Храни и напитки ценни за красивата усмивка

Храни и напитки ценни за красивата усмивка

 

За никого не е тайна, че миенето на зъбите с четка за зъби редовно и почистването с конец са здравословни за усмивката. Друг фактор, който оказва влияние са храните. Можете да съобразите начина си на хранене в полза за  своето стоматологично здраве. Има доста конкретни храни, които са полезни, но по-ценно е да знаете общите групи храни и напитки, които подпомагат оралното здраве.

Зелен чай

Зеленият чай е ползван в миналото като лекарство и се консумира от милиони хора по целия свят. Той съдържа по-голям брой антиоксиданти от черния чай, което обяснява множеството ползи за пациентите. Заедно с ползите за оралното здраве погледнати в перспектива, зеленият чай убива радикалите причиняващи злокачествен рак и намалява периодонтитните възпаления.

Друг интересен факт е, че зеленият чай е известен с качеството си да намалява зъбната плака и препятства производството на водородния сулфид, който причинява лош дъх.

Млечни продукти

Независимо дали говорим за парче сирене, чаша кисело или прясно мляко, млечните продукти могат да повлияят положително на вашата усмивка. От една страна ниската им киселинност предпазва зъбите от кариес и спомага за поддържане на здравословно pH (киселинност) в устата.  От друга страна млечните продукти имат високо съдържание на калций и фосфор, които подсилват зъбите и костите. При някой нации храненето завършва с парче сирене именно поради факта, че променя киселинността в устата до здравословни стойности.

Плодове и зеленчуци

Вероятно сте чували поговорката „ Една ябълка на ден държи доктора далеч от мен.” В това има известна истина. Процесът на дъвчене на сурови плодове и зеленчуци масажира венците като пречи на образуването и задържането на плака по зъбите. Също така много от плодовете съдържат витамин С, който освен, че е добър за цялостното здраве помага много за поддържането на венците. Хранейки се със сурови плодове и зеленчуци, които съдържат ценни хранителни вещества (включително витамин А), зъбите се поддържат естествено чисти и силни като добавка на поддържането на цялостното здравословно състояние. 

Водата

Ако някой ви пита за храните и напитките, които са добри за вашата усмивка е възможно да не отчетете, че водата може би една от най-важите.  Освен, че хидратира тялото, водата отмива храната заседнала между зъбите и по този начин дава на организма допълнителна защита от развитието на бактерии и плака като също така подпомага естествения неутрализиращ ефект на слюнката.

Ценни за красивата усмивка, която е част от доброто стоматологично здраве са водата, зеления чай, млечните продукти и суровите плодове и зеленчуци.

Ако искате да знаете повече за храните, полезни за вашето стоматологично здраве и усмивка можете да се обърнете към вашия стоматолог за информация или да следите новините на стоматологичен кабинет Дента Про по темата.

Прочетено: 80825 път(и)

Вашите коментари

Напишете вашия коментар
Ние ще отговорим при първа възможност като Ви уведомим на посочен от Вас e-mail.
Все още няма коментари, бъди първия!
x

Регистрационна формателефон e-mail sms пощенски адрес