Предпазване от рак на устата

Предпазване от рак на устата

 

Общоизвестен факт е, че употребата на тютюневи изделия увеличава риска от рак на устата, но има и други фактори, които влияят. Редовните прегледи, подходящ хранителен режим и добрите навици са основата на всеки здравословен начин на живот. Всичките заедно могат значително да намалят вероятността за много заболявания. Както винаги, редовното миене на зъби, почистване с конец и други начини на дентална грижа са вашето най-добро средство за предпазване от развитие на много заболявания и може да подпомогне борбата срещу рака. Ако вече имате рак на устата тази информация може също така да ви подпомага по време и след съответното лечение.

 Рискови фактори за рак на устата

 

Употребата на тютюн и по-специално на тютюн за дъвчене е добре известна причина за рак на устата. Най-добрият начин за предпазване от рак на устата е напълно преустановяване на употребата на тютюневи изделия. Знаем, че е трудно за пристрастените да прекратят пушенето, но това е най-доброто, което можете да направите за собственото и това на вашите близки здраве. Вашият стоматолог или лекар може да ви даде ценни съвети и препоръки, който да ви помогнат да откажете цигарите. Обърнете се към тях за съвет като им кажете, че искате да спрете цигарите. Те 100 % ще ви подкрепят, което ще направи различно търсенето ви на начини за спирането на цигарите.

 

  

Ако пиете три и повече алкохолни напитки дневно има голяма вероятност да развиете рак на устата, а също така и допълнителни здравословни проблеми. Пиенето и пушенето често съвпадат, поради което се приписва висок процент на заболеваемост от рак при употребяващите алкохол. Също така изследванията показват, че честита употреба на алкохол съчетана с нездравословно хранене повишава риска от рак. Най-добрият начин да контролирате тези фактори е да ограничите приема на алкохолни напитки и да  избирате здравословна храна. Листните, зелени зеленчуци, които са богати на Витамин В, зеленият чай и други богати на антиоксиданти храни имат сериозно въздействие при борбата или предпазването от рак. Избягвайте пърженето на зеленчуци, тъй като този начин на приготвяне на храната значително намалява хранителната им стойност.

Други фактори, които могат да доведат до орален карцином и не бива да бъдат подценявани са:

  • -          Травма на зъбната лигавица в резултат на неудобни зъбни протези;
  • -          Хроничен подпротезен стоматит;
  • -          Лоша захапка, в резултат на която пациента често прехапва и травмира лигавицата в устата.

Повече от половината смъртни случаи поради рак на устната кухина се дължат на употребата на алкохол

 

Предпазаване от рак на устата

  

 

 

Витамни D е особено ценен за цялостното здраве на организма и е известен като средство за намаляването на шансовете за развитие на ракови заболявания. Високите нива на витамин D позволяват на костите и зъбите да абсорбират калция като по този начин остават здрави  устойчиви. Естественият начин за получаване на витамин D от организма е умереното излагане на слънце. За нещастие излагането на слънце е рисков фактор за развитието на рак на устните както на други места на човешкото тяло. Редовното контролирано и умерено излагане на слънце помага за задържането на нежеланите ефекти. Ако искате да играете на чисто или ако излагането на слънце ви е противопоказно говорете с вашия зъболекар или лекар относно възможностите за набавяне на витамин D. Добавянето му към хранителния режим може да помогне да избегнете рак на устата.

Редовните профилактични прегледи при стоматолог са важни за ранно диагностициране на орален карцином. Не подценявайте рани или афти в устата, обърнете се към специалист.

 

Профилактични прегледи при стоматолог

 

  

   

Ако искате да получите повече информация относно вероятността за развитие на ракови заболявания, моля обърнете се към професионалист. Вашият зъболекар или лекар знае най-добре кое е здравословно и ще ви даде полезни съвети или ще ви насочи към доверен специалист.

   

Денталните лекари са в най-добрата позиция при диагностициране на рак на устата. Те са компетентни да забелязват ранните предупредителни признаци на заболяването. Освен това те правят клиничен преглед на устата като част от всеки дентален преглед.

 

 

Възползвайте се от нашата Програма за профилактика

или

Запишете час за профилактичен преглед при зъболекар чрез нашия онлайн календар

Прочетено: 6671 път(и)

Вашите коментари

Напишете вашия коментар
Ние ще отговорим при първа възможност като Ви уведомим на посочен от Вас e-mail.
Все още няма коментари, бъди първия!
x

Регистрационна формателефон e-mail sms пощенски адрес