Кога поникват млечните зъби и в какъв ред

Кога поникват млечните зъби и в какъв ред

Поникването на млечните зъби при бебетата е част от естественото развитие на децата. На 3-и години детето има 20 млечни зъба, които се временни. По-голямата част от тях израстват през първите две години. В общия случай, те се появяват в определен ред, но той не е абсолютно задължителен. Възможно е бебешките зъби да не се появят в правилния ред или пък да се развият значително по-късно.

Когато знаете за какво да следите при израстването на зъбите, ще се чувствате сигурни. Винаги можете да се обръщате към вашия педиатър или детски зъболекар, ако имате някакви въпроси или притеснения.

В какъв ред изникват млечните зъби

Има пет различни типа зъби, които се развиват през първите три години на детето. Редът, по който поникват са: (1) централни резци (предни зъби), (2) странични резци (между предните резци и кучешките), (3) Първи кътници, (4) Кучешки зъби и (5) Втори кътници.

Поникване на млечни зъбки

Обикновено първо поникват предните зъби (централните резци), но понякога има разминаване в показания ред, което не е повод за притеснение.

На каква възраст поникват млечните зъби

Когато става въпрос за млечни зъби, може да се каже, че при всяко бебе е различно. При някой бебета първите зъбки се появяват по-рано между 4-тия и 7-мия месец, докато при други това може да се случи около 9-тия месец или дори след навършването на една година. Понякога бебето може да се роди с един или повече зъби. Основна роля играе генетиката. Ако при вас или вашите родители млечните зъби са поникнали рано, то има вероятност същото да се случи и при вашите деца.

Въпреки различията в последователността на изникването на млечните зъби, има обща времева рамка, която трябва да имате предвид. Приблизителните периоди, през който съответните типове зъби поникват при бебетата са:

 

Възраст

Зъби

между 6 и 10 месеца

   Долни централни резци

между 8 и12 месеца

   Горни централни резци

между 9 и13 месеца

   Горни странични резци

между 10 и16 месеца 

   Долни странични резци

между 13 и19 месеца

   Първи кътници на горната челюст

между 14 и18 месеца

   Първи кътници  на долната челюст

между 16 и 22 месеца

   Горни кучешки зъби

между 17 и 23 месеца

   Долни кучешки зъби

между 23 и 31 месеца

   Втори кътници на долната челюст

 между 25 и 33 месеца 

   Втори кътници на горната челюст

 

Можете да следите поникването на млечните зъби като проверявате за нови зъбки на всеки 4 месеца, след появата на първите. Например, ако долните централни резци поникнат на 6 месечна възраст на бебето, очаквайте появата на горните резци 4 месеца по-късно.

Как да сте сигурни, че всичко е наред с развитието на млечните зъби

Може би по-важно от правилния ред на поникване на зъбите при вашето бебе е разстоянието между зъбките и превенцията на зъбни заболявания. Тъй като постоянните зъби са по-големи от млечните, разстоянието между млечните зъби е по-голямо, за да се осигури място за бъдещите постоянни. При децата обикновено първите постоянни зъби се появяват около 6-тата година, като това са долните централни резци. Ако се притеснявате, че млечните  зъби са прекалено близо един до друг, обърнете се за съвет към детски зъболекар.

Друг проблем са зъбните кариеси. За съжаление млечните зъби са изложени на по-висок риск от кариеси. Това може да доведе до усложнения като:

- Ранна загуба на млечни зъби

- Инфекции

- Целулит – инфекция, която се появява и разпространява под кожата

- Гингивит – венечно заболяване

- Жълти или кафяви петна по зъбите

- Затруднения при хранене

- Кариеси

- Ниско самочувствие.

Обикновено зъбните проблеми се явяват при преждевременно родените бебета, при лоша зъбна хигиена или са генетични. Ако при вашето бебе не поникнат зъби до 18-я месец, трябва да се обърнете към стоматолог.

Кога трябва да направите първото посещение при зъболекар

Всяко бебе трябва да започне профилактични прегледи веднага след навършването на една година.

Запазване на час за зъболекар

Прочетено: 121445 път(и)

Вашите коментари

Напишете вашия коментар
Ние ще отговорим при първа възможност като Ви уведомим на посочен от Вас e-mail.
Все още няма коментари, бъди първия!
x

Регистрационна формателефон e-mail sms пощенски адрес