Седем неща, които зъбите казват за здравето ви

Седем неща, които зъбите казват за здравето ви

Макар и малка част от тялото ни, зъбите могат да са много показателни за здравното състояние на останалата част от него. Тъй като те са свързани с цялото ни тяло, състоянието на зъбите може да показва всякакви проблеми в различните органи на човешкото тяло. Тук ще изредим само седем от най-често срещаните симптоми по зъбите, които са свързани с проблеми в други част на тялото.


1. Плоски изтъркани зъби и главоболие:

Много хора не знаят че стреса ги кара да търкат зъбите си един в друг. Не случайно не знаят, тъй като го правят в съня си. Понякога е до такава степен, че човек може сам с език да усети изтъпените си зъби. Търкането на зъбите на сън е често срещан знак за емоционален или психически стрес, който често се свързва с главоболия, които се причиняват от спазми в мускулите, които карат зъбите да се търкат едни в други.


2. Разпадащи се или лесно нараними зъби:

Макар много хора смятат, че е нормално зъбите им да се разпадат и чупят във по-късна възраст, това не е нещо причинено от възрастта. Изтъняването на емайла до такава степен, че почти да прозира, не е свързано с възрастта и може да се получи на всяка възраст.Причината за това са киселини от стомаха които се изкачват до устата и разграждат емайла. А това от своя страна се причинява от гастро-езофагеална рефлуксна болест. Това е хронично заболяване, което се причинява от нарушаване на бариерата между хранопровода и стомаха, което кара стомаха да изпраща киселини обратно в хранопровода.

3.Рани в устата и по венците, които не се възстановяват:

Поради нервност, или просто случайно хората хапят устата си и понякога си правят рани. Това е нещо напълно нормално, но когато рана остане в продължение на седмици без да се възстанови, това изисква задължително посещение до вашият зъболекар, за да се отхвърли тезата рак на устата. Повечето диагностицирани с рак на устата са на повече от 60 години. Въпреки че едва 35 процента от хората с рак на устата оцеляват, стоматолозите казват че това е защото повечето случаи са диагностицирани прекалено късно. Освен това, за пушачите е 6 пъти по-вероятно да развият рак на устата от непушачите.


4. Венци, които растат върху зъбите:
Ако забележите, че венецът ви е започнал буквално да расте върху
вашия зъб и в същото време взимате сериозни медикаменти по някаква причина, е добра идея да споменете това на доктора, който ви е предписал лекарството. Някои медикаменти стимулират растежа на венците, и ако това се случва значи дозата трябва да бъде преразгледана. Израстването на венците може да направи миенето на зъбите трудно и предразполага към кариеси и парадонтит. В крайни случаи дори целия зъб може да бъде покрит от венеца.

5. Суха уста:

Сухата уста може да бъде причинена от много неща, от дехиадратация и пушене, до алергии и нови медикаменти, но сухата уста може и да е ранен знак за 2 заболявания напълно незвързани с употребяването на медикаменти: дибает и синдром на Сьорген. Синдромът на Сьорген кара белите кръвни телца да нападнат жлезите, които произвеждатвлажност. Синдромът на Сьорген преобладава при жените. Диабет тип 1 или 2 се причинява от висока кръвна захар. Други знаци за диабета може да са постоянна жажда, странно усещане в ръцете, често уриниране и размазано зрение, тъй като цялото тяло се афектира от заболяването.

6. Бяла мрежа от вътре на бузите:
Кожно заболяване е последното нещо, което бихте очаквали да откриете докато миете зъбите си, но се случва. Лихен планус, чиято причина е неизвестна се проявява при мъже и жени между 30 и 70 годишна възраст. Първата
проява на заболяването често е в лигавицата на устата.
Плаките от Лихен планус изглеждат като бели въженца навързани в нещо подобно на мрежа. Седемде
сет процента от заболелите проявяват симптоми първо в устата си.

7. Ронещи се протези:
За повечето хора единственото общо между протезите и пневмонията е
, че ги свързват с възрастни хора, но двете имат връзка с потенциал да причини смърт. Аспирационната пневмония се причинява от вдишването на външни за тялото обекти, което причинява изключително опасно или дори смъртоносно възпаление. Аспирационната пневмония е една от най-често срещаните причини за смърт при по-възрастните хора. Често причината за нея е неправилна грижа за протезите. Те трябват да се вадят и внимателно да се почистват всеки ден, със специални четка и да бъдат оставяни в почистващ разтвор.

д-р Георги Михайлов – дентален лекар – препоръчва профилактични прегледи веднъж на 6 месеца за профилактика и ранна диагностика на горните болести и много други състояния. Така ще можете да вземете мерки навреме и да избегнете усложнения. Възползвайте се от Програмата за профилактика на стоматологичен кабинет Дента Про.

 

 

Прочетено: 31827 път(и)

Вашите коментари

Напишете вашия коментар
Ние ще отговорим при първа възможност като Ви уведомим на посочен от Вас e-mail.
Все още няма коментари, бъди първия!
x

Регистрационна формателефон e-mail sms пощенски адрес