Какви са рисковете при зъбните импланти

Какви са рисковете при зъбните импланти

Зъбните импланти през последните години добиха широка популярност при заместване на липсващи зъби. Безспорно зъбните импланти са най-съвременния начин от технологична гледна точка, но не са универсално решение и има рискове, с които е важно пациентите да са добре запознати.

Отхвърляне на зъбния имплант

Отхвърлянето на импланта е възможно и никой не може да гарантира, че това няма да се случи на вас. Причините могат да бъдат най-разнообразни – локални, общо здравни, от самата операция, инфекция или в резултат на вашата следоперативна грижа.

Увреждане или засягане на нерв

Една от най-неприятните ситуации е засягане или увреждане на нерв в резултат на поставяне на зъбен имплант. Това води до непоносима болка за пациента и в общия случай налага изваждане на импланта за да спре болката.

Инфекция на импланта

Инфекцията е една от основните причини за отхвърляне на зъбните импланти. Инфекция на зъбния имплант може да се случи както по време на хирургичната операция така и при възстановяването на зъбите със зъбни коронки или протези. Потенциална причина за инфекция е и лошата зъбна хигиена. При инфекция се получава възпаление на костта и тъканите около импланта. Инфекцията може да доведе и до загуба на кост.

Стопяването на костта, което е естествен процес, разхлабва зъбните импланти

С възрастта е нормално да се получава загуба на кост. Когато стопяването на костта е голямо изваждането или подмяната на импланта е неизбежно. Първоначалното хирургично поставяне на импланта и последващото изработване и поставяне на конструкцията на зъбната протеза върху тях имат голямо значение за  устойчивостта на импланта във времето.

Необходимост от премахване на импланта

Възможно е да се наложи зъбният имплант да се премахне по различни причини между които са: несрастване на импланта, инфекция, обилно кървене, фрактура (счупване) на импланта, фрактура на костта, недостатъчна плътност на костта, бавно зарастване на костта, прекалено бързо натоварване на импланта, травма в резултат на лоша оклузия (захапка), лоша зъбна хигиена и много други.

Зъбите изградени върху импланти не са вечни

Зъбните коронки или мостове, фиксирани върху имплантите, не са вечни и вероятно ще трябва се заменят някой ден. Зъбните коронки и мостове, независимо дали са направени върху импланти или не, се износват или чупят, което налага тяхната подмяна. Опитът показва,  че от ключово значение за дълготрайността е добрата оценка на състоянитео на костта и правилната конструкция за протезиране на зъбите върху имплантите с правилно разпределение на натоварването върху имплантите и зъбите. 

Извън изброените недостатъци трябва да подчертаем, че зъбните импланти са съвременно решение за заместване на липсващи зъби. От особена важност е имплантите да се поставят от опитен имплантолог.

Запазете час за стоматолог 

Прочетено: 28462 път(и)

Вашите коментари

Напишете вашия коментар
Ние ще отговорим при първа възможност като Ви уведомим на посочен от Вас e-mail.
Все още няма коментари, бъди първия!
x

Регистрационна формателефон e-mail sms пощенски адрес