и парене. При това положение, може да се мине на материал без акрилен мономер като ‘Vertex ThermoSens’ (Вертекс Термосенс) или ‘Valplast’ (Валпласт) .


Гъвкава протеза Vertex ThermoSens


ThermoSens е висок клас материал за протези, пуснат на пазара през 2011 г. от холандската фирма Vertex™. Тъй като не е толкова твърд и крехък като акрилът, ThermoSens материалът дава на протезите  известна еластичност, на която се дължи и нарицателното 'гъвкави протези'. Едни от основните иновации на този продукт се изразяват в избягването на основните проблеми, от които акрилните протези страдат, като например алергизиращия ефетк и чупливостта, и също така в подобрената естетика.


Гъвкави протези

 

Предимства


Висока издръжливост: Материалът ThermoSens е рекламиран от фирмата производител като 'несчупваем'. Няма нищо невъзможно на този свят и счупването на ThermoSens протезата не е изклюзение от това правило, но е факт, че тя е значително по-издръжлива от класическата акрилна протеза. Благодарение на еластичността на материалa ThermoSens, на практика e невъзможно протеза да се счупи, ако падне на земята или в мивката. Същото важи и ако протезата бъде настъпена или неволно подритната. 


Без алергични реакции: ThermoSens  е предварително полимеризиран, термопластичен материал. При изработката на акрилна протеза се смесват мономер и полимер. В процеса на полимеризация,  повечето мономери се свързват помежду си с полимерите, изграждайки  нови, по-дълги полимери, но една част от мономерите винаги остават свободни (между 0,1 и 5 % в зависимост от технологията на преработка) и именно те водят до алергични реакции.  В Thermosens няма остатъчен мономер, който да води до алергични реакции. За неговата преработка не се смесват мономер и полимер както при акрила. Вместо това материалът се нагрява, от където идва терминът термопластичен,  и инжектира в предварително подготвена форма - става въпрос за изцяло физическа, а не химическа реакция. Благодарение на това си свойство, тези протези са много подходящи за хора с алергия към пластмаса. 

 

Отлична естетика: Комбинация от фактори водят до отличната естетика на ThermoSens материалa. Едно от тях се проявява още при вашата предварителна работа със вашият зъболекар. Vertex™ предлагат петнадесет различни цвята 'венци', от които вашата протеза може да бъде изработена, позволявайки да се избере точният нюанс за вас. Другите значителни фактори са в самата структура на материала. ThermoSens e примесен с кристалинни 'пълнители' - молекули с финна структура, които позволяват достигането на по-високо ниво на блясък. Освен това, материалът има изключително висока плътност, което го прави по-устойчив на оцветяване при често консумиране на кафе, зелен и черен чай и цигари.

 

Възможност за поправка и преработка: Също като акрила, ThermoSens може да бъде преработвана и към нея може да бъде да бъде добавен материал при нужда. Това означава, че ако не пасва може да бъде ребазирана и ако се счупи може да бъде поправена. 


Недостатъци:

Цена:  Vertex™ ThermoSens е висок клас материал за протези със значителни предимства пред класическите акрилни протези, но и с по-високи разходи за изработка и преработване, което води до неговата значително по-висока цена. Силиконова Протеза Valplast ®Valplast е алтернативен протезен материал, който излиза на пазара за пръв път във САЩ през 1954 г. Протезите Valplast са още по-меки от ThermoSens и заради това са известни като “меки” или “гъвкави” протези и въпреки че е възможно от него да се правят тотални протези, намира приложение най-вече в частичното протезиране. От една страна Valplast са много удобни и издръжливи, но от друга страна, както ще видите, материалът носи със себе си и значителни недостатъци. Предимства

 

Удобство:Valplast е мек и гъвкав материал, което позволява изграждането на изключително удобни протези. Някои хора не могат да понасят акрилните протези, тъй като са твърди и им убиват. За такива хора, използването на Valplast  е добро решение на проблема.

 

Издръжливост: Valplast също се рекламира като материал, който е “невъзможно” да се счупи при нормално ползване. Поради голямата си гъвкавост, протезите могат да понесат много повече напрежение от класическите акрилни такива.

 

Без Алергични Реакции: Valplast, също като ThermoSens, е термопластичен изкуствен материал, който няма пластмасови мономери. Неговата преработка също се изразява в нагряване и инжектиране и не включва химически реакции, правейки го  подходящ за хора с алергии към пластмаса.

 

Недостатъци

 

Цена:  Като по-високотехнологичен протезен материал, Valplast има и по-висока цена от класическия акрил. 

 

Поема миризми и цветове:  Поради своята структура, материалът Valplast има свойството да имбибира - тоест да поема миризми и цветове. В течение на живота на една протеза, тя неизбежно търпи промени на цвета, но при Valplast, това е особено силно изразено качество. За да се поддържа в добро и хигиенично състояние, се налага честото професионално почистване на протезата.

 

Нестабилна позиция: Именно заради това си качество, Valplast не е подходящ за плакови протези. За да държи позицията си в устата, една плакова протеза разчита на плътен и постоянен контакт в устната тъкан, чрез който слюнката прилага капилярни сили между венците и протезата. Тъй като Valplast е толкова гъвкава, тя по-лесно се размества при говорене или дъвчене и силите, които я държат на място са по-слаби.

 

Неподходяща за дългосрочно ползване:  Веднъж изгубят ли се всички зъби, алвеоларният гребен, тоест челюстната кост, започва да атрофира. Този процес е естествен и неизбежен, но прилагането на пунктуален (точков) натиск го ускорява значително, което е точно това, което се случва при плаковите Valplast протези. Тъй като са толкова меки, Valplast протезите не разпределят напрежението от дъвченето и другите сили в устата равномерно по цялата повърхност на протезата, а го оставят да бъде предадено точково на мястото където натискът е употребен. Само по себе си, атрофията не би била нещо толква лошо, тъй като все пак в алвеоларният гребен вече няма зъби, но тя носи със себе си друг проблем - промяна на устния релеф. Както обяснихме по-горе, съотвествието между устния релеф и протезата е от ключово естество за пасването на една протеза и когато то бъде намалено протезата започва да “плува” и освен това изработването на бъдеща протеза при по-малък алвеоларен гребен е затруднено.

 

Не може да се поправя или преработва: Естеството на Valplast материалът е такова, че щом една протеза бъде изработена, към нея не може да се добавя още материал, тоест протезата не може да бъде поправяна или ребазирана. От гледна точка на поправките това е пренебрежимо, тъй като е малко вероятно Valplast протеза да се счупи. От гледна точка на ребазирането, обаче, става въпрос за двойно по-голям проблем отколкото при другите протези. В течение на живота на всяка една протеза, ако се ползва достатъчно дълго, се налага тя да се ребазира, заради естествените промени в устния релеф. Липсата на тази възможност е проблем, но имайки също предвид фактът, че тези промени настъпват много по-бързо при Valplast протезите, както обяснихме по-горе, ползваемостта на този материал за  дълготрайни решения е значително намалена.

 

Планирането на една плакова протеза е сложен и индивидуален процес, който изисква съдействие между зъболекар и пациент. Надяваме се, все пак , че чрез тази статия сме ви помогнали да можете да вземете по-информирано решение заедно с вашият лекуващ зъболекар. Ако имате още въпроси можете да се възползвате от онлайн консултация. Ако пък самите вие се нуждаете от плакова протеза, запазете час при д-р Михайлов. 

Запазете час

Прочетено: 36529 път(и)

Вашите коментари

Напишете вашия коментар
Ние ще отговорим при първа възможност като Ви уведомим на посочен от Вас e-mail.
Все още няма коментари, бъди първия!
x

Регистрационна формателефон e-mail sms пощенски адрес