Как да преодолеете страха от зъболекар

Как да преодолеете страха от зъболекар

Много хора се страхуват от стоматолог. Това е причина да не ходят на зъболекар. В резултат, нерешените зъбни проблеми се натрупват и решаването им от стоматолог изисква повече  и по-продължителни посещения в стоматологичен кабинет.

Дори да се опитвате да прикриете страха си, когато сте на зъболекарския стол, едва ли ще успеете. Стоматолозите виждат страха ви. Проучвания показват, че страхът изпраща биохимични сигнали, които могат да бъдат усетени от други хора. Освен това, невербалната комуникация говори вместо вас.

Опитните стоматолози, които лекуват хиляди хора, знаят как да се справят със страха на пациентите.  Интересно е да научите, какво можете да направите, за да се страхувате по-малко.

Какво можете да направите, за да се страхувате по-малко?

1. Страховете на пациентите идват от неизвестното. Затова е важно да сте информирани.

2. Често страхът към стоматолог се култивира в детските години от лоши спомени, свързани с посещение на зъболекар. Днес стоматологията е доста напреднала, в сравнение с преди десетилетия. Това, че сте имали лоши преживявания в стоматологичен кабинети в детските си години не значи, че всяко бъдеще посещение ще е толкова неприятно. Ако искате да „намалите“ страха си, не се връщайте към лошите си детски спомени преди посещение на стоматолог.

3. Да работите над намаляването на страха си от стоматолог си струва, защото страхът засилва усещането за болка. Притеснението или очакването на силна болка при дентална манипулация е предпоставка за изпитване на по-силна болка. Притеснителните пациенти е 4 пъти по-вероятно да изпитат болка отколкото пациенти, които не се притесняват.

Как да се справим със страха от стоматологични процедури?

1. Ако имате лоши спомени от детството, не мислете за тях, преди посещение на зъболекар. Страхът засилва усещането за болка.

2. Преди посещението си в зъболекарски кабинет помислете, какво ще ви подейства успокояващо.

3. Доверете се на зъболекаря, след като сте направили своя избор. Стоматолозите много добре знаят, че някои хора са страхливи, когато са на зъболекарския стол.

Страхливите пациенти имат някакъв вид лоша асоциация със звук или миризма. По тази причина зъболекарите се стараят да намалят стимулацията към подобни асоциации чрез заобикалящата среда. Затова в някой кабинети има музикален фон, ароматизатори и обстановка, който действа успокояващо на пациентите.

4. Комуникацията между зъболекар и пациент е ключова. Не се страхувайте да кажете на стоматолога, че се страхувате. Ще се почувствате по-добре. Ако по време на стоматологична манипулация искате малка почивка, например за да изплюете, съвсем нормално е да кажете това на стоматолога.

Как да преодолеете страха при посещение в стоматологичните кабинети?

1. Най-малко страх изпитват тези пациенти, които са се информирали чрез комуникация със зъболекаря за своето дентално лечение. Разговорът със стоматолог ще повиши  вашата информираност за протичането на денталните процедури и възможностите за намаляване на болката.

Опитните стоматолози знаят как да успокоят страхлив пациент. Стоматологът следи невербалната комуникация, т.е. наблюдава движенията на тялото на пациента, неговата стойка и използва техники за успокояване на пациента, като говори с него или го кара да отговаря на някои въпроси, с цел да разсее страховете на пациента.

2. Също така, ходете по-често при зъболекар. Стоматологичните процедури не са толкова некомфортни, колкото са били в миналото.  

3. Ако в миналото сте имали посещения при зъболекар, които са оставили лиши спомени, препоръчително е да смените зъболекаря и да кажете за страха си.

4. Ходете на стоматологични прегледи редовно, например през 6 месеца, и ще разберете, че посещението при зъболекар не е толкова страшно.

Истината е, че ако посетите стоматолог превантивно, ще имате по-малко проблеми и ще ги решите в начален стадии.

Запазване на час за зъболекар

Прочетено: 8025 път(и)

Вашите коментари

Напишете вашия коментар
Ние ще отговорим при първа възможност като Ви уведомим на посочен от Вас e-mail.
Все още няма коментари, бъди първия!
x

Регистрационна формателефон e-mail sms пощенски адрес