Зъбна протеза – кога се налага да се ползва

Зъбна протеза – кога се налага да се ползва

Какво представляват зъбната протеза ?

Зъбните протези са „изкуствени зъби“, които се поставят в устата на пациента, когато последният има липсващи зъби. Протезата използва заобикалящите меки и твърди тъкани в устата за закрепване. Обичайно протезите са подвижни. От своя страна те могат да бъдат частични и тотални протези. Частичните протези заместват обеззъбени участъци от зъбните редици. Тоталните протези се използват при липса на всички зъби на дадена челюст. Има голямо разнообразие в дизайна на протезите като механизмът на закрепване може да бъде чрез връзки към съществуващите зъби или чрез ‚закопчаване“ към зъбите или имплантите. Зъбни протези могат да се поставят както на горната (maxillary arch) така и на долната челюст (mandibular arch).

Кога се налага ползването на зъбните протези и за какво помагат ?

Зъбните протези помагат на пациента за;

 • - Подобряване на естетиката на устните и зъбите, защото наличието на зъби в устата придава естествено излъчване на лицето. Носенето на протези за заместването на липсващи зъби поддържа устните и бузите и коригира деформациите в мимиката на лицето, възникнали в резултат на липсващите зъби.
 • - Подпомагане на артикулацията и произношението при говорене особено, когато протезата замества предните зъби. Има значително подобрение при произнасянето на съскащи или съгласни букви;
 • - По-добро самочувствие, тъй като подобряването на външния вид и артикулацията ви прави по-уверени при социалните контакти.

 

Какви неудобства или проблеми може да възникнат при ползването на нова зъбна протеза ?

Зъбните протези са решение при множество липсващи зъби, но в никакъв случай не бива да се очаква от пациента, че ще се чувства със зъбните протези както с естествените си зъби в устата. Стигайки до поставянето на зъбни протези в устата човек трябва да прояви нужното търпение за да се адаптира към тях, тъй като е възможно да изпитва известни неудобства като:

 • - Повишено слюноотделяне в рамките на първите 12-24 часа след първоначалното поставяне на зъбните протези. Причината за това повишено слюноотделяне е, че мозъкът на човек възприема първоначално протезата като храна и изпраща „съобщения“ към съответните жлези да повишат количеството слюнка. Това състояние отминава за около 12 -24 часа.
 • - Новонаправените зъбни протези могат да травмират малки участъци под протезите, тъй като последните контактуват с по-голямо притискане в определени зони на меките тъкани в устата. С няколко корекции на протезата, след първоначалното й поставяне, подобни проблеми се отстраняват.
 • - Гаденето е проблем, който се случва рядко. Причините за гаденето при първоначално ползване на зъбни протези могат да са: хлабава, твърде дебела или широка зъбна протеза, която опира в задната част  на небцето. Понякога гаденето при поставянето на зъбна протеза може да е на психологическо ниво. Този случай е най-неприятен, тъй като е извън контрола на стоматолога. Възможно решение в този случай е поставяне на импланти и направа на протеза, която не контактува с небцето.
 • - Възможно е възникване на гингвални инфекции и възпаления при цялостните протези, предизвикани от недобра хигиена.
 • - Загубата на вкус и чувствителност е често срещана при пациенти, които за първи път слагат зъбна протеза. Състоянието е временно.

 

 Как се закрепват зъбните протези в устата ?

Частичните протези се задържат в устата благодарение на наличните естествени зъби. Тоталните протези се задържат в устата благодарение на мускулната координация и ефекта на вакуум на протезата към тъканите в устата. Обичайно горните зъбни протези се закрепват по-лесно, поради анатомията на горната челюст. Тя има по-добре изразен алвеоларен гребен и по-голяма повърхност - небцето, където зъбната протеза се задържа чрез образуване на вакуум . Долната протеза се закрепва по-трудно поради езика, който ограничава повърхността, с която зъбната протеза контактува. Друга причина за трудното закрепяне на долната протеза е по-често срещаната резорбция (стопяване) на костта на долната челюст, което води и до резорбция (снишаване) на зъбния гребен, както и множеството мускули, които се захващат за долната челюст. Решение в този случай е може да е поставяне на зъбни импланти на долната челюст, върху които да се закрепи нова зъбна протеза. 

Продължителност на ползване на зъбната протеза

Една протеза, която първоначално или през първата година е била удобна, е възможно постепенно да престане да пасва добре в устата. Причината за това е, че костта и лигавицата, върху които се поставя зъбната протеза, се променят, тъй като са живи тъкани и се променят по време на целия ни живот. Когато челюстта остане без зъби алвеоларния гребен прогресивно се резорбира (свива ). При една нестабилната зъбна протеза процеса на резорбция на костта е по-засилен от ползването на дентална протеза, която пасва добре в устата.

Когато протезата престане да пасва добре в устата следва да се погрижите за проблема по един от следните начини:

 • - Можете да използвате адхезив или лепило за зъбни протези, но трябва да имате предвид, че това ще е ефективно при използване на малки количества лепило. - Необходим е съвсем тънък слой върху зъбната протеза, който ще я стабилизира; Лепилото за протези може да компенсира само леки хлабавини в зъбната протеза и трябва да се има предвид, че това е временно решение и няма да реши проблема напълно.
 • - При съвременните технологии и материали зъбните протезите могат да бъдат ребазирани и възстановявани за по-добро пасване в устата. Тази процедура е по-евтина отколкото направата на нова протеза.
 • - Изработване на нова протеза;

Финално можем да кажем, че една добре направена протеза може да издържи между 3 и 5  години.

Как да поддържаме и да се грижим за зъбните протези?

Зъбите протези трябва да се свалят и мият с четка и паста за зъби поне два пъти дневно, подобно на грижата за естествените зъби. Веднъж седмично или месечно протезите е желателно да се почистват със специални препарати.

Не е необходимо да носите зъбните протези непрекъснато, но е желателно да спите с тях. По този начин давате възможност на организма да привикне с тях и да ги приеме. Свалянето на протезата също така има значение за да се даде възможност на тъканите да се възстановят.

Цени на зъбни протези

Цените на зъбните протези са различни в зависимост от технологията, която се използва и качеството на материала. Ценовите граници за зъбна протеза са от 360 лв. до 780 лв. на челюст. Най-нискобюджетния вариант е плакова зъбна протеза, която струва 360 лв. на челюст.

Ако държите протезата да е удобна и зъбите в нея да изглеждат естествено е най-добре да се спрете на варианти с гъвкава протеза, където цената е около 700 – 780 лв.

Запазете онлайн час за зъболекар и направете консултация.

Прочетено: 142582 път(и)

Вашите коментари

Напишете вашия коментар
Ние ще отговорим при първа възможност като Ви уведомим на посочен от Вас e-mail.
ГГ
Имам следния проблем, налага се да нося частична протеза тъй , като липсват дъвкателните ми зъби от три страни,. Аз съм от Монтана и моя стоматолог ми направи протези от плака, но не ми е комфортно, не мога да говоря, имам дискомфорт на небцето. Има ли реален вариант, да се изготви друга протеза, която да ми върне комфорта, зная, че трябва да Ви посетя и ще го направя, но искам да се информирам. Благодаря!
Отговор:
Има варианти на протези с редуцирано небце и заемащи минимално пространство в устата на пациента, но без да се види кои зъби липсват и кои са налични няма как да се предложи вариант. Заповядайте на преглед и ще се постараем да ви бъдем полезни. 04.12.2017
Анна Дамянова
Здравейте, спряла съм се на пластична протеза , горна с три зъба в дясно, но с възможност след време да се добавят още три но в ляво. Има ли такава възможност и каква ще е ориентировъчната цена.
Отговор:
Изборът ви на пластична протеза е удачен, но без преглед не мога да поема отговорност дали конфигурацията, която сте си избрала е осъществима. Заповядайте на място и ще решим заедно коя и каква протеза е най-подходящо да се направи за вас. 22.06.2017 г.
Светлана Григорова
Здравейте, интересувам се от цели зъбни протези. За колко дни зарастват венците след изваждане на зъбите.
Отговор:
Здравейте, Зарастването на раните след изваждане на зъби зависи от броя зъби, които се изваждат, както и от общото състояние на пациента. Оптималният срок е 1-2 месеца. Д-р Михайлов, 14.03.2017
Цветанка Янчева
Добре е че ви има!Искам съвет моля.На горната челюст имам от ляво протеза,два предни зъба мои и от дясно мост от дълги години.Долната челюст имам само коронки.Тия дни имах болки болните зъби ме боляха и се оказа след снимките че има 4 зъба за вадене.Молбата ми е какви протези бихте ми препоръщали да бъдат по меки и удобни.С моята твърда и с това голямо твърдо небце немога да свикна и само като излизам я слагам.А сега трябва и от долу да слагам.Благодаря ви!
Отговор:
Има варианти на т. н. пластични протези, които позволяват по- малка и по-тънка повърхност на небцето, също така са без метални елементи и няма опасност от счупване . Понасят се много добре от пациентите. Заповядайте за преглед и ще ви предложим най-подходящия за вас вариант. 25.01.2017
Тинка Иваннова
Здравейте,нося тотални протези от доста години,вече сама ги прехвърлям в устата си,защото са доста хлабави,тови ми влияе върху нервната система,прехапвания,много рядко ги махам,спя с тях,вече имам една прехапана черта от вътрешната страна на бузата,всичко това ме дразни,защото не знам нормално ли е,моля обяснете,не мисля че лепилата ще помогнат,моля за съвет,а нямам възможност за нови,благодаря!
Отговор:
Протезите е необходимо да се подменят на 3- 5 години, защото се променя подлежащата костна структура и те не осигуряват необходимата адхезия за добра стабилност. Проблемите с протезите ви могат да се решат и с една ребазация на протезите, която ще удължи времето за употребата им.


Показани са от 1 до 5 от общо 5 резултата ( разположени на 1 стр.)
x

Регистрационна формателефон e-mail sms пощенски адрес