Накратко за заместването на липсващи зъби

Накратко за заместването на липсващи зъби

 

Възможностите за заместване на липсващи зъби, най-общо казано, зависят от състоянието на венците, наличните зъби и състоянието на костта на челюстите. Стоматологична консултация, съпроводена с рентгенова снимка, назначена от зъболекар е задължителна за да се определи кое решение е подходящо и кое не е. Най-общо казано алтернативите са три – зъбни протези, зъбен мост или зъбни импланти.

 

Зъбни протези

 

Зъбните протези са подвижни и се разделят на два вида. Те могат да бъдат частични (когато заместват само част от зъбите) или тотални (когато заместват всички зъби). Тъй като зъбните протези могат да се слагат и вадят от устата, т.е. подвижни са, това в някаква степен не е най-неудобния за пациента вариант. Но при някой хора, по финансови или физиологични причини, зъбните протези се явяват единствената възможност. Зъбните протези са най-бързата и най-евтина възможност за заместване на липсващи зъби. Можете да ги имате за няколко дни.

 

 

Зъбен мост

 

Зъбният мост е фиксирана мостова конструкция, която се използва за заместване на липсващи зъби с помощта на останалите в съседство зъби, върху които „стъпва“ моста. Зъбният мост се фиксира от зъболекар със специален цимент върху носещите зъби. Зъбният мост може да бъде изработен от различни материали като: метал, комбинация от керамика и метал или само керамика. Зъбните мостове се правят индивидуално и възстановяват както естествения контур на усмивката така и правилната захапка на горните и долни зъби. За разлика от зъбните протези, зъбният мост не е подвижен и е много удобен за пациента. Цената на зъбният мост зависи от броя на заместващите зъби и от материала, който се използва.

 

 

Импланти

 

Зъбните импланти са най-съвременният вариант за заместване на липсващи зъби. Импланите могат да се разглеждат като най-близкия до естествените зъби вариант за заместване от гледна точка на начина на фиксирането им, външния вид и усещането в устата. Зъбните импланти са със синтетична структура, изработват се от метал или керамика, и се поставят хирургично на мястото на зъбния корен на липсващия зъб.  Зъбните импланти се захващат в костта на челюстта, чрез хирургична интервенция, и служат за основа на изкуствените корона, зъбен мост или протеза, които се поставят след прирастването на импланта към костта. Зъбните импланти безспорно имат голямо предимство, тъй като за разлика от зъбния мост са независими от съседните зъби и препятстват стопяването на костната структура, но ценово са най-скъпия вариант, които не всеки може да си позволи. Не бива да се пренебрегва и факта, че поставянето на импланти е травматично, съизмеримо с травмата при хирургично изваждане на зъби. Организмът на не всички пациенти понася чужди тела и има случаи на отхвърляне на импланти, поради непоносимост към чужди тела. Също така зъбният мост може да се изработи за 7 или 14 дни, докато зъбните импланти изискват около 3-6 месеца.

 

 

За да разберете повече подробности за вариантите за заместване на липсващи зъби и кой е най-добрия вариант за вас,  обърнете се към зъболекар. Дори и да клоните към някой от изброените възможности, само консултацията със стоматолог може да потвърди вашият избор и да дефинира конкретни ценови рамки, съобразени с индивидуалното решение.

 

Разберете кой е най-добрия начин за заместване на зъби

Прочетено: 9964 път(и)

Вашите коментари

Напишете вашия коментар
Ние ще отговорим при първа възможност като Ви уведомим на посочен от Вас e-mail.
Все още няма коментари, бъди първия!
x

Регистрационна форма



телефон e-mail sms пощенски адрес