Детектор открива зъбната плака

Детектор открива зъбната плака

Съвременните технологии, които бързо навлизат в нашето ежедневие се погрижиха за още една иновация, която е полезна за здравето на зъбите – детектор за зъбна плака. Той позволява на всеки лесно да провери в домашни условия наличието на зъбна плака върху зъбите си. Другата добра новина е, че детекторът е български и се произвежда от Оптикалазер.

Детектор за зъбна плака – какво представлява?

Детекторът за зъбна плака е уред, подобен на фенерче, който посредством осветяване на зъбите флуоресцира (показва) в различен цвят зоните с наличие на зъбна плака. Детекторът излъчва ултравиолетова светлина, която попадайки върху зъбите води до флуоресциране в различен цвят на чистите и покритите с плака участъци от зъбите. Зоните, който са с натрупана зъбна плака флуоресцират в бледорозов до червен цвят, а чистият и здрав дентин флуоресцира в зелено. Полезната джаджа използва свойството на ултравиолетовата светлина да флуоресцира в бледорозов и червен цвят бактериите или по-точно техните метаболитни продукти – порфирини. И тъй като чистите зъби флуоресцират в зелено пациентът лесно вижда зоните със зъбна плака и респективно може да ги почисти.

Защо е необходимо да отстраняваме зъбната плака?

Съвсем накратко ще кажем няколко думи за въздействието на зъбната плака при продължителното й задържане върху зъбите. Зъбната плака е фин налеп, който се състои основно от микроорганизми или както ги наричаме в ежедневието си бактерии. При по-продължително задържане на плаката върху зъбните повърхности нейната дебелина се увеличава и постепенно се втърдява. Ако не се почиства продължително време зъбната плака минерализира и се образува зъбен камък. Освен визуално неприятния му вид той води до развъждане на токсични бактерии, които увреждат тъканите – както венците ,така  и зъбите. По този начин зъбната плака благоприятства възпалението на околозъбната тъкан, развитието на кариеси и пародонтити.

Зъбната плака не може да бъде видяна с просто око. За да я видите можете да използвате детектор на зъбна плака. С него контролирате как сте измили и отстранили зъбната плака от своите зъби бързо и лесно.

Цената на детектора за зъбна плака е 30 лв. Можете да го закупите и от стоматологичен кабинет ДентаПро.

Вижте още: Как да поддържаме своите зъби

Прочетено: 4248 път(и)

Вашите коментари

Напишете вашия коментар
Ние ще отговорим при първа възможност като Ви уведомим на посочен от Вас e-mail.
Все още няма коментари, бъди първия!
x

Регистрационна формателефон e-mail sms пощенски адрес