Зъбен мъдрец и как да преценим кога е време да бъде изваден

Зъбен мъдрец и как да преценим кога е време да бъде изваден

При повечето от нас разходката до зъболекарския кабинет е свързана с определени притеснения, а за тези, които имат израстнали мъдредци, и опасение, че стоматологът ще каже, че е време да бъдат извадени. Разбира се, много хора са живели с мъдредците си цял живот, без каквито и да е проблеми, но все пак има няколко начина сами да откриете дали е време да се разделите с тях.
Мъдредците се казват така, защото обикновено израстват в зрялата възраст на човека. При много хора те изобщо не се появяват, което не е знак за притеснение, тъй като растежът на мъдредците зависи от много фактори. Неща като устната хигиена, размера на челюстта и здравето на зъбите могат да са определящи за израстването на мъдредците, а в следващите редове ще изредим няколко признака, които показват, че е време да уговорите час с личния ви стоматолог, за да установите състоянието на мъдредците ви.
Честа болка в мъдредците и зъбите в близост до тях. Ако изпитвате лека болка и напрежение, трябва да уведомите стоматолога си, тъй като трябва да се установи източника и да се избегнат повече усложнениея.
Израстване на мъдредците на криво. За разлика от повечето зъби, при които се слагат апаратчета още в младежка възраст в случай на дефект, при мъдредците няма начин това да се случи и повечето стоматолози биха ви посъветвали да ги извадите, вместо да рискувате да повлияят на подредбата на останалите ви зъби.
Проблеми с храненето. Ако имате напълно израстнали мъдредци и забележите, че храна се заклещва около тях във венците ви, най-вероятно е време да бъдат извадени. Заклещването на храна около зъба и венците може да доведе до появата на кариес в зъба ви или да инфектира венеца, което води със себе си още неприятни усложнения. В повечето случаи при такива трудно достъпни места четката за зъби няма да е ефективна.
Най-лесният начин да потвърдите че е време за мъдредците ви да бъдат извадени обаче си остава посещение при вашият личен дентален лекар. При най-малкото оплакване в областта на мъдредците си запишете час при вашият зъболекар. Той ще огледа зъбите ви и ще провери за видимите симптоми и сериозен проблем с някой от мъдредците ви. При откриване на такъв, можете да си запишете час за тяхното хирургично отстраняване. 
В случай че имате съмнение за присъствие на някой от тези симптоми или имате някакъв друг въпрос свързан с мъдредците си, можете да използвате нашата форма за Web консултации или да си запишете час при доктор Михайлов директно от тук в сайта, през нашaта виртуална платформа за резервации, или по телефона.

Стоматологичен кабинет Дента Про

Прочетено: 6673 път(и)

Вашите коментари

Напишете вашия коментар
Ние ще отговорим при първа възможност като Ви уведомим на посочен от Вас e-mail.
Все още няма коментари, бъди първия!
x

Регистрационна формателефон e-mail sms пощенски адрес