Причини за зъбни болки

Причини за зъбни болки

Причините за болки в зъбите са различни.  Болките може да са в или около зъба. Обикновено болката идва от вътрешността на зъба или от венеца около него и костната структура. Болката може да бъде постоянна или неравномерна. Може да възниква спонтанно или да е в резултат на определени стимули. Трудно е да се игнорира неприятната болка по време на хранене или при ежедневните занимания. Зъбната болка е начин, по който зъбът или заобикалящата го зона искат да ви накарат да осъзнаете, че последните имат нужда внимание и грижа.

 

Какви са причините за зъбната болка?

Кариес

Зъбната болка може да е в резултат на травма или нараняване прераснали в кариес. В общия случай кариесът се усеща, когато стане голям или дълбок и засегнете слоевете на зъба. Твърдият външен слой на зъба се нарича емайл, а мекият слой под него се нарича дентин. Дентинът е чувствителен с миниатюрни, микроскопични тръбички, които тръгват от центъра на зъба. Центърът на зъба се нарича пулпна камера и съдържа пулпа. Пулпата съдържа кръвоносни съдове и нерви. Ако кариесът премине през зъбния емайл и достигне до дентина то той може да причини дискомфорт. Колкото по-дълбок е кариеса и колкото по-близо до центъра на зъба се простира толкова по-вероятно е да причинява болка. Причината за това по-голямото  увреждане на зъба е наличието на по-тънък слой зъбна структура, която изолира и защитава зъбната пулпа.

Зъбен абцес

Зъбният абцес е инфекция която произхожда от вътрешността на зъба и се разпростира през зъбния корен и обхваща заобикалящата кост.

Увреден или фрактуриран (счупен) зъб

Фрактурата на зъба може да разкрие или оголи дентина и дори пулпата. Понякога фрактурите на зъба не се очевидни и все пак линията на счупването може да достигне дълбоко в зъба и да причинява болка при отхапване или дъвчене със съответния зъб. Това се нарича синдром на пукнатия зъб.

В резултат на лечение на зъбите от зъболекар

След направа на дълбока пломба или поставяне на корона зъбът може да придобие повече чувствителност. Денталната работа макар и необходима може да раздразни нерва. С течение на времето чувствителността може да отшуми ако зъбът е достатъчно здрав.

Стискане и триене на зъбите - бруксизъм

Този навик се нарича „бруксизъм“ и често пъти е несъзнателен. За нещастие бруксизмът може да увреди и понякога да раздразни зъбния нерв до степен зъбът да стане свръхчувствителен. 

Инфекция на венците или пародонтит

Венецът, лигамента и костта, които заобикалят основата на зъба се наричат периодоциум. Обичайно болката се усеща в последните етапи на заболяването на венеца , когато има значителна загуба на костната структура, която заобикаля зъба. Поради стопяването на костта може да се получи инфекция (абсцес) в оформеното пространство между зъба и венеца. 

Оголени венци или зъбни корени

Когато зъбните корени престанат да бъдат обхванати от защитната кост и венец то тези повърхности може да са чувствителни на различни стимули като триене с четка за зъби или температурни промени.

Синузит

Тъй като корените на горните молари са много близо до кухината на максиларния синус възпаление от кухината на синуса може да причини на молара чувствителност, която да се усеща като зъбобол.

Трети молар  или зъб наречен „мъдрец“

Третият молар е зъбът, който трябва да порасне последен в нашата уста. Много често в устата няма място за него. В резултат на това третият молар се явява напълно или частично заключен в челюстта и под венеца. Поради слабо достъпното място е трудно моларът да се почиства. Следователно зоната е уязвима. Проблемите с третия молар могат да причинят тъпа или остра болка при натиск, инфекция или кариес.

Сами разбирате, че при горе изброените  причини за зъбобол ,няма как последният да мине от само себе си. Също така жабуренето с разтвори и други недопроверени методи от българската и световна митология едва ли ще помогнат за преодоляването на зъбобола в резултат на фрактуриран зъб или кариес.

За да си спестите усложнения, свързани със зъбни болки се обърнете към стоматолог.

Вижте още: Програма за профилактика на зъби, Запазете час при зъболекар

Прочетено: 58561 път(и)

Вашите коментари

Напишете вашия коментар
Ние ще отговорим при първа възможност като Ви уведомим на посочен от Вас e-mail.
Все още няма коментари, бъди първия!
x

Регистрационна формателефон e-mail sms пощенски адрес