Как да поддържаме своите зъби

Как да поддържаме своите зъби

Всеки зъболекар ще ви каже, че първото условие да имате здрави зъби е да ги поддържате правилно и да се грижите за тях. Това се свежда до няколко прости правила и действия спазването, на които ще ви помогне да имате здрави зъби.
Мийте зъбите поне два пъти дневно.
Отделяйте най-малко 2 (две) минути при всяко миене на зъбите.
Използвайте четки с приспособления за почистване на езика и бузите.
Сменяйте четката за зъби на всеки два или три месеца.
Посещавайте своя зъболекар на всеки 6 (шест) месеца за професионално почистване на плаката и зъбния камък.


Мийте зъбите си правилно

 Както сигурно се досещате, особено важно е да миете зъбите си правилно с подходящи четка и паста за зъби. Препоръчително е да се ползва мека или средно твърда четка. Колкото до пастата, в днешното ежедневие флуорът от водата, който остава във слюнката ни рядко е достатъчен, затова е желателно да се ползва паста със съдържание на флуор. Флуорът предпазва зъбите от киселините, които се образуват в резултат на бактерии в устата. Четката трябва да се сменя, когато даде признаци за износване, което обичайно започва да се случва след 3 месеца ежедневно ползване. Износената четка е много опасна, тъй като снопчетата й съдържат бактерии, които могат да доведат до инфекция.
Самото миене на зъбите също трябва да се случва по определен начин. Зъбите се мият два пъти дневно по минимум две минути. Почиствайте всеки зъб отвън и отвътре, също така и по дъвкателната повърхност, като отделяте достатъчно време за тази процедура. Използвайте кръгови и вертикални движения за почистване на зъбите. Вижте приложената схема за начина и продължителността на миене на всеки участък от устата и зъбите.

 

Миене на зъби


1. Дръжте четката под ъгъл около 45 градуса спрямо венеца. С вертикални и  кръгови движения почиствайте зъбите , като обръщате специално внимание на шиечната част към венечния ръб.
2. С кръгообразни движения почистете всички външни и вътрешни повърхности на горните и долни зъби от ляво. Повторете процедурата за дясната страна.
3. Почистете всички вътрешни повърхности на предните зъби отгоре и повторете процедурата отдолу.
4. С успоредни на зъбните редици движения почистете дъвкателните повърхности на горните и долни зъби от дясно и повторете процедурата от ляво.
5. Използвайте четка със специално приспособление за почистване на бузите и езика. Почиствайте езика отзад напред. Почистването на езика и бузите е особено важно за отстраняване на плаката и предпазва от появата на лош дъх. Имайте предвид, че около 80 % от бактериите не са върху зъбите.
Важно е да се почисти пространството непосредствено до венците, тъй като там се събират най-много бактерии. Необходимо е да отделяме време за зъбите си, тъй като ако не го правим, по тях се образува зъбен камък, който не може да бъде махнат с четка за зъби.

Използвайте конец за зъби за недостъпните места

конец за зъби


    Голяма част от пространствата между зъбите са недостижими за четка. Там се натрупва храна и плака, което може да доведе до инфекция. Тъй като тези пространства представляват около 40% от зъбната повърхност, е много важно да се грижим за тях. Концецът е едно добро решение, тъй като почиства ефективно междузъбните пространства. Ако за вас почистването с конец е невъзможно, можете да използвате междузъбна четка като показаната на долната снимка.

Междузъбна четка

междузъбна четка за зъби

Консултирайте се с вашия зъболекар за да изберете най-ефективния начин да се грижите за тази част от зъбите си.

Използвайте разтвор за уста за целодневна защита от бактерии
    Разтворът за уста в никакъв случай не замества нито четката, нито конецът, но предоставя друго предимство. Флуориднтие разтвори се ползват два пъти дневно след почистване на зъбите. Те образуват защитен слой около зъбите, който ги предпазва от ежедневните сблъсъци с бактерии.

Можете да използвате и електрическа четка за зъби, която също почиства много ефективно.

Ако  не сте сигурни колко добре сте измили своите зъби проверете със специални таблетки, които оцветяват вашите зъби в различна степен в зависимост от това колко добре са почистени.


Професионално почистване на зъби при зъболекар


    Минерализацията на бактериалната плака е основен фактор за заболяванията на венците и зъбите. Тя ви пречи да почиствате ефективно зъбите си. За да я предотвратите е препоръчително да си правите професионално почистване на всеки 6 месеца. Професионалното почистване ще отстрани плаката и зъбния камък от зъбите ви.

Грижата за зъбите е нещо комплексно. Както всичко друго, тя изисква някаква форма на отдаденост. Комбинация от ежедневна грижа и регулярни професионални прегледи при стоматолог може да предотврати следващото ви принудително посещение при зъболекаря.


Прочетено: 18168 път(и)

Вашите коментари

Напишете вашия коментар
Ние ще отговорим при първа възможност като Ви уведомим на посочен от Вас e-mail.
Все още няма коментари, бъди първия!
x

Регистрационна формателефон e-mail sms пощенски адрес