Каква е процедурата за изработка и поставяне на зъбна корона

Каква е процедурата за изработка и поставяне на зъбна корона

Процедурата по поставянето на зъбна корона преминава през два етапа и респективно две или три посещения при зъболекар.

Зъбна корона – изпиляване и вземане на отпечатък - етап 1

 

В зависимост от това дали зъбната корона ще се поставя на жив или умъртвен зъб процедурата се различава. При жив зъб поставянето на зъбна корона изисква първо да се постави анестезия на зъба. Когато зъбът е предварително умъртвен не е необходима анестезия, тъй като зъбът няма чувствителност към болка при изпиляване.

 

В случаите, когато зъбът е счупен или има проведено кореново лечение се налага изграждане на зъба. Това  включва възстановяване на формата на зъба, в степен, която позволява да се постави зъбна корона върху него. След това зъбът се изпилява като се отнема тънък слой от всички страни с цел да се направи място на зъбната коронка. Следва вземане на отпечатък със специален материал или цифров скенер. Зъболекарят определя цвета на зъба или прави снимка за да подпомогне зъботехниците при направата на зъбната корона да използват цвят максимално близък до цвета на останалите зъби на пациента.

Временна корона

Прави се временна корона от акрилен материал . Временната корона се циментира с временен цимент, така че да може лесно да се свали, когато стане готова постоянната корона.

Зъбна корона – поставяне - етап 2

След изготвяне на зъбната коронка от зъботехническа лаборатория следва второ посещение на пациента при зъболекар.

На снимката можете да видите как изглежда готова зъбна корона върху модел:

Зъбна корона върху модел

По време на второто посещение може да се или да не се наложи поставяне на упойка и временната коронка се сваля. Постоянната коронка се поставя върху зъба и се проверява прилягането, захапката и границите на прилепване. След артикулиране на  коронката, тя  се циментира с постоянен цимент .

В определени случай постоянната коронка може да се залепи с временен цимент  с оглед на адаптация на пациента и и при трето посещение да се залепи с постоянен цимент.

Интервалът между първото и второ посещение, т.е. между вземането на отпечатък на пациента и поставянето на зъбна корона може да бъде различен в зависимост от начина на работа на съответния стоматологичен кабинет. В общия случай процедурата по поставянето на зъбна коронка отнема от една седмица до 10 дни.

Процедурата може да бъде по-къса при експресна услуга и по-високо заплащане.

Също така е възможно и удължаване на процедурата ако има допълнителна необходимост от корекция на зъбната коронка извън стоматологичния кабинет.

Запазете час за зъболекар сега с нашата онлайн форма.

Прочетено: 69450 път(и)

Вашите коментари

Напишете вашия коментар
Ние ще отговорим при първа възможност като Ви уведомим на посочен от Вас e-mail.
Все още няма коментари, бъди първия!
x

Регистрационна формателефон e-mail sms пощенски адрес