Какво представляват силантите

Какво представляват силантите

Какво представляват силантите и защо имат значение за нас?


Още с появата си, постоянните зъби са предразположени към появата на кариеси. Зъбите имат вдлъбнатини и фисури (цепнатини), в които може да се задържи храна и да се развият бактерии. Идва въпросът дали това не може да се предотврати чрез правилно миене на зъбите? За съжаление особената форма на някои зъби пречи на влакънцата на четката за зъби да премахната изцяло храната и плаката от тях. За да се предотврати развиването на кариес, стоматолозите препоръчват силанизиране на зъбите. Силанизирането представлява запечатване на цепнатините по дъвкателните повърхности на задните зъби със специален пластичен композит.

Поставяне на силанти от стоматолог

Процедурата по слагането на силантите е съвсем проста и безболезнена. Първо зъбите се почистват из основи от вашият зъболекар, тъй като не бива да остава нищо под силантите след като се втвърдят. След това зъбите се изсушават и около тях се поставя памук или друг абсорбиращ материал, за да се запазят сухи. За да загруби повърхността и да направи захващането на композита по-лесно, зъболекарят поставя киселинен разтвор върху повърхността на зъбите. Накрая силантния материал се намазва върху дъвкателните повърхности и се поставя под втвърдяваща лампа, докато приеме форма.
Макар и проста процедура, силанизирането може да бъде изключително полезно. Проучванията показват, че правилно поставените силанти предпазват дъвкателната повърхност от кариеси на 100 процента и могат да са ефективни в продължение на 6-7 години. Ако пък силантите започнат да се захабяват, вашият зъболекар може да ги смени при следващото ви посещение.

Силанти за деца или възрастни?

Стоматолозите препоръчват силантите предимно за деца. Тяхните зъби са току-що изникнали и често имат големи цепнатини с висока вероятност за кариес, тъй като не могат да бъдат почистени ефективно. Освен това, тъй като зъбите на децата са още съвсем цели, те имат най-много да спечелят от силантите понеже ще ги запазят в оригиналната им форма. Силантите могат да са полезни и за човек извън възрастта 6-14, тъй като много възрастни хора имат дълбоки фисури по зъбите си.
Отделянето на време за поставяне на силанти е безспорно много добро решение, особено за вашето дете. Това ще спести на вас и него много грижи в бъдеще.


Прочетено: 30768 път(и)

Вашите коментари

Напишете вашия коментар
Ние ще отговорим при първа възможност като Ви уведомим на посочен от Вас e-mail.
Все още няма коментари, бъди първия!
x

Регистрационна формателефон e-mail sms пощенски адрес