Четири мита във стоматологията

Четири мита във стоматологията

Тази седмица решихме да се направим на Адам и Джейми от популярното шоу Myth Busters, или „Ловци на митове“, и да разкрием истината за някои от най-обсъжданите митове в стоматологията. Това са въпроси, често задавани от пациенти, които са заблудени от информация в медиите и думите на журналисти с недостатъчна компетентност в областта на денталната медицина.

Мит номер 1: Флуорът е вреден за емайла на зъбите

Медиите често спекулират с киселинните свойства на флуора и казват, че е вреден за зъбите. Но както с всичко останало, флуорът е наистина полезен за зъбитe, когато се  използва с мярка. Проучвания доказват, че флуорът участва в изграждането на зъбния емайл. В ограничени количества може да заздрави  емайла и да намали с 33 процента развитието на кариес на зъбните тъкани. В някои държави флуорът се добавя изкуствено в източниците на питейна вода, с цел подобряване на денталното здраве на  населението. Много хора смятат това за неправилно и се противопоставят на тези практики. Всъщност проучванията показват, че доза от 0.7 промила флуор в питейната вода, няма негативно въздействие върху здравето на зъбите, а напротив - подобрява го. При по-малка доза от цитираната или неприемане на флуор, - здравината на човешките зъби може да пострада, тъй като флуорът заздравява човешките зъби и кости. Неприятните странични ефекти при предозиране на флуора са оцветяването в кафяв нюанс на твърдите зъбни тъкани, което е характерно за районите с естествено високо съдържание на флуор в питейните води.

Мит номер 2: Пломбите с живак водят до живачно натравяне

Амалгамените пломби съдържат сребро или мед, калай и живак в този ред като количество. Причината да се използва живак е, че химически държи останалите елементи в устойчива физична смес. От 150 години стоматолозите използват този вид пломби в повечето случаи заради някой техни свойства. Те са евтини и издържливи. Твърдението, което безпокои хората е, че според тях живакът преминава в човешкия организъм и го отравя. Научно е доказано, че при правилно дозиране при размесването, амалгамените пломби не увреждат човешкия организъм. За сравнение трябва да се обърне внимание на факта, че човешкото тяло абсорбира метали от часовници и бижута по аналогичен  начин и последното не е проблеми в продължение на векове. Ако някога е съществувал риск, когато стоматолозите са смесвали количествата и съставките на око, то в днешни дни амалгамените пломби са предварително приготовени с точно измерени количества на всяка съставка, като живакът е в минимално количество.

Мит номер 3: Повече захар значи повече кариеси

Родителите често забраняват на децата си да ядат бонбони и други сладки неща, тъй като се притесняват, че това ще развали зъбите им и ще доведе до кариеси. Истината е, че не захарта, а продължителността на контакт между зъбите и захарта води до появявата на кариеси. Вярно е, че захарта създава условия за повишена киселинност, дължаща се на развитието на бактериалната флора в устната кухина.  Проблемът идва от смучещите се бонбони и подсладените напитки. Те се задържат в устата по-дълго и оставят натрупани въглехидрати по повърхността на зъбите.  Всъщност, проблемът при много деца идва от това, че получават до 40 процента от дневния си прием на въглехидрати от подсладени напитки и бонбони.  Затова за предпочитане са напитки и смучещи се бонбони без захар. А след всеки прием на въглехидрати е важно зъбите да бъдат измити и почистени.

Мит номер 4: Избелването на зъбите отслабва емайла

Този мит е разделен на две части, тъй като трябва да се разграничат избелването при стоматолог с лампи с филтрирана светлина  и използването на продукти за избелване в домашни условия като лентички, шини за дневно и нощно избелване, и други. Избелването с лампи с филтрирана светлина е напълно безопасно. Активната избелваща съставка, карбамиден пероксид освобождава водороден пероксид, който избелва зъбите. Той по никакъв начин не наранява, отслабва или деминерализира зъбите. Има доказателства, че при неправилно ползване, някои продукти за избелване могат да отслабят зъбите. Поради това е препоръчително преди да изберете и започнете да използвате избелваща система, първо да се консултирате с вашия личен стоматолог по отношение на вида на избелването и дозировката на избелващия агент, който ще вземе предвид състоянието на вашите зъби и желанията ви. Със сигурност има още много въпроси и притесения в главата на пациентите, но това са някои съвсем основни въпроси. Ако има нещо, за което не сме се сетили, можете лично да се обърнете към доктор Михайлов и да го попитате чрез нашата форма за Web консултации.

Прочетено: 4157 път(и)

Вашите коментари

Напишете вашия коментар
Ние ще отговорим при първа възможност като Ви уведомим на посочен от Вас e-mail.
Все още няма коментари, бъди първия!
x

Регистрационна формателефон e-mail sms пощенски адрес