Остеопорозата и зъбите

Остеопорозата и зъбите

Влияние на остеопорозата върху зъбите

Проучвания за връзката между остеопорозата и зъбното здраве показват, че двете са много по-тясно свързани отколкото някой би предположил.
Въпросните проучвания на чуждестранен институт по артрит се занимават с влиянието на остеопорозата върху денталното здраве. Оказва се, че връзката между двете е съвсем ясна и логична. Поради това хората с остеопороза са 3 пъти по-застрашени от загуба на зъби и заболявания на венците. Така че, ако скоро сте изгубили зъб без ясни вас причини, значи задължително трябва да посетите зъболекаря си.
Причината за падането на зъбите при хората с остеопороза е от съвсем директен характер. Загубата на костна плътност, в която се изразява остеопорозата, засяга и алвеоларната кост. Алвеоларната кост от своя страна има задачата да поддържа и придържа зъбите на местата им. При нейното изтъняване е логично да е по-лесно за зъбите да загубят своята стабилност.

Ранно дигностициране на остеопороза от зъболекарите

Другото скорошно откритие, което свързва остеопорозата и зъбите принадлежи на група зъболекари от Университета на Манчестър. Те са създали метод за ранно откриване на предразположеност към остеопороза чрез рентгенови снимки на зъбите. След преглеждане на 5000 досиета на пациенти между 15 и 94 години, стоматолозите са открили, че ключът за ранното откриване на остеопороза се крие в позицията на зъбните редици. С помощта на това откритие, екипът от Манчестър разработва софтуерен модел, който в рамките на секунди може да определи от цифрова рентгенова снимка дали човек е предразположен към осеопороза.  Друг важен индикатор на модела е регистриране  на изтъняване на надкостницата до под 3мм.  
Можете да се консултирате за остеопороза с вашият зъболекар. Дори и да не разполага със специализиран софтуер, стоматологът ви може да установи от рентгеновите снимки на челюстта, правени в процес на вашето зъбно лечение, дали е започнало изтъняване на челюстните кости. Това е индикация за вероятност от развитие на остеопороза и възможност за ранно диагностициране. Освен това има още много други симптоми на появата на остеопороза, за които вашият зъболекар може да провери като например: разклатени зъби, неплътно прилепнали венци, проблеми при ядене, трудно задържащи се протези. Дори и този метод е за предпочитане пред диагностициране на остеопороза след счупвания, когато най-често се констатира и вече е късно за превантивни мерки.

Факторите създаващи предразположение към остеопороза

 Факторите, създаващи предразположение към остеопороза и начините, по които можете да противодействане на остеопорозата са показани на схемата отдолу.

Остепороза
  

Тъй като остеопорозата е третата по социална значимост след сърдечно-съдовите и онкологични заболявания ще информираме за няколко прости начина за превенция и намаляване риска от остеопороза.

Хранителен режим за превенция на остеопороза

 1. Най-важното безспорно е да сте сигурни че приемате достатъчни количества калций и витамин Д. Те, освен че могат да предпазват от остеопороза, могат и да предотвратят загуба на зъби.
 2. Избягвайте хранителни режими, които напълно ограничават въглехидратната храна. Имайте предвид, че ограничаването на въглехидратите и увеличаването на белтъчната храна при диети за отслабване води до потискане на клетките, изграждащи костите. Важно е също да спазвате балансирана и здравословна диета и да избягвате пушене и прекомерен прием на алкохол. Пушенето намалява костната плътност с близо 25%.
 3. Избягвайте да провеждате диети без лекарско наблюдение.

 

Движение

Правете физически упражнения  или спортувайте редовно и като цяло се поддържайте в добро физическо състояние. Колкото и тривиално да звучи движението е много важно за поддържане не само на мускулната, но и костната маса. Причината за остеопороза е намаляването на костната плътност.

Консултация със зъболекар

Вашият зъболекар може да констатира изменение или изтъняване в плътността на челюстта, тъй като в процеса на лечение на зъбите периодично се правят рентгенографии. Проследяването на последните във времето позволява да се видят отклонения, като например особености в разположението на зъбните редици, който са индикация за риск от поява на остеопороза. Всъщност в основата на тази връзка е констатацията на съвременните учени, че когато костната плътност се влошава в една част на тялото, например зъбната челюст, която вашият зъболекар вижда често при ренгеновите снимки (X-Ray) на зъби, то това се случва и в другите части на тялото.
Най-добре е да правите профилактични прегледи на всеки 6 месеца и респективно периодично да се прави рентгенова снимка по преценка на денталния лекар. Ако констатирате люлеене на един или повече зъби не чакайте профилактчиния преглед, посетете за консултация вашия зъболекар.

Медикаменти и лекарства

 1. Избягвайте продължително лечение с кортикостероиди. Продължителното лечение с кортикостероиди може да доведе до остеопороза, поради изтъняването на костната маса.
 2. Ползването на слабителни води до отделяне на повече минералли от организма в това число и Калции.
 3. Лекарства съдържащи алуминии ускоряват изхвърлянето на Калци от организма.
 4. Когато организмът има индикация за недостатъчно количество Калции, вашият организъм ще го извлече от костите и зъбите.

 

Съвети за запазване на зъбите при остеопороза

Ако пък имате остеопороза, ето няколко съвета за запазване зъбите въпреки заболяването:

 1. Старайте се да приемате ежедневно около 700 мг. Калции с храните или напитките. Това се равнява приблизително на половин литър мляко. Можете да приемате Калции и Витамин D и под формата на хранителни добавки, препоръчани от лекар. За избягване на фрактури и при лечение на остеопороза вашият организъм се нуждае от 1,2 г. Калции и 800 iu Витамин D ежедневно. За избора на хранителните добавки със съответните дози задължително се консултирайте с лекар за да избегнете продукти с недостатъчно съдържание на съответните елементи.
 2. Мийте зъбите си поне 3 пъти на ден. Комбинацията от паста с добавен флуор и редовно миене могат да предотвратят опадането на зъбите. Освен това може да чистите зъбите си с конец или междузъбна четка два пъти на ден за да предотвратите инфекция на венците.
 3. Миите зъбите си по-правилния начин. Ако имате остеопороза и ги миете без да внимавате, зъбите ви няма да издържат дълго. Използвайте мека четка и вижте статията ни по тази тема за да видите как правилно да миете зъбите си.
 4. Важно е също да избягвате твърди храни. Поради намалената плътност на зъбите ви, храни като кубчета лед, крутони и сухари могат да ги счупя

 

Съвременната стоматология насърчава периодичните посещения при зъболекар с цел профилатика не само на зъбни заболявания като кариес, пулпит, но и превенция на болести характерни за съвременния начин на живот като остеопорозата.

Вижте още: Как да поддържаме своите зъбите, Как да поддържаме зъбите си здрави ако сме вегетарианци, Програма за профилактика на зъбни забоявания

Прочетено: 16364 път(и)

Вашите коментари

Напишете вашия коментар
Ние ще отговорим при първа възможност като Ви уведомим на посочен от Вас e-mail.
Все още няма коментари, бъди първия!
x

Регистрационна формателефон e-mail sms пощенски адрес