Как да поддържаме зъбите си здрави ако сме вегетарианци

Как да поддържаме зъбите си здрави ако сме вегетарианци

Вегетарианският начин на хранене най-често се асоциира с по-здравословен начин на живот и е избран от много хора, тъй като смятат, че така ще боледуват по-малко. В общия случай това е вярно и всеки диетолог ще ви каже, че човек може да живее здравословно на вегетарианска диета, независимо от възрастта си, стига тя да е подходящо балансирана. Една от идеите на вегетарианската диета, е да се изчистим от всички заболявания и бактерии асоциирани с месото, но това също води и до недостиг на някои вешества, които са изключително важни за денталното ви здраве. Ако започнете вегетарианска диета, отидете на преглед при зъболекар, за да ви провери за симптоми за недостиг на витамин D и калций. 
    Липсата на витамин D може да доведе до перидонтит и синдрома на горящата уста. Други възможни симптоми на недостиг са суха уста или металически вкус в устата. Проблемът с витамин D е, че ако го няма в тялото, то не може да усвои успешно калция, който поемате. За да си набавите витамин D можете да пиете сокове, на които пише че имат допълнително витамин D или да поискате от вашия зъболекар да ви предпише витамин D под формата на хранителна добавка.
    Калцият е другото вещество, към което най-често се развива недостатъчност при вегетарианска диета. Калцият е основния елемент от който се изграждат зъбите. Ако тялото няма достъп до достатъчни количества от него, рискът от кариеси и заболявания на венците рязко се повишава. За щастие, достатъчни количества калций могат да се набавят от млечни продукти и броколи.
    Както всяка промяна, преминаването към вегетарианство изисква адаптация. За да избегнете често срещаните проблеми свързани с преминаването към вегетатианска диета, най-добре се консултирайте с вашия личен зъболекар скоро след като я започнете.

Вижте още статии по темета:  Вегетарианците са с по-добро пародонтално здраве, но и с по-лош зъбен статус;

Прочетено: 4907 път(и)

Вашите коментари

Напишете вашия коментар
Ние ще отговорим при първа възможност като Ви уведомим на посочен от Вас e-mail.
Все още няма коментари, бъди първия!
x

Регистрационна формателефон e-mail sms пощенски адрес