Циркониеви зъбни мостове и корони, едно съвременно решение

Циркониеви зъбни мостове и корони, едно съвременно решение

Зъбните мостове и корони се използват за възстановяване на формата, функцията и естетиката на зъбите, които са липсващи, повредени или износени. Те се поставят върху налични зъби или към импланти, като заместват един или повече зъба. Зъбните мостове и корони могат да бъдат изработени от различни материали, като метал, керамика, композит или комбинация от тях. Един от най-новите и популярни материали за зъбни мостове и корони е циркониевият диоксид, който предлага много предимства пред другите материали.

Какво е циркониевият диоксид

Циркониевият диоксид е вид керамичен материал, който се получава от минерала циркон. Той има висока здравина, износоустойчивост и естетика, което го прави подходящ за изработка на зъбни мостове и корони. Циркониевият диоксид се обработва чрез компютърна технология CAD/CAM, която позволява да се създаде индивидуален дизайн на зъбният мост, коронка или протеза, съобразен с формата и цвета на естествените зъби. Циркониевите зъбни мостове и корони могат да бъдат монолитни, т.е. изцяло от циркониев диоксид, или с порцеланово покритие, което подобрява естетичния ефект.

 Циекониеви зъбни мостове и коронки

Какви са предимствата на циркониевите зъбни мостове и корони

Циркониевите зъбни мостове и корони имат много предимства пред другите видове дентални протези, като:

•  Изглеждат по-естествени отколкото другите видове керамични протези, които могат да изглеждат изкуствено или да имат метален отблясък.

•  Не предизвикват алергични реакции или електрохимични реакции в устата, тъй като не съдържат метални елементи.

•  Много устойчиви на счупване и износване, което ги прави подходящи за хора с бруксизъм (скърцане със зъби по време на сън) или за възстановяване на зъби с голям дефект.

•  По-щадящи към отсрещните зъби, тъй като имат много гладка и фина повърхност.

•  Не дразнят венците и не позволява задържането на бактериална плака, тъй като имат гладка повърхност.

•  Изработват с висока прецизност и точност, благодарение на компютърната технология CAD/CAM, която позволява да се създаде индивидуален дизайн на протезата, съобразен с формата и цвета на естествените зъби.

 

Какви са недостатъците на циркониевите зъбни мостове и корони

 Циркониевите зъбни мостове и корони имат и някои недостатъци, като:

•  По-скъпи са от другите видове дентални протези, тъй като изискват по-сложна технология и материали.

•  По-трудни коренови лечения, ако се наложат такива след слагане на циркониева коронка или мост. Причината е в по-голямата крехкост на материала, който при пробиване може да доведе до напукване или счупване на целия мост.

 

Как се поставят циркониевите зъбни мостове и корони

 Поставянето на циркониеви зъбни корони и мостове изисква няколко стъпки, като:

•  Първоначален преглед и планиране на лечението. Зъболекарят прави оценка на състоянието на зъбите, венците и челюстта, и определя дали циркониевите зъбни мостове и корони са подходящи за вас. Ще ви обясни процедурата, рисковете, алтернативите и разходите на лечението.

•  Вземане на отпечатък от зъбите и изпращане до зъботехническа лаборатория, където ще се изработи циркониевият зъбен мост или корона.

•  Подготовка (препариране) на зъбите. Зъболекарят изпилява малко от емайла и дентина на зъбите, които ще бъдат покрити с протезата, за да се направи място за циркониевите назъбни коронки. При тази манипулация зъболекарят премахва съвсем тънък слой от повърхността на зъба. В случая, циркониевият диоксид позволява това изпиляване да е по-малко и по-щадящо за зъбите, върху които се прилага.

•  Вземане на отпечатък. След като зъбите са подготвени, зъболекарят взема отпечатък от тях, който ще бъде изпратен до зъботехническата лаборатория, където ще се изработи циркониевата протеза.

•  Поставяне на временна зъбна корона, мост или протеза. Докато се изработва циркониевата протеза, зъболекарят ще ви постави временна протеза, която ще защити зъбите от външни влияния и ще ви позволи да дъвчете и да говорите нормално. Временната протеза може да бъде изработена от пластмаса, метал или композит.

•  Поставяне на циркониева зъбна корона, мост или протеза. След като циркониевата протеза е готова, зъболекарят премахва временната протеза и почиства зъбите. Проверява съвместимостта на циркониевата протеза с формата, цвета и захапката на зъбите и прави необходимите корекции. Накрая циментира циркониевата зъбна коронка, мост или протеза към зъбите със специален адхезивен (залепващ) материал.

Циркониевите зъбни мостове и корони са съвременно решение за възстановяване на липсващи или повредени зъби, което предлага много предимства, като здравина, износоустойчивост, естетика и биосъвместимост. Те се изработват с висока прецизност и точност, благодарение на компютърната технология CAD/CAM, която позволява да се създаде индивидуален дизайн на протезата, съобразен с формата и цвета на естествените зъби. Поставянето на циркониеви зъбни мостове и корони изисква няколко стъпки, които се извършват от квалифициран зъболекар в сътрудничество с професионална зъботехническа лаборатория. Ако имате нужда от такова лечение, можете да се консултирате с нас в Дентална практика ДентаПро, където ще получите висококачествено обслужване и индивидуално отношение.

Запазете час за зъболекар

Прочетено: 460 път(и)

Вашите коментари

Напишете вашия коментар
Ние ще отговорим при първа възможност като Ви уведомим на посочен от Вас e-mail.
Все още няма коментари, бъди първия!
x

Регистрационна формателефон e-mail sms пощенски адрес