Как олиото може да поддържа зъбите ни здрави

Как олиото може да поддържа зъбите ни здрави

Поддържането на здравето често се свърза със скъпи лекарства и кремове, а при зъбите с множество пасти, хапчета и всевъзможни аксесоари, родени от модерната стоматология, но понякога в миналото можем да открием много прости и ефикасни начини да се грижим за тялото си. Един отличен пример е древният индийски лек против дентални проблеми - жабуренето с олио. Процесът се състои в поставянето на една лъжица растително олио (слънчогледово, сусамово или друг вид) в устата и жабуренe в продължение на 10-20 минути, след което се изплюва.

Жабуренето на олио се ползвало за да предпазва от заболявания на зъбите - кърващи венци, лош дъх, сухо гърло и напукани устни. Знае се, също така, че жабуренето на олио е помагало за закрепянето на клатещи се зъби, предотвратяването на заболявания на венците и за избелване на зъбите. Като цяло в Индия се е ползвало като универсално дентално лекарство.

Има възроден интерес към процедурата от страна на хората стремящи се да живеят екологично чисто и дори от учени, които с цел да установят екефтивността на метода, са провели няколко проучвания.

Проучванията проведени на темата показват изключително положителни резултати. В няколко неформални проучвания резултатите показват, че жабуренето с олио намалява плаката и опасността от гингивит, което води до по-здрави венци и зъби. Хора, които са изпробвали жабуренето на олио в продължение на 3-6 месеца казват, че имат по-малко кариеси и клатещите им се зъби са се стабилизирали. Разбира се, тези преценки са изцяло субективни и не са научно доказателство, но определено са окуражаващи!

           

Как да жабурим с олио?

Сутрин, преди да сте яли или пили каквото и да е, си сипете супена лъжица олио и движете течността из устата около 20 минути. Докато го правите, олиото ще се разреди заради слюнката ви. Време е да го изплюете, когато избелее и отново се сгъсти, заради всичките микроби и бактерии, които е обрало.

Ако усетите че не можете да жабурите повече и сте на път да глътнете олиото, го изплюйте и започнете отначало.

След като изплюете олиото изплакнете устата с топла солена вода. Целта е олиото да премахне бактериите, а водата ще помогне да се отстрани вкуса от олиото.

След време, зъбите ви би трябвало да започнат да изглеждат по-бели. Достатъчно е процедурата да се прави по 2 пъти седмично за добри резултати.

 

 

Прочетено: 43788 път(и)

Вашите коментари

Напишете вашия коментар
Ние ще отговорим при първа възможност като Ви уведомим на посочен от Вас e-mail.
йорданка
да,аз съм опитвала жабурене с олио.наистина има прекрасни последици за зъбите- били те болни,здрави и пр.венците постояно кървяха и след тези невинни процедури -нямам проблеми вече дълги години.препоръчвам жабуренето - излиза по-ефтино.


Показани са от 1 до 1 от общо 1 резултата ( разположени на 1 стр.)
x

Регистрационна формателефон e-mail sms пощенски адрес