Значение на флуора за зъбите

Значение на флуора за зъбите

Флуорът е важен елемент, който допринася съществено за здравината на зъбите. Той се явява една естествена защита за емайла на зъбите срещу образуването на кариеси. При децата флуорното третиране е важно, тъй като протича в процеса на зъбното израстване.  Освен за децата флуорът има значение и за възрастните. Ето някой ползи, които флуорът може допринесе за вашите зъби.

Зъби устойчиви на кариеси

Една от ползите на флуора за зъбите е, че ги прави устойчиви на кариеси. Той действа като щит за неблагоприятните бактерии. Също така флуорът заздравява зъбите като ги прави издръжливи. Лечението с флуор е честа практика в детската стоматология. Проучванията показват от 25 до 40 % по-малка вероятност за кариес при деца, които получават флуор.

 

Поради заздравяващия си ефект флуорът действа благоприятно при хора, които имат:

·                  постоянно суха уста;

·                  изградени зъбни коронки и мостове;

·                  ползващи шини;

·                  венечни заболявания;

·                  или са предразположени и страдат от кариеси.

Ползата от флуора е голяма , но при условие, че използването му е в доза препоръчана и контролирана от стоматолог. Важно е да се съобразят фактори като живеенето на места с естествено флуорирана вода или изкуствено добавен флуор при централните водоизточници. Също така не е без значение, че през последните години флуор се добавя към пастите за зъби и в детските храни, което също трябва да се съобрази при дозирането.

Важно е приемането на флуор да не се прави без препоръка от стоматолог, тъй като  неправилното му прилагане може да доведе до дентална флуороза. Това не е заболяване, а просто промяна в начина, по който зъбите изглеждат. Най-често се получават бледи ивици в емайла на зъбите.

Често в определени географски области, където водата е естествено флорирана с по-големи дози се получава дентална флуороза, която се изразява с промяна в цвета на зъбите в дълбочина. На практика това не променя функцията на зъбите, а ги прави по-устойчиви на кариеси. 

Флуорирането на питейната вода е една много добра практика, отдавна приложена в някой държави. Резултатите показват заздравяване на зъбите и устойчивост на кариеси у населението. По тази причина American Dental Association, American Association in Pediatric, American Medical Association и много други международни организации признават ползите от флуорирането на питейните източници върху общественото здраве на населението.

 

Прочетено: 8690 път(и)

Вашите коментари

Напишете вашия коментар
Ние ще отговорим при първа възможност като Ви уведомим на посочен от Вас e-mail.
Все още няма коментари, бъди първия!
x

Регистрационна формателефон e-mail sms пощенски адрес