Лечение на зъбни заболявания

Лечение на зъбни заболявания

Лечение на кариес

Кариесът е една малка неприятност, която може да стане голям проблем, превръщайки се в Пулпит.
Кариесът представлява нарушаване на емайловия слой в определен участък на зъба. Лечението може да се извърши в рамките на едно посещение, ако кариесът е малък или на няколко пъти, ако е по-дълбок.
Симптомите, които обичайно пациентът има при кариес са: болка в зъба от топло, студено или сладко.
Кариесите могат да се избегнат чрез лична грижа за хигиената на зъбите и профилактика.

Лечение на пулпит

Пулпитът е онзи проблем, който ви се случва, когато не сте излекували своя кариес навреме.
Пулпит се получава, когато нарушаването на емайловия и дентиновия слой е станало прекалено дълбоко и зъбния нерв е изложен на външно въздействие, което е изключително болезнено.

Лечението на пулпит изисква няколко посещение в стоматологичен кабинет, при които е необходимо да се умъртви и извади нерва, и да се затвори зъба с обтурация /пломба/.

Симптомите, които обичайно пациента има при пулпит са: силна и нетърпима болка в зъба, предимно нощем.

Пулпитът може да се избегне чрез зъбна профилактика и прегледи от зъболекар на всеки 6 месеца, което не позволява усложнения на зъбния кариес.

Лечение на периодонтит

Периодонтитът е възпаление около корена на зъба. Характерно е само за умъртвени зъби - след проведено лечение или самоумъртвили се.
Симптомите са силна и нетърпима болка, особено при натиск. Зъбът се усеща по-висок от останалите.
Лечението се извършва в стоматологичен кабинет, чрез отваряне на зъба и поставяне на лекарства. Ако възпалението не отзвучи може да се наложи екстракция /изваждане на зъба/.

Как можете да избегнете периодонтит?

Екзактно и качествено провеждане на лечение при пулпит и своевременно лекуване на кариес, за да не се стига до неговото задълбочаване и усложняване в периодонтит.
Профилактичните прегледи от стоматолог, два път годишно, със сигурност ще предотвратят развитието на дълбоки кариеси, които могат да прераснат в пулпит и в последствие да се развие периодонтит.
Зъбите, на които са провеждани коренови лечения имат отслабена структура и е препоръчително да бъдат облечени с корони като профилактика срещу евентуални фрактури на естествените зъбни корони. Това ще подобри тяхната естетика и функция.

Свързани теми с кариес, пулпит, периодонтит:

Цени на кариес, пулпит, периодонтит,

Лечение на кариес, пулпит и периодонтит по здравна каса

Цени и дейности на здравноосигурителната каса за дентални дейности

 

 

x

Регистрационна формателефон e-mail sms пощенски адрес