Липсващи зъби в устата – заместване със зъбни мостове и зъбни протези

Липсващи зъби в устата – заместване със зъбни мостове и зъбни протези

Когато имате един или повече липсващи зъби е важно да се погрижите да възстановите зъбните редици.

Защо трябва да заместите липсващите зъби?

Първата причина е вашият външен вид. Втората причина е, че празнината, която се оформя в устата на мястото липсващите зъби води до по-голямо напрежение върху останалите зъби и деформации. Това се отразява на вашата захапка, защото зъбите в съседство с липсващите могат да се разместят и да се промени начина, по който горните и долните зъби контактуват. Също така насрещните зъби, които при контакт попадат в зоната на липсващите зъби прорастват и това след време ще доведе до затрудняване на процеса на заместване на липсващите зъби. Резултатът често е образуване на венечни джобове, които от своя страна причиняват кариес или венечни заболявания.

Как се заместват липсващи зъби?

Това зависи от броя на липсващите зъби, тяхното разположението в устата и състоянието на останалите налични зъби в устата.

Има три основни начина за заместване на липсващи зъби. Първият е с подвижни изкуствени зъби, наречен частична протеза. Вторият е с фиксирана мостова конструкция. Зъбният мост обичайно се използва за заместване на един или повече зъби или когато липсващите зъби са от едната страна на устата. Третият начин е чрез използване на зъбни импланти. Това е метод, при който хирургически се имплантира изкуствен корен на зъб в костта и върху него се поставя корона или зъбен мост.

Какво представлява частичната зъбна протеза?

Това е протеза с един или повече изкуствени зъба. Тя може да бъде изцяло пластмасова или комбинирана с метал и пластмаса. При двата вида може да има, чрез които се протезата се закрепва в устата. В зависимост от това къде се намират задръжните елементи последните може да бъдат видими, когато се смеете или си отваряте устата.

Каква е разликата между пластмасова протеза и такава, която има метал?

Някой пластмасови протези са по-евтини. Други се изработват от съвременни еластични полимери и изглеждат много естетично.

Частичните метални протези обичайно се правят от сплави, съдържащи кобалт и хром. Те са много здрави. По-леки са за носене, могат да се поддържат от останалите зъби. Макар основата да е от метал те съдържат и пластмаса с цвета на венците и лигавицата на устата както и естествено изглеждащи зъби фиксирани върху основата. Те са по-скъпи от изцяло пластмасовите.

Как да избера най-добрия начин за заместване на липсващи зъби?

Това е въпрос, който следва да обсъдите със стоматолог. Той може да прецени състоянието на наличните зъби и да предложи няколко варианта за решаване на вашия случай. С негова помощ може да изберете оптималния вариант за вас.

Възможно ли е да се постави зъбен мост веднага след изваждането на зъб?

Необходимо е да се изчака да зарастнат раните от екстракцията на зъби. Това може да отнеме до 6 месеца. Може да се постави временна протеза на мястото на липсващите зъби докато раните зарастнат и бъде поставен постоянен зъбен мост.

Как да се грижа за подвижна зъбна протеза?

Основното правило е измиване с четка за зъби, поставяне в устата и измиване отново. В случай, че изпуснете своят протеза винаги я почиствайте с мека кърпа преди да я поставите в устата. Когато не ползвате протезата я поставяйте в часа с чиста вода. Измивайте своята протеза с четка за зъби винаги преди да поставите в устата за да няма остатъци от храна. Използването на ефервесцентни почистващи препарати ще помогне за отстраняване на по-упоритите петна и усещането за свежест. Винаги следвайте инструкциите на производителя на препарата. Мийте с четка и паста за зъби вашата протеза така както миете естествените си зъби като внимавате да не търкате твърде силно за да не причините вдлъбнатини в протезата.

Трябва ли да свалям протезата през нощта?

Това е преценка, която вашият зъболекар ще направи в зависимост от вашето състояние. Принципно следва да носите протезата колкото е възможно по-дълго за да свикнете с нея. В същото време не бива да допускате да се образуват рани или травмирани места в устата. В този случай  ще трябва да сваляте протезата през нощта за дадете възможност на тъканите в устата да починат от натоварването. Ако сваляте протезата през нощта погрижете се да я поставите във вода.

Каква е алтернативата на частичната протеза?

Основната алтернатива е фиксираната мостова конструкция или зъбни импланти. Зъбният мост се прави като се поставят зъбни корони на зъбите които граничат в зъбната редица с липсващия зъб/и като се съединяват с висящ мост (фалшив зъб) над обеззъбеното пространство в зъбната редица. Зъбната мостова конструкция се изработва в лаборатория, след което се фиксира в устата на пациента със зъбен цимент или друг адхезив. Зъбният мост е неподвижен и не може да се маха самостоятелно от пациента.

Друга възможност е адхезивен мост. Той има „пети“, които се залепват на гърба на поддържащите зъби със съвсем малка необходимост от изпиляване.

(Вижте подробна информация за зъбните мостове)

Винаги ли може да се постави зъбен мост при липсващи зъби?

Зъбен може да се постави само ако имате достатъчно здрави зъби, които са стабилни и могат да понесат натоварването на моста. Вашият зъболекар ще прецени кое е най-доброто решение за заместване на липсващи зъби.

От какво са направени зъбните мостове?

Обичайно зъбните мостове се правят от металокерамика. Използват се неблагородни метали в основата на моста с оглед на по-голяма здравина. Също така има съвременни чувствително по-скъпи мостове, които се изработват изцяло от керамика.

Каква е цената на зъбния мост?

Цената на зъбния мост зависи от размера и типа зъбен мост. Винаги се информирайте за плана за лечение и вариантите за заместване на липсващи зъби преди да започнете своето лечение. Макар зъбният мост да Ви изглежда скъп, имайте предвид, че ще ви служи много години.

Ориентировъчни цени на зъбни мостове и зъбни протези можете да видите в секция Реставриране на зъби - ортопедия.

Как да се грижа за зъбния си мост?

Трябва да почиствате зъбния мост всеки ден за да избегнете проблеми като лош дъх или венечни заболявания. Задължително почиствайте пространството под фалшивия зъб. Вашият стоматолог ще ви покаже как да го правите

Има ли други начини за фиксиране на фалшиви зъби?

Има други методи като използване на комбинация от зъбни коронки и частични протези, които могат да прикрият закопчаващите механизми така че да не са видими. Има и специални различни видове протези, за които можете да се информирате от Вашия зъболекар.

Мога ли да имам зъби, които да се закачат директно за челюстта?

Да, чрез зъбни импланти. При заместването на липсващи зъби чрез зъбни импланти не се изпиляват зъбите съседни на липсващите. За повече информация вижте статията – Зъбни импланти – какво е добре да знаете преди да решите.

Защо в важно да не допускате наличие на липсващи зъби в устата?

Особено важно е да се грижите за наличните зъби в устата . Разбира се най-добре е да поддържате своите зъби, така че да не се стига изваждането им. Това означава преглед при зъболекар два пъти годишно.

Ако вече се е стигнало до наличие на липсващи зъби във вашата уста, не подценявайте нещата, независимо дали липсващите зъби са във фасадата или назад. Необходимо е да вземете мерки възможно най-бързо, защото резултат от липсващи зъби са:

-        - Нарушаване на естетика на зъбите, което ще ви кара да не се усмихвате или да внимавате да не се виждат липсващите зъби

-       -  Неудобство при хранене. Нарушаване на захапката и промяна нарушаване на дъвкателния механизъм, в резултат на което ще изпитвате неудобство при хранене, а някой храни въобще няма да можете да консумирате. В резултат на недобро сдъвкване на храната може да имате и стомашни проблеми;

-        - Увеличаване на кариесите, венечните джобове, венечни заболявания;

-        - Промяна в мимиката, при по-голям брой липсващи зъби и състаряване.

 Можете да си спестите всички тези грижи с два стоматологични прегледа годишно и грижа за вашите зъби.

Запазване на час за зъболекар

Използвайте нашата онлайн форма за запазване на час или се обадете  на телефон 02/989-80-80.

Прочетено: 87907 път(и)

Вашите коментари

Напишете вашия коментар
Ние ще отговорим при първа възможност като Ви уведомим на посочен от Вас e-mail.
Все още няма коментари, бъди първия!
x

Регистрационна формателефон e-mail sms пощенски адрес