Десет чести грешки при миенето на зъби

Десет чести грешки при миенето на зъби

Миенето на зъби е нещо толкова рутинно, че малко хора изобщо се замислят докато го правят, но всъщност ако човек не внимава може да допусне някои сериозни грешки, които да повлияят на зъбното му здраве.

 Грешка 1 : Използване на неподходяща четка за зъби

Важно е да си избирате четката за зъби според размера на устата ви. Ако се налага да се напрягате за да отворите устата достатъчно, че да влезе четката, значи ви трябва по-малка. Също така трябва четката ви да е с удобна дръжка. Трябва когато я държите в ръка да я усещате толкова естествена, колкото една вилица например.

 Грешка 2 : Използване на четка с неправилен тип власинки

Някои четки имат прави други заоблени власинки, но това умерено няма значение и е въпрос на личен избор. По важното е да имате четка с правилната твърдост на власинките. Ако са прекалено твърди могат да наранят венеца по време на миене, а ако са прекалено меки няма да премахват успешно плаката. Важно е да се намери баланс между двете.

Грешка 3 :  Прекалено рядко или за прекалено кратко миене

Зъбите трябва да се мият поне два пъти на ден или три в идеалния случай. Ако не се мият за по-дълго време, това оставя плака да се натрупа и предразполага към развиване на бактерии в устата. Освен това е много важно зъбите да се мият за достатъчно дълго време. Минимумът е две минути, а три минути е препоръчителното време. За съжаление много хора не покриват дори този минимум, а той е нужен за да се почистят ефикасно всички повърхности. Един добър начин е да разделите зъбите си на квадранти и да отделяте по 30 секунди на всеки от тях. Ако пък се отегчавате, може да пробвате да комбинирате миенето с нещо друго като например гледане на телевизия.

Грешка 4 : Миене прекалено често или с прекалено много сила

 Миенето три пъти на ден е оптимален вариант. Повече от това може да раздразни корена на зъба и заедно с него венците. Също така, миенето с натиск може да унищожи емайла. Зъбите трябва да се мият внимателно три пъти на ден за 2-3 минути.

 Грешка 5 : Неправилно миене

 Хоризонтално миене по линията на венците може да доведе до рани по венците. Правилният начин да миете зъбите си е като власинките са под 45 градусов ъгъл и движите четката с вертикални или кръгови движение  върху зъбите. За подробно обяснение как да миете зъбите си можете да видите ето тази статия.

Грешка 6 : Да започвате от едно и също място всеки път

 Повечето хора започват да мият зъбите си от едно и също място всеки път. Рутината е хубаво нещо, но в този случай може да е лоша за зъбите ви. Когато миете зъбите си, в края вече ви е омръзнало и не полагате толкова усилия за последните части. За това е хубаво да започвате от различно място всеки път, тъй като иначе някои места остават системно непочистени, което може да доведе до заболявания.

 Грешка 7 : Пропускане на вътрешните повърхности

 Много хора пропускат повърхността на която се опира езика - вътрешната част на зъбите. Дори и да не я виждаме плаката се натрупва и е важно да я чистим от всякъде. Най-често пропусканата област е вътрешната част на долните предни зъби.

 Грешка 8 : Да не изплаквате четката след миене

 Ако четката остане непочистена от плаката и пастата за зъби, това води до развиване на бактерии, които слагате в устата си при следващото миене.

 Грешка 9 : Да не оставяте четката да изсъхне

 Ако четката е в среда от която не може да изсъхне, това култивира среда за бактерии и освен това може да се наруши формата на власинките. Добре е четката да се изтръска с ръка преди да я върнете на мястото и.

 Грешка 10 : Да не сменяте четката достатъчно често

 Препоръчително е четката да се сменя на не повече от половин година, а понякога и по-често. По-важно е обаче състоянието на четката отколкото точния график. Ако власинките се втвърдяват или се обезформят и разпадат, значи е време за нова четка.

Миенето на зъбите е нещо, което всеки приема за елементарно и интуитивно, но всъщност като всяко друго нещо изисква внимание и старание.

Вижте още: Как да поддържаме своите зъбите, Как олиото може да поддържа зъбите ни здрави, Какво представляват силантите, Лечение на зъбни заболявания


Прочетено: 13373 път(и)

Вашите коментари

Напишете вашия коментар
Ние ще отговорим при първа възможност като Ви уведомим на посочен от Вас e-mail.
Все още няма коментари, бъди първия!
x

Регистрационна формателефон e-mail sms пощенски адрес