Какво да направя, ако зъбната ми протеза не пасва или убива

Какво да направя, ако зъбната ми протеза не пасва или убива

Има няколко причини, поради които една зъбна протеза може да не пасва или убива. В тази статия ще ви обясним как този проблем се появява и как, със съдействието на вашия зъболекар, можете да го решите.

 Тази статия е част от серия статии, които пишем с цел да информираме пациентите за различните видове протези. Ако търсите отговор на друг въпрос по темата протези, вижте останалите статии от серията тук.

 

  

Проблем: Имам зъбна протеза от скоро. Когато я пробвах при зъболекаря пасваше, но сега ми убива.

Вашият зъболекар ви е изработил нова зъбна протеза. Вие я пробвате за пръв път и стъпка по стъпка заедно напасвате протезата, докато сте напълно доволни и си тръгвате уверени, че имате зъбна протеза, която ще ви върши работа дълго време.

Често, в седмиците след началната ежедневна употреба на новата зъбна протеза, пациентите забелязват, че на определени места им убива и изпитват болка. Това обикновено не се дължи на грешка в работата на зъболекаря, а на естествените промени, които настъпват при началното ползване на зъбната протеза. Болката се дължи на неравномерно разпределяне на натиска от зъбната протеза върху лигавичната повърхност, заради малки несъответствия между протезата и устния релеф. В резултат от натиска, определени точки биват натоварвани повече от други и се зачервяват, понякога дори причинявайки болка. Тъй като става въпрос за много малки несъответствия, често преминават дни докато тези точки станат болезнени и неизбежно остават незабелязани при първоначалното ажустиране на зъбната протеза.

 

 

 

 

Решение:

 

Запишете си час при вашият зъболекар и го помолете да ажустира зъбната ви протеза, за да се премахнат тези проблемни точки. В никакъв случай не обработвайте зъбната протеза сами. Това е фин процес, при който се премахва възможно най-малко от базата на протезата, защото ако се премахне твърде много, зъбната протеза няма да бъде стабилна  в устата.

 

  Ажустиране на зъбна протеза

 

Проблем: От години зъбната ми протеза върши добра работа, но напоследък започна да 'плува'

 Това не се дължи на някакъв проблем със зъбната протеза или някаква промяна в нея, а точно обратното - промени в устната кухина на пациента. За да се държи една зъбна протеза стабилно е нужно тя да пасва идеално върху устният релеф на пациента. По този начин се задействат капилярни сили, които дават на протезата фиксирана позиция в устата.

В резултат от липсата на зъби върху алвеоларният гребен (челюстната кост), той започва да атрофира или иначе казано да се смалява. Атрофията води до промени в устния релеф и протезата вече не може така добре да задържи позицията си, както преди.

 

Решение:

 

В повечето случаи зъболекарят ви може да ребазира вашата зъбна протеза. За тази цел, базата на зъбаната протеза се редуцира значително и се взима нов отпечатък на устният релеф. С помощта на този отпечатък зъботехникът може да изработи нова основа за зъбната протеза, която съответства на промененият устен релеф. 

Казваме в повечето случаи, защото понякога атрофията на алвеоларният гребен е толкова напреднала, че не е останало достатъчно от него, че да може зъбната протеза да се задържи и колкото и пъти да се ребазира, винаги ще е нестабилна. Колкото по-лошо пасва една зъбна протеза, толкова по-неравномерно се разпределя напрежението в устата, което води до ускоряване на атрофията. Ако забележите, че протезата ви е нестабилна, за да удължите нейния живот и полза максимално, не губете време и си запишете час при вашия зъболекар.

Това са накратко основните две причини, поради които една зъбна протеза не се държи добре в устата или причинява болка на пациента. Надяваме се се с тази статия да сме ви помогнали да намерите бързо и ефективно решение на проблема си. Страдате ли от нестабилна или убиваща зъбна протеза? Имате ли още въпроси, на които не сме успели да отговорим? Запишете си час при Д-р Михайлов или се възползвайте от възможността ни за онлайн консултация.

 

 Запазетете час за зъболекар

Прочетено: 5070 път(и)

Вашите коментари

Напишете вашия коментар
Ние ще отговорим при първа възможност като Ви уведомим на посочен от Вас e-mail.
Все още няма коментари, бъди първия!
x

Регистрационна формателефон e-mail sms пощенски адрес