Циркониеви зъбни мостове. С какво са по-добри

Циркониеви зъбни мостове. С какво са по-добри

Циркониевите мостове са висококачествени зъбни конструкции, които се характеризират със здравина, издръжливост и отлична естетика. Те често са предпочитани пред метало-керамичните мостове, тъй като не предизвикват алергични реакции и не образуват сива ивица на ръба с венците, поради липсата на метал. Изработват се от циркониев диоксид чрез съвременна CAD/CAM (Computer Aided Design/Computer Aided Manufacturing) компютърна технология, която позволява много голяма прецизност.

Какво е циркониев мост?

Зъбният мост е начин да се замести един или повече липсващи зъби, посредством конструкция от назъбни коронки върху съществуващи зъби, които осигуряват неподвижност и мостова част над липсващите зъби. В зависимост от индивидуалното състояние на всеки пациент, зъболекарят преценява каква неподвижна фиксирана конструкция е подходяща за възстановяването на дъвкателната и естетична функция на зъбите.

Циркониевият мост се отличава по това, че е направен от циркониев диоксид. Това е керамика с изключителна здравина и отлична биохимична съвместимост с човешките тъкани. По тази причина няма отхвърляне на циркониевия мост от организма или алергични реакции, което понякога, макар и рядко, се наблюдава при мостове с метална основа. 

Предимства на циркониевия мост

Основните предимства на циркониевият мост  произтичат основно от материала, от който се изработва. По същество те се следните:

По-малко изпиляване на зъбите, върху които стъпва моста

Процесът на изготвяне на зъбен мост изисква изпиляване на зъбите, които носят моста, за да се направи място за циркониевите назъбни коронки. При тази манипулация зъболекарят премахва съвсем тънък слой от повърхността на зъба. В случая, циркониевият диоксид позволява това изпиляване да е по-малко и по-щадящо за зъбите, върху които се прилага.

Здравина на циркониевия мост

Циркониевият мост има добавка от Итрии в състава на материала. Този химичен елемент пречи на разпространението на дефекти в структурата, породени от напрежение. Това прави циркониевият мост изключително здрав. Той има здравина от порядъка на 1200 мегапaскала за разлика от обикновената прес-керамика, която носи напрежение и налягане до 350 мегапаскала. Респективно, циркониевите мостове са много устойчиви на счупване. 

Отлична визия

Циркониевите мостове са много близки по цвят до естествените зъби. Трудно е да се отличат от тях. Много добра естетика - цветово са максимално близки до естествените зъби.

 

Циркониев мост

Нямат метален ръб

С времето и възрастта венците се отдръпват и мостовете стават къси, независимо от какъв материал са изработени. Отдръпването на венците е естествен процес, поради стопяването на костната структура с напредването на възрастта. При метало-керамичните мостове, когато венецът се отдръпне започва да се вижда сив метален ръб, който нарушава добрата естетика на зъбния мост. При циркониевите мостове не се вижда метален ръб, тъй като няма метален компонент в зъбната конструкция. 

Подходящи за хора с бруксизъм

Циркониевите мостове са износоустойчиви при триене с насрещните зъби. 

В същото време са щадящи за тях. Това им качество ги прави подходящи за хора, които скърцат със зъби и страдат от бруксизъм.

Устойчиви на оцветяване

В резултат на консумацията на храни и напитки като кафе, червено вино, боровинки и други подобни зъбите, зъбните коронки и зъбните мостове се оцветяват. Това, което отличава керамичният мост е неговата по-добра устойчивост на петна в сравнение с порцелановите и метало-керамични мостове. 

Не задържат бактериална плака

Натрупването на бактериална плака върху зъбите води до редица неприятни последици като възпаление на венците, оформяне на болезнени джобове, лош дъх и кариеси. Отличителна черта на циркониевият мост е неговата устойчивост на бактериална плака, поради изключително гладката структура на материала. 

Не предизвиква алергични реакции

Човешкият организъм често прави алергични реакции в опит да се защити от външни субстанции. Добрата новина е, че циркониевите мостове доказано не предизвикват алергични реакции поради липсата на метал в материала, от който се изработват.

Недостатъци на циркониевите мостове

Всяко монета има две страни. Предимствата са обсъдени, но дали има недостатъци този тип мост? 

По-висока цена

Циркониевият мост е по-скъп от стандартния металокерамичен мост. Цената му е поне два пъти по-висока. 

По-ниска прозрачност

Естествените зъби имат специфична прозрачност и отразяват светлината не от повърхността на зъба, а от вътрешните структури. Нарича се транспарентност. Това качество на естествените зъби не е лесно за наподобяване от изкуствените материали. Циркониевите мостове нямат прозрачността на естествените зъби, но към циркониевият диоксид се добавят елементи, който много добре тушират този недостатък.   


Как се поставя циркониев мост

Процесът е аналогичен както при другите видове мостове. Зъболекарят прави изпиляване на зъбите, върху които стъпва моста. Взема отпечатък от полето предвидено за мостовата конструкция. Отпечатъкът се изпраща в зъботехническа лаборатория, която изработва циркониевия мост. Обикновено това отнема около една седмица.

В интервала от време, през който циркониевият мост се изработва, се поставя временен мост, който се изработва от стоматолога на място в зъболекарския кабинет след вземане на отпечатъка. Използването на временен мост не е задължително, но в общия случай е предпочитано от пациентите по естетически причини. 

Когато циркониевият мост е готов, той се поставя и след като зъболекарят се убеди, че пасва добре го циментира. 


Циркониевите мостове са с много предимства и относително малко недостатъци. Това, с което печелят вниманието на пациентите са естетиката, здравината и липсата на алергични реакции. 

 

За да научите дали циркониевият мост е подходящ за вас и вашето състояние на зъбите, запишете час за консултация.

 

Запазете час за зъболекр


Прочетено: 7837 път(и)

Вашите коментари

Напишете вашия коментар
Ние ще отговорим при първа възможност като Ви уведомим на посочен от Вас e-mail.
Все още няма коментари, бъди първия!
x

Регистрационна формателефон e-mail sms пощенски адрес