Скърцате ли със зъби?

Скърцате ли със зъби?

Събуждате ли се сутрин с усещане за болка в зъбите или скованост на долната челюст? 

На какво може да се дължи? Това състояние не е за подценяване, защото е характерен симптом за бруксизъм. 

Скърцането или стискането на зъби, известно като бруксизъм, най-често може да бъде предизвикано от стрес, сънна апнея или неправилно подреждане на зъбите. Скърцането със зъби може да се случва както през нощта, без да разбираме за това, така и през деня, съзнателно или несъзнателно. Независимо дали е през нощта или деня, то може да има неприятни последици.

 

Бруксизъм. Скърцате ли със зъби

Какви са последиците от скърцането със зъби

Скърцането и стискането на зъбите може да се отрази неблагоприятно върху здравословното състояние. В по-леките случай се появява главоболие, световъртеж, болки във врата или пищене в ушите.  В по-тежките вече говорим за намаляване на слуха, храносмилателни проблеми, удебеляване на долната челюст, промяна във формата на лицето и добиване на старчески вид на лицето. 

По отношение на зъбите, бруксизмът води до изтриване на дъвкателната им повърхност, зъбни фрактури (счупвания), напукване на емайла в шийката на зъбите, отдръпване на венците, чувствителност на зъбите и загуба на зъби.

Несъзнателният навик за скърцане или стискане на зъби в продължителни периоди от  време натоварва прекомерно темпоромандибуларна става. От своя страна последното може да предизвика болка, щракане, разместване и в крайна сметка трайно увреждане на въпросната става.  


Кое е най-доброто лечение при скърцане със зъби?

Водещо при назначаване на лечението е състоянието на зъбите и темпоромандибуларната става. Тази преценка може да се направи от зъболекар

При наличие на функционални изменения на челюстта и зъбите, лечението на бруксизъм е задължително. Най-важното е да се отстрани причината за стискане и скърцане със зъби. Самото лечение е комплексно и включва шини за бруксизъм, корекция на захапката, психотерапия и протетична терапия. 

При установен бруксизъм, има множество мерки, които се вземат за да се премахне причината за стискане на зъби и отстраняване на последствията от това.

Първата и най-безобидна стъпка е изработването на шина за бруксизъм. Тя се изработва от мека пластмаса и има две особени важни функции: (1) предпазва зъбите при скърцане и стискане през нощта и (2) подпомага пациента да отстрани нежеланият навик. 

 

Шини за бруксизъм

При силно чувствителни зъби в резултат на бруксизъм, може да се наложи подмяна на пломби, умъртвяване на зъби, обличане на зъби с коронки

При установен бруксизъм и увреждане на темпоромандибуларната става, е важно последната да се стабилизира и излекува.

Установяването на неутралната позиция на челюстта и оформянето на захапката в съответствие с нея е изключително важно. Препоръчително е да се обърнете към компетентен зъболекар или ортодонт, който да подреди вашите зъби правилно. Важно е да се коригира позицията на челюстта до оптимално положение и да се възстановят и изместят зъбите в правилната позиция. 


Много хора страдат от бруксизъм и не го знаят. Основният причинител на това състояние е ежедневният стрес, умора и претоварване на нервната система. В резултат зъбите се износват, стават чувствителни, податливи на кариеси и механични нарушения. Нарушава се функцията на дъвкателния апарат и анатомията. Процесът често е бавен и затова остава незабелязан за пациента. 

 

Най-добрият начин да се предпазите от бруксизъм е превенцията с профилактични прегледи.

 

Запазете час за зъболекар


Прочетено: 2895 път(и)

Вашите коментари

Напишете вашия коментар
Ние ще отговорим при първа възможност като Ви уведомим на посочен от Вас e-mail.
Все още няма коментари, бъди първия!
x

Регистрационна формателефон e-mail sms пощенски адрес