Има ли връзка между пародонтита и ревматоидния артрит

Има ли връзка между пародонтита и ревматоидния артрит

Научните изследвания показват връзка между пародонтита и някой здравни проблеми, включително диабет и сърдечно-съдовите заболявания. Също така учените отдавна знаят за връзката между пародонтита и ревматоидния артрит, но без да са открили причината за това. Нови изследвания показват защо тези две заболявания, които се дължат в голяма степен на възпалителни процеси може да са свързани.

 

Проучване направено от университета Louisville School of Dentistry Oral Health and Systemic Diseases показва, че бактерията, която причинява пародонтит може да влоши ревматоидния артрит или да доведе до ранно му появяване и бързо прогресиране. Като краен резултат това води до прогресивно увреждане на костите и хрущялите. Пародонтитът може да доведе до хронично възпаление и деструкция на хрущяла във връзките.

Изследванията също така показват, че хората, които имат пародонтит по-често страдат от ревматоиден артрит.

Това е още една причина да полагате специални грижи за предпазване от пародонтит. Най-добрият начин да се предпазите от последствията на пародонтита е чрез комбинация от редовни посещения при стоматолог – два пъти годишно и почистване на зъбите с четка, и конец за зъби. Много хора отричат почистване с конец за венци. Препоръчително е да почиствате зъбите си с конец за зъби поне веднъж дневно, което позволява да отстраните бактериите, които причинява пародонтит и се намират на границата венеца. Само измиване с четка за зъби не може адекватно да ви предпази от пародонтит.

Пародонтитът не е свързан само с ревматоидния артрит. Пародонтиът е водеща причина за загубата на зъби и допринася за много други заболявания.

Затова, ако отдавна не сте ходили на зъболекар, запазете си час за да проверите евентуална поява на  пародонтит и всякакви други проблеми, които могат да се лекуват. За да бъдете здрави и да се чувствате добре посещавайте редовно вашия стоматолог.

Прочетено: 4603 път(и)

Вашите коментари

Напишете вашия коментар
Ние ще отговорим при първа възможност като Ви уведомим на посочен от Вас e-mail.
Все още няма коментари, бъди първия!
x

Регистрационна формателефон e-mail sms пощенски адрес