История на четката за зъби

История на четката за зъби

Археологически разкопки доказват, че почистването на зъби е познато отпреди 6000 години. Открити са приспособления за почистване на зъби като клонки, пера, кости. В действителност има намерени инструменти за миене на зъби от 3500 г. пр.Хр. във Вавилонската и Египетската цивилизация, където са използвани краища на клонки за почистване на храната и налепите по зъбите.

Няколко ранни цивилизации използват дъвки с антисептични и ароматни свойства за да почистват зъбите и освежават дъха си.

През 1498 г. в Китай един предприемач откъсва свинска четина и я прикрепя към бамбукова дръжка, като така прави четка за зъби. Когато европейците възприемат тази четка за зъби те я оптимизират като вместо свинска четина използват по-меки косми – конски или пера.

Четката за зъби е модернизирана от англичанина Уйлам Адис през 1780 г. Той използва снопчета от свински косми, които залепя в предварително пробити отвори на костна дръжка. Така Уйлам Адис слага началото на първото масово производство на четки за зъби. Основаната от него компания преди 232 години, Wisdom Toothbrushes съществува и днес.

През 1857  американецът Уодсуърд получава първия патент за четка за зъби в Америка. Въпреки това до 1885 в САЩ няма масово производство на четки за зъби. До 1938 г. като компонент на четката за зъби се ползва само животинския косъм. Едва след 1938 г. когато DuPont открива синтетичния найлон започват да се правят четки за зъби със синтетични влакна.

Днес имаме много голям избор от четки за зъби, включително електрически и за еднократна употреба. Ако не сте сигурни кой вид четка е най-подходяща за вашите зъби венци, обърнете се към вашия зъболекар - д-р Георги Михайлов при следващото посещение в стоматологичен кабинет Дента Про.

Прочетено: 6253 път(и)

Вашите коментари

Напишете вашия коментар
Ние ще отговорим при първа възможност като Ви уведомим на посочен от Вас e-mail.
Все още няма коментари, бъди първия!
x

Регистрационна формателефон e-mail sms пощенски адрес