Какво да направя, ако протезата ми не пасва или убива

Какво да направя, ако протезата ми не пасва или убива

Има няколко причини, поради които една протеза може да не пасва или убива. В тази статия ще ви обясним как този проблем се появява и как, със съдействието на вашия зъболекар, можете да го решите.

 Тази статия е част от серия статии, които пишем с цел да информираме пациентите за различните видове протези. Ако търсите отговор на друг въпрос по темата протези, вижте останалите статии от серията тук.

 

  

Проблем: Имам протеза от скоро. Когато я пробвах при зъболекаря пасваше, но сега ми убива.

Вашият зъболекар ви е изработил нова протеза. Вие я пробвате за пръв път и стъпка по стъпка заедно напасвате протезата, докато сте напълно доволни и си тръгвате уверени, че имате протеза, която ще ви върши работа дълго време.

Често, в седмиците след началната ежедневна употреба на новата протеза, пациентите забелязват, че на определени места им убива и изпитват болка. Това обикновено не се дължи на грешка в работата на зъболекаря, а на естествените промени, които настъпват при началното ползване на протеза. Болката се дължи на неравномерно разпределяне на натиска от протезата върху лигавичната повърхност, заради малки несъответствия между протезата и устния релеф. В резултат от натиска, определени точки биват натоварвани повече от други и се зачервяват, понякога дори причинявайки болка Тъй като става въпрос за много малки несъответствия, често преминават дни докато тези точки станат болезнени и неизбежно остават незабелязани при първоначалното ажустиране на протезата.

 

 

 

 

Решение:

 

Запишете си час при вашият зъболекар и го помолете да ажустира протезата ви, за да се премахнат тези проблемни точки. В никакъв случай не обработвайте протезата сами. Това е фин процес, при който се премахва възможно най-малко от базата на протезата, защото ако се премахне твърде много, протезата няма да бъде стабилна  в устата.

 

  Ажустиране на зъбна протеза

 

Проблем: От години протезата ми върши добра работа, но напоследък започна да 'плува'

 Това не се дължи на някакъв проблем с протезата или някаква промяна в нея, а точно на обратното - промени в устната кухина на пациентът. За да се държи една протеза стабилно е нужно тя да пасва идеално върху устният релеф на пациента. По този начин се задействат капилярни сили, които дават на протезата фиксирана позиция в устата.

В резултат от липсата на зъби върху алвеоларният гребен (челюстната кост), той започва да атрофира или иначе казано да се смалява. Атрофията води до промени във устният релеф и протезата вече не може така добре да задържи позицията си, както преди.

 

Решение:

 

В повечето случаи зъболекарят ви може да ребазира вашата протеза. За тази цел, базата на протезата се редуцира значително и се взима нов отпечатък на устният релеф. С помощта на този отпечатък зъботехникът може да изработи нова основа за протезата, която съответства на промененият устен релеф. 

Казваме в повечето случаи, защото понякога атрофията на алвеоларният гребен е толкова напреднала, че не е останало достатъчно от него, че да може протезата да се задържи и колкото и пъти да се ребазира, винаги ще е нестабилна. Колкото по-лошо пасва една протеза, толкова по-неравномерно се разпределя напрежението в устата, което води до ускоряване на атрофията. Ако забележите, че протезата ви е нестабилна, за да удължите нейния живот и полза максимално, не губете време и си запишете час при вашия зъболекар.

Това са накратко основните две причини, поради които една протеза не се държи добре в устата или причинява болка на пациентът. Надяваме се се с тази статия да сме ви помогнали да намерите бързо и ефективно решение на проблема си. Страдате ли от нестабилна или убиваща протеза? Имате ли още въпроси, на които не сме успели да отговорим? Запишете си час при Д-р Михайлов или се възползвайте от възможността ни за онлайн консултация.

 

 Запазетете час за зъболекар

Прочетено: 854 път(и)

Вашите коментари

Напишете вашия коментар
Ние ще отговорим при първа възможност като Ви уведомим на посочен от Вас e-mail.
Все още няма коментари, бъди първия!
x

Регистрационна формателефон e-mail sms пощенски адрес