Зъбна корона – кога е необходима

Зъбна корона – кога е необходима

Има множество ситуации, които изискват възстановяване на зъб със зъбна корона. Тук ще представим някой от най-често срещаните.

Наличие на голяма пломба

Наличие на голяма пломба: Когато един зъб има голяма обтурация, която е с широчина по-голяма от половината зъб, това изисква да се постави зъбна корона. Причината е, че останалият зъб около голямата пломба е толкова слаб, че е предразположен към счупване. Другият индикатор, който показва, че е време за поставяне зъбна корона е когато зъбът дава признаци на напрежение и пропуквания около голямата пломба.

Проведено лечение на коренов канал на зъб

Проведено лечение на коренов канал на зъб: Лечението на коренови канали налага широко почистване във вътрешността на зъба, което го прави предразположен към счупване. Така че зъб, на който проведено лечение на коренов канал често се нуждае от възстановяване посредством зъбна корона  с цел предпазване на зъба от последващо счупване на зъбните стени.

Синдром на спукания зъб

Синдром на спукания зъб: Това е състояние, при което пациентът има вътрешни фрактури на зъба, които понякога причиняват болка по време на дъвчене. Процесът на дъвчене напряга граничните линии на фрактурата, което създава усещането за разцепване на парчета. Зъбната корона в този случай държи зъба и преразпределя напрежението по целия зъб, елиминирайки болката в много от случаите. В тези ситуации е най-добре да се постави временна корона за известно време за да се гарантира, че болката отшумява и зъбът не изисква допълнително кореново лечение.

Отчупени малки парченца от зъбите

Отчупени малки парченца от зъбите: Малки парченца от зъбите често се чупят поради травма или съществуваща голяма пломба. Макар и малки, те все пак са част от зъба, което веднага води до по-голямо напрежение върху зъба при дъвчене. По тази причина те трябва да бъдат напълно покрити или резултата ще е продължаване на фрактурите по зъба. Понякога зъбът се чупи по-дълбоко като фрактурата стига в близост до костта. Границата на короната трябва да бъде поставена върху здрава и силна зъбна структура.

Необичайно визуална промяна на зъбите

Необичайно визуална промяна на зъбите: Необичайна промяна като например цвят, форма или разстояние между зъбите може да наложи поставяне на коронки с цел зъбите да изглеждат естествени и красиви. Зъбните фасети са много ефективни и са един консервативен начин за подчертаване на добрия изглед предните зъби.  Те могат да бъдат направени така, че да изглеждат много естествени и понякога дори не изискват препариране или отстраняване на слой от зъбите.

Други причини за поставяне на зъбна коронка

Други причини за поставяне на зъбна корона: Коронките се поставят върху импланти за да възстановят мястото на липсващите зъби. Друг начин за запълване на местата с липсващи зъби са зъбните мостове. Ако зъбите се клатят, коронките могат да се поставят на няколко зъба като се шинират заедно, за да се стабилизира конструкцията и зъбите, които я носят.

 

Онлайн запазване на час за зъболекар за индивидуална консултация.

Прочетено: 28289 път(и)

Вашите коментари

Напишете вашия коментар
Ние ще отговорим при първа възможност като Ви уведомим на посочен от Вас e-mail.
Все още няма коментари, бъди първия!
x

Регистрационна формателефон e-mail sms пощенски адрес