Козметична стоматология

Козметична стоматология

Искате ли да имате красива усмивка или да подобрите своята?

Козметичните дентални процедури като зъбни мостове, коронки, избелване на зъби, фасети, зъбни импланти, брекети, зъбни апаратчета са начини да подобрите своята усмивка.

Зъбни корони

Зъбната корона се поставя върху увредения зъб. Коронките се използват за да се подобри здравината на зъба, да се промени неговия размер или естетика. Зъбните корони могат да бъдат направени от метал, керамика, металокерамика или пластмаса. Преди да се постави коронката зъбът се изпилява. След това коронката се поставя върху изпиления зъб и се залепя с дентален цимент. В общия случай коронката покрива целия зъб, но има онлеи и три четвърти коронки, които покриват по-малка част от зъба.

Подробна информация за зъбни корони и процедурата за поставянето им.

зъбна корона

 

Зъбни шини или ортодонтски апаратчета

Ортодонтските апаратчета или шини могат да коригират неправилно подредени зъби. Шините могат да се ползват както при деца така и при възрастни с цел подреждане на зъбните редици.

зъбни шини

Видове зъбни шини

Брекетите са вид зъбни шини.Те се фиксират неподвижно за зъбите. Те мога да бъдат метални, с цвета на зъбите или изчистени. В някой случи брекетите се закачат за вътрешната страна на зъбите , така че са невидими. Изцяло пластмасови форми се използват за се създадат така наречените невидими шини.

видове зъбни шини

Избелване на зъби

Има различни варианти за избелване на зъби от професионални системи прилагани в стоматологични кабинети до избелващи продукти, които се продават в магазините. Избелването може да се осъществява чрез гел, ленти, шини или в дентален кабинет от зъболекар. Избелването на зъби дава добър резултат при зъби със жълто оцветяване като в същото време не е подходящо за всички видове зъби. Избелването е подходящо най-вече за хора с със здрави естествени зъби. Вашият зъболекар може да определи дали избелването ще има добър ефект върху вашите зъби.

Вижте по-подробна информация за избелването на зъби.

избелване на зъби

Пломби с цвета на зъбите от фотокомпозитен материал

Пломби с цвета на зъбите се забелязват далеч по-трудно в сравнение с обтурации завършени с амалгама. Понякога пломбите трябва да се подменят и много хора решават да ги сменят с пломби от фотокомпозитен  материал, който е близък до цвета на зъбите.  Фотокомпозитен пломби се държат добре при малки кариеси и се износват по-бързо при по по-големи такива.

бели пломби

Зъбни протези

Зъбните протези са подвижни конструкции, които заместват липсващи зъби. Тоталните протези се използват за да заменят всички зъби в устата. Частичните протези заместват липсващи зъби и се ползват заедно с останалите естествени зъби.

Вижте по-подробна информация за зъбните протези.

зъбни протези

Зъбни мостове или фиксирани частични зъбни протезни конструкции

Фиксираният зъбен мост е постоянна конструкция, която замества един или повече липсващи зъби. Те се конструират като се поставят корони върху съществуващите зъби и висящи изкуствени зъби (мост) върху участъците с липсващи зъби. Фиксират се с дентален цимент. Висящи мостове се ползват при участъци, в които има налични зъби само от едната страна на обеззъбената страна.

Вижте по-подробна информация за зъбните мостове.

заместване на лиспващи зъби със зъбен мост

Бондинг на зъби

Бондингът на зъби е относително лесна и не особено скъпа процедура, която позволява  да се подобри усмивката чрез възстановяване на повърхностно счупени или спукани зъби, промяна на формата на зъбите, удължаване на зъби, запълване на празнини или разстояния между зъбите. Също така се ползва при оцветени зъби. Бондингът на зъби се прави с полимер, която се нанася върху зъба и се втвърдява с помощта на облъчване със специална лампа.

бондинг на зъби

Фасети

Зъбните фасети са тънки люспи, изработени от керамика, които се поставят върху предната повърхност на зъбите. Изработват се индивидуално за всеки пациент и се залепят върху зъбите за да променят вида им. Фасетите се използват, когато е необходимо да се промени размера, формата, цвета и дължината на зъбите. Могат да се постигнат добри резултати при леко пукнати зъби, петна по зъбите или неестетически оцветявания, отчупени малки парченца от зъба, разстояние между зъбите, неравни зъби, за лека корекция в дължината на зъба. Фасетите не са толкова инвазивни както зъбните корони, но поставянето им е перманентно. Зъбните фасети се ползват при неголеми зъбни дефекти и изискват грижа от страна на пациента за поддържането им в добро състояние.

зъбни фасети

Оформяне на емайла

Оформянето на емайла е процедура, която се прави за да коригира малки дефекти като неравни повърхности или леко сгъстени зъби.  Процедурата е бърза и безболезнена като резултатът се вижда веднага. Оформянето на зъбния емайл може да бъде комбинирано с фасети, бондинг или избелване на зъби.

оформяне на зъбен емайл

Оформяне на зъбни венци

Оформянето на венци може да подобри усмивката ако линията на венеца е неправилна или зъбите изглеждат твърде къси. При тази порцедура се отстранява малка част от венеца. Процедурата може да се приложи на един или повече зъби.

коекция на зъбни венци

Импланти

Денталните импланти са титаниеви  или керамични елементи, които заместват зъбия корен. Те са основа, върху която се закачат подвижни или неподвижни конструкции от изкуствени зъби в зоните, където има липсващи зъби. Загубата на зъби може да е в резултат на венечно заболяване, кариес или нараняване.

Вижте повече информация за зъбните импланти.

зъбни импланти

Присаждане на венец

Отдръпването на венците може да оголи шийките на зъбите. Оголените зъби може визуално да изглеждат по-дълги и да са чувствителни към топло и студено. Отдръпването на венеца от зъбите увеличава риска от кариес на шийката на зъба, което може да доведе до загуба на кост и зъб. Венечната рецесия (оголването на зъбните шийки) може да се възстанови с присаждане на здрава венечна тъка взета от друга част на устата. Това подобрява естетиката на венечната линия.

Присаждане на венец

Подобряване на усмивката с козметичната стоматология

Техниките на козметичната стоматология често се използват в комбинация за цялостното подобряване на усмивката. В този случай фасети и зъбни корони се използват за корекция на множество проблеми, включително счупени зъби, неравна линия на венеца, оцветяване на зъбите. Козметичната стоматология може да стигне доста по-далеч подобрявайки не само индивидуланата естетика на зъбите, но и тяхното цялостно здраве.

подобряване на усмивката

Ориентировъчни цени на съответните процедури можете да получите тук, но най-добре е да направите консултация със стоматолог, който да Ви изготви прецизен план за лечение и да прецени кои процедури са най-подходящи за вашите зъби.

Час за консултация и изготвяне на план за лечение можете да запишете чрез нашата онлайн форма за запазване на часове или на телефон 02/989-80-80.

Прочетено: 17472 път(и)

Вашите коментари

Напишете вашия коментар
Ние ще отговорим при първа възможност като Ви уведомим на посочен от Вас e-mail.
Все още няма коментари, бъди първия!
x

Регистрационна формателефон e-mail sms пощенски адрес