Няколко практични съвета за поддържане на зъбни протези

Няколко практични съвета за поддържане на зъбни протези

Ако искате зъбните протези да ви служат дълго и добре трябва да се грижите за тях. След като веднъж сте инвестирали в направата на зъбна протеза, е добре да продължите с редовна и правилна поддръжка на вашите изкуствени зъби. Ето няколко практични съвета как да поддържате своите зъбни протези.

 

1. Изваждайте своите протези преди лягане

Ако предпочитате да не ги вадите през нощта изберете друг период от денонощието. Но помнете, че е препоръчително зъбната протеза да прекарва между 6 и 8 часа извън устата. Целта е да се дава почивка на тъканите и да се осигури време за хигиенизиране на зъбните протези.

2. Дръжте протезата във вода, когато не я ползвате.

Поставяйте протезите в съд с вода. Ако нямат метални елементи можете да използвате специален препарат за почистване на протези. По този начин ще предпазите протезата от образуване на петна, плака, зъбен камък и бактерии.

3. Пазете зъбните протези от механично повреждане

Протезите ви едва ли са били евтини и няма да ви е драго, ако ги счупите. Затова трябва да внимавате с тях. Не ги оставяйте някъде, където деца или домашни любимци могат да ги достигнат и повредят. Внимавайте, когато ги почиствате да не паднат отвисоко.

3. Почиствайте зъбните протези всеки ден

Зъбните протези може да не са вашите истински зъби, но това не значи, че не се нуждаят от всекидневно почистване. Също като естествените зъби, те могат да образуват зъбен камък, или върху тях да се натрупат бактерии и плака. Ако вашите протези имат плака или са замърсени, това може да доведе до проблеми с устната тъкан, които се изразяват в инфекция и възпаление. За да почиствате зъбните протези можете да използвате специални четки и препарати, които се предлагат в аптеките. Ако сте привърженик на по-простите и лесни решения можете да почиствате зъбните протези с обикновена паста за зъби и четка за зъби.

4. Грижете се за цялата си уста

Грижата за зъбите и устата е ежедневен и постоянен процес, независимо дали сте с изкуствени ли естествени зъби

Ако сте с тотална протеза трябва да я сваляте и почиствате венците ежедневно. След изваждането на протезата изплакнете устата. Масажирайте венците с мека четка за зъби внимателно около 2-е минути. Манипулацията трябва да се прави поне два пъти дневно. При частичните протези процедурата е същата като след свалянето на протезата, изплакнете устата и измийте естествените си зъби с четка и паста като не забравяте да почистите и венците.

5. Следете за удобството на вашите протези

Венците и костите в устата се променят с времето и е възможно протезите да станат неудобни, или въобще да не можете да ги задържате стабилно в устата. Ако вашите протези не застават добре в устата или ви убиват на някое място това означава, че трябва да посетите своя зъболекар.  Консултирайте се дали протезата може да се поправи (ребазира) или е необходимо да направите нова.

Имайте предвид, че неудобните протези могат да предизвикат парадонтално заболяване и затова е важно да следите за удобството на протезите. При рани или афти в резултата на неудобни зъбни протези резултатът може да бъде и раково заболяване.

6. Поддържайте здравословен хранителен режим

Протезите могат да затруднят консумацията на пресни плодове и зеленчуци, което от своя страна води до намаляване на важни за организма ви хранителни вещества. Старайте се да поддържате балансиран хранителен режим, което доказано  забавя напредъка на заболяванията на венците.

7. Посещавайте вашия зъболекар редовно

Независимо дали ползвате частични или цялостни протези посещавайте вашия зъболекар поне веднъж годишно.

Имате още въпроси? Свържете се със зъболекар

Прочетено: 67637 път(и)

Вашите коментари

Напишете вашия коментар
Ние ще отговорим при първа възможност като Ви уведомим на посочен от Вас e-mail.
Янка
С какъв препарат ще препоръчате да се фиксират стабилно зъбните протези, за да не се движат?
Отговор:
В аптеките има подходящи препарати на Corega и Protefix, които можете да ползвате за стабилно фиксиране на протезите.
krasi;ira
какъв разтвор се използва при частични протези скукички
Отговор:
Има специални таблетки на Corega и Protefix за почистване и дезинфекция на протези. Можете да ги използвате за частични протези с кукички.


Показани са от 1 до 2 от общо 2 резултата ( разположени на 1 стр.)
x

Регистрационна формателефон e-mail sms пощенски адрес