Знаете ли, че много от зъбните заболявания могат да се лекуват безболезнено с физикална терапия

Знаете ли, че много от зъбните заболявания могат да се лекуват безболезнено с физикална терапия

Физикалната терапия е много успешен начин да се повлияят някой зъбни заболявания с неинвазивни за пациента процедури, които са кратки,  дават много добър резултат и лечебен ефект. В общия случай говорим за 10 или 20 минутни процедури, които се прилагат в продължение на от 5 до 10 дни. Процедурите се прилагат върху зъбите или венците като се ползват съвременни лазерни или йонизиращи устройства в съчетание с медикаменти, прилагани локално върху проблемната зона. Резултатите от физикалната терапия са намаляване на болка, намаляване или спиране на кървене, облекчаване на болки след хирургични манипулации или ортодонтско лечение и много други.

Зъбни заболявания и състояния, които се повлияват положително от безболезнена физикална терапия

Зъбните и венечни заболявания, при които може успешно да се прилага физикална терапия са доста и между тях са Периодонтит, Пародонтити, Гингивити, Стоматит, Афти, Гангрена, Фрактури, Артрити, Алвеолити, Инфектирани коренови канали , Болка от ортодонтско лечение, Болка при следоперативно състояние, Лечение на некариозни заболявания на твърдите зъбни тъкани като ерозии, клиновидни ефекти, абразио, и други.

Болезнени ли са процедурите при физикална терапия с Лазерна терапия, Диадинамофореза, Електрофореза и Йонофореза?

Процедурите при Лазер терапия са напълно безболезнени. При Диадинамофореза, Диадинамотерапия, Електрофореза и Йонофореза усещанията могат да се определят като сензитивност в долната граница на чувствителността.

Какви са видовете физикална терапия за лечение на зъби и венци?

Най-общо видовете физикални терапии, които се прилагат са:

-          Лазерна терапия

-          Йонофореза

-          Електрофореза

-          Диадинамофореза

 Накратко за всяка физикална терапия.

Лечение на зъбни венечни заболявания с Лазерна терапия 

При Лазерната терапия  се използва се високотехнологично устройство, което генерира светлинен лъч с висока концентрация. Този лъч се насочва към зоните на инфекция с голяма точност и така инфекциите се унищожават много прецизно. Лазерният поток обеззаразява засегната зона и уплътнява стените на кръвоносните съдове, като по този начин минимизира инфекцията и кървенето на венците.

Процедурите са безболезнени и се правят в дентален кабинет.

 

Лазерната терапия се използва успешно при Пародонтити, Периодонтити, Гингивити, Стоматити, костни фрактури, Артрити и Алвеоли.

 

Лечение на зъбни венечни заболявания с Йонофореза 

Йонофорезата е  метод за ускоряване оздравителния процес на тъканите в устната кухина, посредством насищане на лигавицата с лекарствени разтвори и витамини , които оказват капиляроукрепващ ефект. Прилагат се витамин С, витамин Р, галаскорбин и др.
Този метод успешно се използва и за лечение на инфектирани коренови канали. Процедурите за лечение на инфектирани коренови канали с йонофорезата се провеждат от 3-и до 5-и пъти с продължителност от 15-20 минути на всяка процедура.

При лечението на периодонтит също се извършва и йонофореза или електрофореза с витамини, анестетици, различни терапевтични лекарства. Постигането на добри резултати предполага редовно лечение, свързано с няколко последователни процедури.

Лечение на зъбни венечни заболявания с Електрофореза 

Електрофорезата е друг метод за физикална терапия.

Електрофорезата има много добър резултат при лечение на инфектирани коренови канали. Съчетават се терапевтичния ефект на постоянния ток и терапевтичното действие на приложения медикамент. При електрофореза на йодни разтвори се осигурява добър бактерициден ефект на изчистване на каналите от путридната (гнойната) материя. Когато се прилага електрофореза на протеолитични ензими се постига разрушаване на бактериалните токсини като в същото време се разгражда некротичната материя (мъртвата тъкън) без да се уврежда периодонталната тъкан.

Електрофореза се прилага и при зъбни заболявания като ерозии, клиновидни дефекти и абразио. Това са некариозни заболявания на твърдите тъкани на зъбите, при които говорим за хиперстезии или казано по друг начин – функционална недостатъчност на зъбния емайл. Метода на електрофорезата дава възможност да се насити зъбната тъкан със съответните медикаменти, например калции и флуор. Електрофорезата позволява по-прецизно насочване на медикамента с цел по-бързото му и пълноценно усвояване от зъбната тъкан.

Електрофорезата може да се прилага и като реминализираща терапия при начален кариес.

Процедурата е напълно безболезнена.

Лечение на зъбни венечни заболявания с Диадинамофореза  

Диадинамофорезата е електронен метод на лечение и се използва за подобряване на тъканната трофика /храненето на тъканите/ или метаболозма им. Постига се добър и обезболяващ ефект.
Диадинамофорезата дава възможност за по-интензивно въвеждане и по-дълго задържане на лекарствени разтвори и витамини в лигавицата, посредством диадинамичен ток.

Диадинамотеарпията или диадинамофорезата са стимулиращи и обезболяващи процедури за директно въвеждане на лекарствени медикаменти при усложнено развитие на Пародонтити, Периодонтити, Артрити и Алвеоли.

И четирите изброени метода на физикална терапия или физиотерапия - Лазерна терапия, йонофореза, електрофореза, диадфинамофореза - се правят със специализирана апаратура в дентален кабинет.

Колко струва провеждане на физикална терапия?  

Физикалната терапия е нискобюджетен метод за лечение. Всяка процедура струва между 20 и 40 лева, като общия курс на лечение, в зависимост от неговата продължителност излиза межди 200 и 400 лв.

Информацията в тази публикация има за цел да повиши здравната ви култура и не може да замести лекарската консултация.

Запазете час при зъболекар

 

Прочетено: 13137 път(и)

Вашите коментари

Напишете вашия коментар
Ние ще отговорим при първа възможност като Ви уведомим на посочен от Вас e-mail.
Все още няма коментари, бъди първия!
x

Регистрационна формателефон e-mail sms пощенски адрес