Хранителен режим и стоматологично здраве

Хранителен режим и стоматологично здраве

Хранителният режим или това с което се храните и честотата на храненето е важен фактор за превенцията на кариеси и поддържането на добро орално здраве.

Във вашата уста настъпват промени в момента, в който започнете да се храните. Има бактерия, която преобразува захарта от вашата храна и я превръща в киселина. Тази киселина атакува емайла на вашите зъби, поставяйки на процеса на образуване на кариес.  Колкото по-често похапвате, толкова по-често излагате зъбите на процеса по образуване на кариес.

 Храни и напитки въздействащи благоприятно на оралното здраве

 Добрият избор на подходящи за оралното здраве храни включва сирена, пилешко или друг вид меса, ядки и мляко. Тези храни предпазват емайла на зъбите като осигуряват калиции и фосфор, необходим  за реминерализация на зъбите. Реминализацията е естествен процес, при който минералите се възстановяват в емайла на зъбите. Последният изтънява в резултат на въздействието на киселините, съдържащи се в храните, които консумираме.

Други подходящи храни са сочните и хрупкави плодове и зеленчици като например ябълки или круши. Тези храни имат високо водно съдържание, което намалява от захарта, която самите те съдържат и стимулират слюноотделянето като по този начин предпазват от кариес чрез почистване на твърдите хранителни частици от зъбите и пречат на киселината да ги атакува.

Лош избор на храни са близалки, бонбони, бисквити, торти, хляб, мъфин, чипс, пържени картофи, банани, стафиди или сушени плодове. Тези храни има високо съдържание на захар и полепват по зъбите като по този начин благоприятстват негативното въздействие на бактериите.

В допълнение хапчетата за гърло трябва да се използват само, когато е необходимо, тъй като подобно на другите бонбони допринасят за кариеса, тъй като обвиват зъбите със захар.

Най-добрият избор на напитки включва вода (по възможност с флуор), мляко и неподсладен чай. Ограничете консумацията на напитките съдържащи захар, включително безалкохолните напитки, подсладените чай или кафе.

Също така избягвайте целодневното пиене на напитки, съдържащи захар, тъй като когато пиете на малки глътки и съответно продължително задържате течността в устата си вашите зъби са постоянно изложени на въздействието на захарта и на свой ред на риск от кариес поради образуваната киселина.

Прочитайте внимателно етикетите на храните за да сте информирани по отношение на съдържанието на захар като се стремите да консумирате продукти без захар.

д-р Георги Михайлов

Стоматолог, Дента Про

Прочетено: 4925 път(и)

Вашите коментари

Напишете вашия коментар
Ние ще отговорим при първа възможност като Ви уведомим на посочен от Вас e-mail.
Все още няма коментари, бъди първия!
x

Регистрационна формателефон e-mail sms пощенски адрес