6 причини за падане на зъбна корона

6 причини за падане на зъбна корона

Понякога се случва зъбните корони да паднат. Вижте няколко причини, поради което това може да се случи:

Развитие на кариес под зъбна корона

Макар самите зъбни корони да не могат да развият кариес, то зъбите под тях могат. Най-често зъбният кариес се получава близо до границата с венеца там където се срещат зъба и короната. Спасяването на короната при наличие на кариес зависи от неговия размер. Кариесът трябва да се излекува и да се завърши с обтурация (да се постави пломба).  Ако е възможно зъбната корона се поставя обратно върху зъба. В случай, че това не е възможно се изработва нова зъбна коронка.

Честа консумация на лепкави храни

Да консумирате лепкави храни при наличие на зъбна корона не е особено уместно. Храни като дъвчащи бонбони може постепенно да разлепят зъбната корона и респективно да тя да падне. В този случай зъбната коронка може лесно да бъде залепена от стоматолог.

Отслабване на цимента, който държи зъбната корона

Зъбните корони се изработват от здрави материали, така че да могат да издържат на натоварванията при хранене и отхапване в продължение на години. Макар зъбните коронки да са изключително здрави циментът, който ги прикрепя неподвижно към зъба може в течение на времето да загуби своята здравина и в резултата коронката да падне.  Зъбната коронка може лесно да бъде циментирана обратно от зъболекар.

Когато има недостиг на зъбна структура, върху която се поставя зъбна коронка

Понякога зъбът под коронката е твърде износен и няма достатъчно зъбна структура, върху която да се захване коронката. Ако няма достатъчно зъбна структура е възможно коронката да пада често.  Това се среща при задните зъби.

Не се грижите добре за зъбната корона

Зъбната коронка може да се разклати, ако върху нея се приложи голямо напрежение. Навици като стискане, скърцане със зъби, използване на коронката за отваряне на бутилки и опаковки може да отслаби цимента, с който е залепена коронката и последната да падне. Носенето на защитна шина през нощта, която да ви предпазва от скърцане със зъби може значително да увеличи живота на коронката, в случай че страдате от бруксизъм (скърцане със зъби през нощта по време на сън)

За да избегнете падането на зъбната корона

Необходимо е да се грижите за зъбната корона така както се грижите за своите естествени зъби. Ежедневното почистване с четка и конец за зъби може да държи зъбите и венците около коронката здрави и респективно да удължи живота на коронката. Редовни прегледи при зъболекар подпомагат за ранно откриване и отстраняване на проблеми със зъбната коронка или зъба под нея.  Избягването на лепкави храни и ограничаване на скърцането със зъби ще съхрани живота на зъбната коронка и ще ви позволи да я ползвате дълго. Все пак ако зъбната коронка падне не я изхвърляйте. Занесете я на своя зъболекар за да я постави и циментира отново.

 

Запазете час за зъболекар чрез нашия онлайн календар в удобно за вас време.

Прочетено: 34278 път(и)

Вашите коментари

Напишете вашия коментар
Ние ще отговорим при първа възможност като Ви уведомим на посочен от Вас e-mail.
Все още няма коментари, бъди първия!
x

Регистрационна формателефон e-mail sms пощенски адрес