3 начина за заместване на липсващи зъби

3 начина за заместване на липсващи зъби

Когато се стигне до заместване на липсващи зъби пациентът е изправен пред избор от три възможности. За да можете да вземете решение е най-добре да обсъдите вариантите с вашия дентален лекар. Няколко съвета и информация за предимствата и недостатъците на всеки вариант ще са полезни за вашата обща култура.

Трите метода за заместване на липсващи зъби са:

  • Зъбен мост – неподвижна фиксирана конструкция;
  • Подвижна зъбна протеза;
  • Зъбен имплант.

 

Кое е най-доброто решение, когато имате липсващ зъб, един или повече? Отговорът зависи от няколко фактора:

  •  Местоположение на липсващия зъб или зъби
  • Състояние на зъбите в съседство на липсващия зъб или зъби
  • Вашето общо здравословно и дентално състояние
  • Цената на всеки един от вариантите

 

Заместване на липсващи зъби със зъбен мост

Зъбният мост е много добро решение за дългосрочно заместване на липсващи зъби. Той се усеща и изглежда като част от вашите зъби и уста. Трудно може да се различи дали заменения зъб със зъбен мост е естествен или изкуствен. Процедурата за изработка и поставяне е кратка и не е инвазивна за пациента. Иначе казано със зъбен мост можете да се сдобиете за 7  дни. Той ще изглежда съвсем като останалите Ви естествени зъби и дори по-добре, защото формата на зъбите и конструкцията подлежат на моделиране. Усещането ви в устата, след поставянето на зъбния мост, ще е както при вашите естествените зъби. До няколко дни ще се свикнали с наличието на зъбния мост в устата и след време дори може да не различите кои зъби са ваши, и кои изкуствени. Не на последно място процедурата не е безкрайно неприятна за пациента.

заместване на липсващ зъб със зъбен мост

 

Зъбният мост е здрав, същевременно естетически издържан и възстановява функцията на липсващите зъби.

Зъбният мост, който представлява неподвижна фиксирана конструкция се състои от зъбни корони, които покриват зъбите от двете страни на липсващия зъб с висяща протетична част между тях, която замества и изглежда както липсващи зъб или зъби. Зъбният мост се циментира към съществуващите зъби, върху които се поставя.

Фиксираният зъбен мост може да издържи много години ако се грижите добре за него и зъбите си.

Не може да не споменем и недостатъците на фиксирания мост. Важно е да се вземе предвид, че фиксираният мост зависи от зъбите в съседство на липсващия зъб или зъби. Дефакто зъбите в непосредствено съседство на липсващия зъб трябва да са в добро състояние за да поемат натоварването на липсващия зъб. Съответно зъбите в съседство на зъбния мост трябва да бъдат подготвени и изпилени за поставянето на конструкцията. Зъбният мост е толкова здрав, колкото е силна най-слабата му връзка. Ако някой от поддържащите моста зъби се разболее това може да  компроментира целия мост. Същото е валидно и за изграждането на зъбен мост върху импланти. Ако някой от имплантите под зъбния мост бъде отхвърлен, то цялата конструкция отгоре трябва да се направи отново.

Също така зъбните мостове са приемливи като цена, когато се гледа съотношението цена/качество. Всяка единична коронка от зъбния мост е около 300 лв. Така че тричленен мост, който замества един липсващ зъб излиза приблизително 900 лв.  

 

Заместване на липсващи зъби с частична подвижа протеза

Подвижната частична протеза е приемливо решение за заместване на липсващи зъби. Обичайно, тя се изработва от метал или пластмаса с цвят на зъбните венци.  Носи се в устата подобно на ортодонтските апаратчета. Подвижната частична протеза се закрепва върху венеца като се адаптира към неговата форма. Използват се телени куки  или скоби, които се захващат около определени зъби. Протезата се сваля и почиства поне два пъти дневно и преди сън.

Зъбна протеза

Основното предимство на подвижната зъбна протеза е нейната относително ниска цена, на фона на имплантите или зъбните коронки и мостове.

В групата на предимствата следва да се добави и, че частичната зъбна протеза е най-малко инвазивна за пациента. Това е особено благоприятна опция за хора които нямат търпимост към инвазивни процедури.

На трето място в списъка с предимства е факта, че при частичната зъбна протеза разчита в някаква степен на съседните зъби за поддържане на конструкцията, но не е изцяло зависима от тяхното състояние.

Недостатък на частичната подвижна зъбна протеза е нейния размер. Частичните зъбни протези са обемни независимо от броя зъби, които заместват. Това е особено валидно, когато с частична зъбна протеза замества един липсващ зъб. Размерът на подвижните зъбни протези е голям по конструктивни причини, свеждащи се до начина им на задържане в устата. Това очертава и компромиса, който пациента трябва да направи с комфорта. Към това може да се добави и  факта, че подвижните протези, в сравнение със зъбните  мостове и импланти, са най-малко удобни и функционални. Често може да се налага настройване (ажустиране) за някой зони на подвижните протези. В същото време има вероятност на пациента да се налага да съобразява дъвченето и говореното си с наличието на подвижна зъбна протеза в устата, в сравнение с другите опции за заместване на липсващи зъби. Разбира се практиката показва, че има достатъчно хора избрали варианта с подвижни зъбни протези, който имат дава възможност пълноценно да общуват и да се хранят.

В обобщение трябва да се каже, че подвижните зъбни протези, въпреки  компромисите, са добър начин за заместване на липсващи зъби и имат своите предимства пред другите начини за решаване на проблема с възстановяване на липсващите зъби.

 

Заместване на липсващи зъби със зъбни импланти

Денталните импланти и зъбни коронки са добър начин за заместване на липсващи зъби. Денталният имплант може би е най-близо до възстановяването на естествените зъби като форма и функция, с известни резерви.

заместване на липсващ зъб със зъбен имплант

Първият етап е поставянето на зъбен имплант, чиято форма наподобява зъбния корен.

След заздравяването (прирастването към костта) на зъбния имплант, което отнема между 3 и 6 месеца, може да се направи възстановяване на зъбите. Поставя се абатмент върху зъбния имплант. Може да приемете абатмента като удължение за импланта, към което се захваща зъбната корона или мост. Ако трябва да го сравним с първия метод за заместване на липсващ зъб, то абатмантът се явява в ролята на подготвения изпилен зъб върху който се поставя зъбната корона. Тъй като контура на импланта и абатмента доста добре наподобяват естествения зъб от естетическа гледна точка е добре да конструкцията да се завърши с керамична или металокерачмина коронка.

Предимството на денталния имплант е, че състоянието на съседните зъби няма особено значение, когато говорим за заместване на един липсващ зъб с единичен имплант. Всеки имплант носи индивидуална единица. Така, че функцията е много близо до тази на естествените зъби. В допълнение трябва да кажем, че зъбните импланти няма как да развият кариес. Те могат да бъдат поставени навсякъде в устата, което ги прави надеждни и функционални.  

Колкото и добре да звучат като решение все пак зъбните импланти имат своите недостатъци. Процедурата по поставянето и прирастването им отнема около от 3-и до 6 месеца. Също така причината за загубата на естествения зъб може да доведе и до загубата на импланта. Това е така, защото зъбните импланти се влияят от пародонтит, вредни навици като скърцане със зъби или травми. Трябва да се добави, че общото здравословно състояние на пациента има голямо значение за успешното имплантиране. Това е така, защото поставянето на зъбен имплант е хирургична процедура, което носи своите рискове и все пак е доста инвазивно като процедура. Съответно налага се поставяне на анастезия (упойка) и имплантът успешно трябва да прирастне към костта.

Зъбните импланти са много добро решение при множество липсващи зъби в устата или когато нямате никакви зъби.

Поставянето на дентални импланти макар и най-близко до естествените зъби е една доста скъпа възможност. Само цената на зъбният имплант е около 2000 лв. Отделно в зависимост от конструкцията, която се поставя отгоре трябва да се предвиди около 300 лева на зъб, когато говорим за металокерамичи коронки или доста повече при чисто керамични. Много от застрахователни компании не покриват зъбните импланти при застраховките. 

Обобщение на основните предимства и недостатъци можете да видите в в следните две таблици:

ОБОБЩЕНИЕ НА ПРЕДИМСТВАТА

НА ВСЕКИ ЕДИН ОТ МЕТОДИТЕ ЗА ЗАМЕСТВАНЕ НА ЛИПСВАЩИ ЗЪБИ

Зъбен мост

Зъбният мост е здрав, същевременно естетически издържан и възстановява функцията на липсващите зъби. Може да бъде готов за 7 дни.

Зъбен имплант

Зъбните импланти са много добро решение при множество липсващи зъби в устата или когато нямате никакви зъби

Подвижна частична зъбна протеза

Подвижната зъбна протеза е с ниска цена, на фона на имплантите или зъбните коронки и мостове

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

OБОБЩЕНИЕ НА НЕДОСТАТЪЦИТЕ

НА ВСЕКИ ЕДИН ОТ МЕТОДИТЕ ЗА ЗАМЕСТВАНЕ НА ЛИПСВАЩИ ЗЪБИ

Зъбен мост

Фиксираният мост зависи от състоянието зъбите в съседство на липсващия зъб.

Зъбен имплант

Зъбният имплант е доста скъп. Процедурата е хирургична – доста инвазивна и имплантирането отнема между 3 и 6 месеца.

Подвижна частична зъбна протеза

Зъбните протези са най-малко удобни и функционални, в сравнение със зъбните мостове и коронки.

 

Важно е внимателно да обсъдите с вашия стоматолог кое е най-доброто решение за Вас. Има много допълнителни детайли, които само дентален лекар може да прецени на база преглед, изследвания и друга информация. Тази статия има за цел да ви информира за възможните решения за заметване на липсващи зъби, а не да ви даде окончателно решение. Последното може да направено само съвместно с вашия зъболекар.

Запазете час за зъболекар

Прочетено: 129096 път(и)

Вашите коментари

Напишете вашия коментар
Ние ще отговорим при първа възможност като Ви уведомим на посочен от Вас e-mail.
Lara Mazalova
Zdraveite,imam slednia problem na 3 ot gornite zabi imam djobove no zabite sa zdravi iskam da sloja most zashtoto v sasedstvo imam lipsvashti no me savetvat da ne pravia nishto tam zaradi vencite i djobovete vaprosa mi e ima li lechenie na tezi djobove i kak moga da resha tozi problem
Отговор:
Здравейте, Необходимо е на място да ви прегледам, за да мога да оценя реалната ситуация в устата ви. Може да се намери решение на проблема ви като се лекуват венечните джобове и след това се направи мост за възстановяване на липсващите зъби. Обадете се за записване на час за преглед. Успешен ден, Д-р Михайлов
Kamelia
Zdraveite , imam taka nare4enoto strypvane na zabi.Dvata mi ku4e6ki zaba sa nad drugite i leko izdadeni.Moje li da se izvadqt i mejdu tqh da se postavi izkustven zab ili ne.Kakvo e podhodqto za men, i kakva e cenata .Lek den
Отговор:
Здравейте, Има няколко варианта за решаване на вашия проблем. Необходимо е да се направи преглед ,след това ще се обсъдят вариантите - кой е най-приемлив за вас и кой ще е най-целесъобразен. Запазете си час за преглед и ще направим каквото е необходимо.
Bogdana Gurgeva
iskam da znam cenata na uslugata v trite varianta.Ne jiveq v momenta v BG
Отговор:
Моля да опишете подробно проблема и ще се постарая да ви бъда полезен. д-р Михайлов.


Показани са от 1 до 3 от общо 3 резултата ( разположени на 1 стр.)
x

Регистрационна формателефон e-mail sms пощенски адрес