5 неща които са полезни и 5, които са вредни за вашата усмивка

5 неща които са полезни и 5, които са вредни за вашата усмивка

Всичко обичаме да имаме здрава и красива усмивка. За да ви помогнем да запазите своята такава, тази седмица решихме да направим този списък с храни и напитки, които са полезни и вредни за Вашата усмивка. Сред тях ще намерите такива, които са неизбежна част от съвременното ежедневие. Това не означава непременно, че трябва да ги отстраните от навиците. Неободимо е да сте информирани и да се грижите за зъбите с почистване, и редовни посещения при зъболекар. Нека да започнем с вредните:

1. Кафе

кафето оцветява зъбите

Всички пием кафе, и то почти всеки ден. Може би сте забелязали, че кафето оставя доста неприятни петна върху дрехите ви. Същото се случва и със зъбите. Освен това, зъбите потъмнели от кафе се почистват много по-трудно от повечето други оцветявания. Освен петната, кафето улеснява образуването на зъбна плака и по този начин по-лесно се захващат бактерии за тях.

2. Червено вино

зъбите се оцветяват от червено вино

Един от най-честите оцветители на зъби. Виното съдържа хромогени, които образуват пигменти, които пък цапат вашите зъби. За съжаление в червеното вино има още нещо, което допринася за оцветяването на зъбите. Танинът във виното пресушава устата, което изостря контура на  петната. В общи линии виното е идеалното оръжие в борбата с белите зъби, ако тази война съществуваше и белите зъби се смятаха за непривлекателни.

3. Цигари

зъбите пожълтяват от цигарите

Освен директната вреда за здравето, пушенето води и до пожълтяване на зъбите. Никотинът  и катраните полепват по зъбите и оставя усмивката ви на петна, които се махат изключително трудно.

4. Спортни и енергийни напитки

зъбите се развалят от енергийни напитки

Енергийните напитки са изключително киселинни. Тази киселинност ерозира емайла, оставя зъбите ви чувствителни и предразполага към заболявания на зъбите.

5. Черен чай

зъбите се оцветяват от черен чай

Въпреки че в повечето случаи чаят се препоръчва като по-полезната алтернатива на кафето, това не е съвсем вярно. Черният чай съдържа танин, също като виното. Всъщност, черният чай оцветява зъбите повече от кафето и бялото вино. Другите видове чай, като зелен, бял и плодов, обаче са доста по-безобидни спрямо вашите зъби.

Ставате, изпивате едно кафе и с него изпушвате една цигара, за да ви е по-сладко. След това си правите един черен чай за из път и го слагате в термос, понеже навън е страшен студ. Докато сте в офиса ви наляга страшна умора и изпивате един Ред Бул за да си довършите дневния отчет. След тежкия ден се прибирате и изпивате няколко чаши червено вино за да се отпуснете преди лягане. Чудесно. Сега е време да видим как се неутрализира ефектът от този смъртоносен за вашата усмивка коктейл:

1. Вода

зъбите се почистват с вода

Водата е страхотна във всяко едно отношение. Всъщност, вие сте над 50% вода. А както знаем в добър човек лоши неща няма. Водата много ефективно изчиства бактериите, киселините и захарите от зъбите ви. В повечето случаи съдържа и флуор, който спомага за подсилването на емайла.

2. Ягоди

ягодите избелват зъбите

Въпреки привидната си цветност, ягодите съдържат маликова киселина. Маликовата киселина естествено избелва зъбите. Дори може да я ползвате за домашна избелваща процедура: Направете ягода на пюре и я смесете със сода за хляб. Размажете получената паста върху зъбите си с четка за зъби. След пет минути измийте зъбите си и сте готови, с по-бяла усмивка.

3.Млечни продукти

млечните продукти заздравяват зъбите

Млякото и млечните продукти съдържат много калций. Калцият е основната съставка в минерала хидроксиапатит, който подсилва емайла и костите. Заради това е добре да се дава много мляко на деца, тъй като така зъбите и костите им израстват по-здрави.

4. Зеленчуци с фибри

листните зеленчуци почистват зъбите

Зеленчуците с фибри са като естествена четка за вашите зъби. Те изискват много дъвкане, което предизвиква отделянето на слюнка и освен това самата храна физически търка зъбите ви. Няколко такива зеленчука са спанакът, броколите и марулята.

6. Дъвки без захар

дъвките без захар почистват зъбите

Явно дъвкането на дъвка в час не е чак толкова лошо. Може би всички тези деца тайно ги е грижа за зъбите им? По-скоро не, но все пак дъвката стимулира произвеждането на слюнка, която почиства зъбите от бактерии. Освен това покриват зъбите с калций и фосфат, които са полезни за емайла. Повечето дъвки без захар се овкусяват с ксилитол, алкохол, който намалява бактериите. Въпреки това е по-добре да ползвате ментови, тъй като някои проучвания показват че ксилитолът може да е вреден за зъбите.

В общи линии всяка храна афектира усмивката ни. Някои по добър, някои по лош начин. Ако се чудите дали някоя храна или някой навик е полезен за зъбите ви може да попитате д-р Михайлов лично.

Вижте още: Как олиото може да поддържа зъбите ни здрави, Как да поддържаме зъбите си здрави ако сме вегетарианци

Прочетено: 7446 път(и)

Вашите коментари

Напишете вашия коментар
Ние ще отговорим при първа възможност като Ви уведомим на посочен от Вас e-mail.
Все още няма коментари, бъди първия!
x

Регистрационна формателефон e-mail sms пощенски адрес