5 навика, които унищожават усмивки

5 навика, които унищожават усмивки

Дори и най-добрият стоматолог на света не може да запази усмивката ви в добро състояние ако вие не се грижите сами за нея. За да ви помогнем, съставихме този списък от пет навика, които вредят на зъбите ви:

 

Миене на зъбите веднага след ядене (1)

За изненада на много хора, миенето на зъби веднага след ядене не е чак толкова добра идея. Проблемът идва от киселините в храната, която консумираме. Храни и напитки като цитрусови плодове, домати и вино съдържат киселини, които разграждат емайла. При миене веднага след ядене на такива храни, вие всъщност втривате киселината още по-дълбоко в зъбите си.


Препоръчваме: След ядене изплакнете устата си с чаша вода и изчакайте 30 минути преди да измиете зъбите си с четка.

 

Рядко сменяне на четката за зъби (2)

Има много фактори, които правят старите четки вредни за вашите зъби. На първо място, след известна употреба, власинките на четката ви губят своята еластичност и форма, което ги прави неефективни в премахването на плака. Освен това, фактът че четката ви е изложена на влажна среда ежедневно в продължение на месеци води до развъждането на бактерии по нея, които могат да доведат до инфекция.


Препоръчваме: Сменяйте четката си на всеки 2-3 месеца или по-рано ако видите, че се появяват видими признаци на употреба. Важно е също така да смен четката си за зъби след като сте боледували.

 

Използване на зъбите като инструменти (3)

Много е важно този навик да бъде изкоренен още в ранна възраст. В противен случай резултатът е живот изпълнен с късане на етикети, отваряне на бутилки и пробиване дупки със зъби. Това от своя страна води до изкривявания на зъби и травми на венците. Спестяването на време по този начин всъщност води до повече време и средства вложени в стоматологични услуги. Замислете се също за факта, че не всички тези предмети са чисти, а вие ги слагате в устата си.


Препоръчваме: Заредете се с комплект истински инструменти или швейцарско ножче, а зъбите си използвайте по предназначение.

 

Прекомерно търкане на зъби (4)

Въпреки, че със сигурност вече сте се досетили сами, ще ви кажем пак: Търкането на зъби е вредно. Води до износване на зъбите и нарушаване на емайла. Основния проблем с търкането е, че най-често е напълно несъзнателно. В редки случаи причината е стрес, но в общия случай липсващ зъб или особеност на захапката води до търкане на зъбите.


Препоръчваме: Консултирайте се със стоматолога си за шина, която да пречи на търкането през нощта. Ако се случва докато сте будни, самото осъзнаване, че търкате зъбите си ще ви помогне много в отказването на този вреден навик.

 

Използване на твърда четка за зъби (5)

Четката за зъби с твърди власинки никога не е добра идея. С годините венците се отдръпват и откриват все повече и повече корените на зъбите. Ако използвате четка с твърди власинки може много лесно да ги нараните или да нанесете постоянни щети на щийките на зъбите си, което от своя страна води до повищена и в повечето случаи болезнена чувствителност.


Препоръчваме:  Използвайте мека или средно твърда четка и следвайте съветите ни за как правилно да миете зъбите си.

Прочетено: 5294 път(и)

Вашите коментари

Напишете вашия коментар
Ние ще отговорим при първа възможност като Ви уведомим на посочен от Вас e-mail.
Все още няма коментари, бъди първия!
x

Регистрационна формателефон e-mail sms пощенски адрес