Кариесът може да бъде заразен

Кариесът може да бъде заразен

Всички знаем че болестите се предават от човек на човек, но сигурно не сте предполагали, че същото може да се случи и с кариес.
Бонбоните и сладките отнасят цялата вина и се приемат за основния причинител на кариес, но случаят не е точно такъв. Кариесът се причинява от бактерии, които се хранят с хранителните вещества минаващи през устата ви и като продукт от това произвеждат киселини, които разяждат емайла. Една от най-често срещаните такива бактерии е Streptococcus mutans.
Оказва се, че също както инфекциите се предават от човек на човек, по същия начин могат да се пренесат и орални бактерии. Проучвания показват, че деца без каквито и да е следи от бактерията могат да я получат от хората, които се грижат за тях. Не е необичайно дете да получи Streptococcus mutans от майка му, която проверява дали храната му не е прекалено топла или студена. Този феномен може да се забележи и при двойки, при които единият от партньорите има бактерията, а другият не.
Въпреки това кариесът е предотвратим чрез редовна грижа и миене на зъби. Можете да научите повече за правилната грижа за зъбите тук.

Вижте още: лечение на кариес, лечение на кариес по здравна каса, отстъпка с карта ISIC за лечение на кариес, отстъпка за лечение на кариес с карта ДентаПро

Прочетено: 4720 път(и)

Вашите коментари

Напишете вашия коментар
Ние ще отговорим при първа възможност като Ви уведомим на посочен от Вас e-mail.
Все още няма коментари, бъди първия!
x

Регистрационна формателефон e-mail sms пощенски адрес