8 съвета за здрави зъби

8 съвета за здрави зъби

Добрата орална хигиена е необходимо условие за здрави зъби и венци. Тя включва навици, както за миене на зъбите два пъти дневно, така и редовни стоматологични прегледи.

Подценяването на зъбното здраве може да доведе до зъбни болки, загуба на зъби, проблеми с храненето, проблеми със самочувствието, говора и социализацията.

Можете да предотвратите тези проблеми с правилна грижа за зъбите и венците, както у дома, така и с редовни профилактични прегледи при зъболекар. По-долу са изброени няколко практични съвета за поддържане на зъбите и венците здрави.

1. Мийте зъбите си редовно

Повечето хора са наясно, че миенето на зъбите два пъти дневно е един от най-важните навици за поддържане на зъбите чисти и за отстраняване на плаката и бактериите от тях. Въпреки това, миенето на зъбите може да бъде ефективно само ако се използва правилната техника.

Мийте зъбите си като използвате четка за зъби. Четкайте зъбите с малки кръгови движения, като се стараете да почистите всяка повърхност на зъбите - предната, задната и горната част. Този процес отнема между 2 и 3 минути. Движенията назад и напред и напред не са препоръчителни.

Как да мием зъби

Прекалено силното натискане при миенето на зъби и използването на четка с твърд косъм може да увреди зъбния емайл и венците. Последиците от това могат да доведат до чувствителност на зъбите, трайно увреждане на защитния емайл на зъбите и ерозия на венците.

Четката за зъби трябва да се сменя на всеки 3 месеца или когато краищата ѝ се деформират.

2. Използвайте паста за зъби с Флуор

Флуорът помага за предотвратяване развитието на кариеси, но не всички пасти зъби и води за уста го съдържат. Липсата на флуор може да доведе до кариес. Използвайте паста за зъби или вода за уста с флуор.

Съветвайте се с вашия зъболекар при използването на хранителни добавки с флуор, защото предозирането е непрепоръчително, тъй като може да доведе до поява на петна по зъбите, наречена флуороза.

3. Използвайте конец за зъби веднъж дневно

Използването на конец за зъби отстранява плаката и бактериите от междузъбните пространства, където четката за зъби не винаги достигна. Почистването на зъбите с конец може също така да помогне за предотвратяване на лошия дъх, причинен от остатъците и храната, попаднали между зъбите.

4. Използвайте вода за уста

Водите за уста могат да допринесат за здравето на устната кухина. Те често съдържат антибактериална съставка, която помага за контролиране на плаката и гингивата.

Посъветвайте се със своя зъболекар за употребата на вода за уста. Водата за уста не може да замени миенето на зъбите с четка и почистването с конец за зъби, но има положителен ефект върху здравето на зъбите и венците. Например, водите за уста могат да помогнат при наличие на лош дъх.

5. Посещавайте редовно зъболекар

Посещавайте зъболекар на всеки 6 месеца за профилактичен преглед. По време на профилактичния стоматологичен преглед зъболекарят ще почисти зъбите и ще отстрани плаката и втвърдения зъбен камък.

Стоматологът ще провери за визуални признаци на кариеси, заболявания на венците, рак на устата и други проблеми, свързани с оралното здраве.

Децата и юношите също трябва да посещават зъболекар на всеки 6 месеца, за да се предотврати развитието на кариеси.

Консултирайте се със своя зъболекар за честотата на профилактичните прегледи. Отговорът може да варира в зависимост от вашето конкретно зъбно здраве, възрастта и цялостното състояние на зъбите ви. Въпреки това, ако забележите промени в устата си, посетете зъболекар.

6. Ограничете храните, съдържащи захар и нишесте

Консумацията на захар е предпоставка за поява на кариеси. Най-честите виновници са бонбоните и десертите, но и много от опакованите храни също съдържат добавена захар.

Световната Здравна Организация препоръчва ограничаване приема на захар до под 10 % от дневните калории. Понижаването на този процент до 5 % би намалило допълнително риска от кариеси и други стоматологични проблеми.

Нишестените храни, като хляб, солети, брускети и тестените изделия, също могат да причинят кариес. Тези храни се задържат в устата и се разграждат на прости захари, с които се хранят бактериите, произвеждащи киселини. Тази киселина може да причини кариес.

7. Пийте вода вместо напитки, съдържащи захар

Подсладените със захар напитки са основният източник на добавени захари. Честата употреба на газирани напитки, сода, сок или други сладки напитки може да доведе до  кариеси.

Пийте вода или неподсладен чай през целия ден. Ограничете подсладените със захар напитки само по време на хранене и то в малки количества.

Заменете нишестените храни с такива, които са богати на фибри, с плодове и зеленчуци, както и с млечни продукти без добавена захар.

8. Не пушете

Тютюнопушенето уврежда имунната система на организма, което затруднява заздравяването на тъканите, включително тези в устата. Тютюнопушенето е рисков фактор за заболяване на венците. При хората, които пушат може да се наблюдава по-бавно заздравяване на тъканите след стоматологична процедура.

Тютюнопушенето се отразява и на външния вид на устата. Води до пожълтяване на зъбите и езика, и може да придаде лоша миризма на дъха.

 

Изграждането на добри навици за грижа към зъбите е важно за запазване здравето на зъбите и венците. Ежедневното миене на зъбите с четка и паста за зъби, почистването с конец, отказът от тютюнопушене, здравословното хранене и редовните стоматологични прегледи могат да ви помогнат да избегнете развитието на кариеси, заболявания на венците и други стоматологични проблеми. Не забравяйте, че имате само един комплект естествени зъби.

Запазете час за зъболекар

Прочетено: 1392 път(и)

Вашите коментари

Напишете вашия коментар
Ние ще отговорим при първа възможност като Ви уведомим на посочен от Вас e-mail.
Все още няма коментари, бъди първия!
x

Регистрационна формателефон e-mail sms пощенски адрес