Знаете ли, че зъбни дефекти могат да се скрият със зъбни корони

Знаете ли, че зъбни дефекти могат да се скрият със зъбни корони

Всеки има по нещо мъничко в себе си, което би искал да промени. За някои то е навик като среднощната закуска с нутела или цигарата, която неизбежно придружава сутрешното кафе. По-суетните от нас пък се притесняват за дефекти във вида си - черна точка, или стърчащ рошав кичур развалящ така перфектно иначе изградената визия, а понякога става въпрос и за зъб, който е малко по-дълъг или крив от останалите и бие на очи като плашило в житно поле.

Всички тези проблеми можете да решите до голяма степен сами или с помощта на козметик, освен последния. За всякакви манипулационни процедури свързани с усмивката ви, ще имате нужда от помощта на професионално лице - зъболекар. Той може с помощта на коронка да оправи голяма част от дефектите, които хората не харесват в зъбите си. Но в крайна сметка какво и как по-точно може да оправи една зъбна коронка?

Счупен или износен зъб

Въпреки че зъбите най-често имат съвсем леко нарушена форма, поради факта, че е толкова необичайно, обикновено се вижда от километри. Дали заради амортизиране и или заради травма, при която се е отчупило парче, се случва зъб да загуби целостта си. Особено неприятно явление, ако е част от предните резци. Зъбната коронка е идеално решение в този случай. Счупеният зъб бива почти заменен, което позволява не само да бъде направен като преди, а дори по-добре. Можете да получите коронка, която да изглежда точно така както си я представяте. Това е възможно тъй като истинският зъб бива до изпилен, и отгоре се поставя коронката, която възстановява външния му вид. Крайният резултат е зъб, който е зъб с нормална форма, който е практически неразличим от естествен.

Запълване на големи пространства между зъбите

Разстояние между предните два зъба е поличба за пари. Не толкова меркантилните от нас обаче понякога предпочитат перфектна усмивка. Едно от решенията в тези случаи, а и като цяло при голямо разстояние между зъби е… зъбна коронка! Отново, коронката позволява цялостно ново оформяне на зъба. Формата му може да бъде изменена така, че да заема по-голяма част от междузъбното пространство. В случаи на разстояние между зъбите често е по-удачно да се ползват шини или друга форма на ортодонтска намеса, поради което задължително се консултирайте със зъболекаря си за професионалното му мнение.

Възстановяване на естествения цвят на зъб

По стечение на ред обстоятелства може да се получи така, че един от зъбите ви да придобие различен цвят и в резултат силно да контрастира със останалата част от усмивката ви. Коронката е едно от подходящите решения и в този случай. Зъбната коронка може да бъде изработена в цвят, който перфектно съвпада с този на останалите ви зъби. Ако обаче искате да изсветлите всичките си зъби, а не само един, то избелването най-вероятно е по-удачна процедура. Ако не сте сигурни какво е по-добре за вас, консултирайте се със стоматолога си.

С какво не помага коронката

Въпреки че коронката може да се справи с много от зъбните дефекти, далеч не са всички. В общия случай зъбните коронки са полезни само когато става въпрос за проблеми с индивидуални зъби. Дори тогава, понякога са нужни други мерки. Ако зъб е изкривен далеч от правилната си позиция е нужна ортодонтска намеса. Същото важи и за проблеми със неправилна захапка. Като цяло всякакви ергономични проблеми не са разрешими с коронка. Ако ви липсва зъб, няма как да се сложи коронка върху него, следователно е нужно друго решение като например зъбен мост.  Също и ако искате избелване на зъбите си, подмяната на всеки зъб с коронка далеч не е най-ефективното решение. Много по-разумно е да се подложите на избелваща процедура. Разбира се, вашият стоматолог би знаел най-добре какво е правилното решение във всяка от тези ситуации, затова се консултирайте с него преди да взимате решения.

Как се поставя зъбна корона?

Поставянето на зъбна корона е относително не-инвазивна процедура. Тук можете да прочетете подробно стъпките, но на кратко: взима се отпечатък от зъба, зъбът се  изпилява, поставя се временна коронка и след изработването на постоянната, тя се пробва и циментира върху изпиления зъб.

Ако имате дефект по зъбите си, който искате да оправите можете веднага онлайн да си запазите час при д-р Михайлов и да се информирате, но преди всички не забравяйте да се харесвате такива каквито сте!

Запазване на час за зъболекар


Прочетено: 6284 път(и)

Вашите коментари

Напишете вашия коментар
Ние ще отговорим при първа възможност като Ви уведомим на посочен от Вас e-mail.
Все още няма коментари, бъди първия!
x

Регистрационна формателефон e-mail sms пощенски адрес