Профилактика на пародонтоза

Профилактика на пародонтоза

Когато става въпрос за орално здраве първото нещо, за което повечето хора се сещат са зъбите. Миенето и почистването на зъбите с четка, паста за зъби и конец са важни за да няма кариеси и зъбите да бъдат бели, но колко често се сещате за венците? Последните често са пренебрегвани и здравето на венците остава назад в сравнение с темата за хубавата усмивка от бели и красиви зъби. Всъщност веднъж възпалени венците могат да значително да се влошат и заболеят. Заболяванията на тъканите, които се намират около зъбите са особено съществени, тъй като всъщност това са заболявания на опорния апарат на зъбите. Какво ще се случи ако тази структура се увреди? Крайната фаза е загуба на зъби.

 

Развитие на пародонтоза

При развитие на гингвинити и пародонтоза се стига до кървене на венците, възпаление, зачервяване и евентуална загуба на зъби. Доста по-сериозни са усложненията от нелекуваната пародонтоза. Когато бактерията от инфектираните венци се вдиша или пренесе в кръвоносната система тя може да достигне цялото тяло и да отслаби или навреди на другите органи и тъкани.

 

Усложнения при пародонтоза

Най-често срещаните системни усложнения свързани на пародонтозата са заболяване на коронарната артерия, респираторни заболявания, диабет и артрит. В тези случаи пациентът ще трябва да обърне внимание освен на пародонтозата и на другите заболявания възникнали в резултат на нейното нелекуване.

 

Лечение на пародонтоза

Лечението на заболяванията на пародонта, по-известно като пародонтоза, е един непрекъснат процес за овладяване на възпалението. Крайната цел е да се избегне загубата на зъби.

Особено важно е пациентът да знае, че неговото участие в процеса на лечение е от ключово значение и също толкова важно, колкото и работата на стоматолога. Зъболекарят работи в устата на пациента веднъж на 3 или 4 месеца докато пациентът е отговорен за ежедневните грижи за зъбите, които изискват почистване, всяко от които трае около 3 – 5 минути, включително почистване на междузъбното пространство с междузъбна четка или конец за зъби.

Посещения при стоматолог за професионално почистване на всеки 3 - 4 месеца и вашата ежедневна грижа за венците и зъбите са непрекъснат процес важен за здравето на венците и зъбите. Професионалното орална хигиена с ултразвукови почиствания отнема общо два часа годишно, разпределени в 4 посещения при зъболекар и струва между 250 и 350 лв. годишно.

Здравната каса в България не покрива тези процедури, които са профилактични и важни за неразвитие на много други заболявания. Само 17 – 20 % от хората проявяват инициатива за посещение при стоматолог за профилактични прегледи и професионално почистване на зъбите според нашата анкета

Здравите венци имат бледо розов цвят, а болните са зачервени и подути.

Ако вашите венци кървят, когато ги миете с четка за зъби или дават признаци на зачервяване и подуване, значи е време да се обърнете към своя стоматолог за консултация и лечение на пародонтоза. Не чакайте да се стигне до загуба на зъби.


Прочетено: 13624 път(и)

Вашите коментари

Напишете вашия коментар
Ние ще отговорим при първа възможност като Ви уведомим на посочен от Вас e-mail.
Анета Дякова
Това лято лекувах долен шести дяснозъб в продължение на месец. Нервът беше изваден, корените почистени, лекувани с лекарство, зъбът затворен, но въпреки това при допир и натиск продължава да ме боли. Подобна болка получих при шести долен ляво. Той е бил лекуван, но се отчупи част от пломбата.Зъболекаря отчупи пукната част от зъба, възстанови го и му сложи коронка. Продължи да ме боли, особено при рязък натиск. И при двата зъба има снимка, на която не се вижда възпаление, само джоб. Възможно ли е болката при натиск /дори при жабурене/ да се дължи на джоб.
Отговор:
При наличие на венечен джоб е възможно да има болка при натиск и жабурене със студени течности.


Показани са от 1 до 1 от общо 1 резултата ( разположени на 1 стр.)
x

Регистрационна формателефон e-mail sms пощенски адрес