Материали за зъбни мостове. Кой е правилният за мен

Материали за зъбни мостове. Кой е правилният за мен

Модерната стоматология разполага с различни материали за изработване на зъбни мостове, които се различават в своите механични свойства, начин на изработка и цена. Ако наскоро сте изгубили зъб или е време за смяна на някой от старите ви мостове, може би се чудите кой материал е правилният за вас. За да ви помогнем да вземете правилно и информирано решение, обобщихме свойствата, предимстават и недостатъците на основните материали за изработка на зъбни мостове.  

Тази статия е част от серия статии, които пишем с цел да информираме пациентите на тема зъбни коронки и мостове. Ако търсите отговор на друг въпрос по темата коронки и мостове, вижте останалите статии от серията тук.

 

Монолитен Циркон

Цирконът - материалът,  за който от няколко години насам всички зъболекари говорят. Какво точно представлява и защо се вдига толкова шум около него? 

Циркониев мост

 

Мост от монолитен циркон

 

Цирконът всъщност е циркониев диоксид - тоест оксидна керамика, получаваща се от окисляването на неблагородни метали.  Всички оксидни керамики имат отлични механични свойства и намират приложение в много индустрии, включително и астронавтиката, но само цирконът има белия цвят нужен на стоматолозите. Терминът монолитен означава, че мостът се изработва изцяло от един единствен блок циркон - тоест е едно цяло тяло без добавки и свързващи елементи. 

Как се изработва циркониев мост?

На базата на отпечатък, зъботехническа лаборатория създава дигитален модел на зъбите ви и проектира мостa върху тях. CAD/CAM машина изработва циркониевия мост на базата на дигиталната конструкция от цял блок циркониев диоксид. Следва  изпичане в специална фурна на  температура от над 1500 градуса, което придава на мостa допълнителна здравина и плътност. Последната стъпка е полирането на моста на ръка за добиване на максимален блясък и гладкост.

Предимства на циркониевия мост

Здравина без метал

Циркониевите мостове и коронки са изключително здрави, издържливи и дълготрайни. Преди разработването на този материал единственият вариант за изготвянето на големи конструкции, такива включващи повече от 3 зъба, беше метала или металокерамиката. Благодарение на циркона вече е възможно да се изработват също и големи, стабилни безметални зъбни мостове. 

 

Изработката от монолитен блок придава допълнителна здравина на конструкцията - липсата на свързващи елементи между циркона и други материали, като например керамично покритие, означава по-малко слаби места, на които мостът може да поддаде и да се счупи.

 

Решение за силно оцветени зъби

Цирконът е естествено бял и много непрозрачен. Ако естествените ви зъби са силно оцветени, покриването им с циркониев мост е добър вариант за тяхното маскиране. 

 

Керамиката за хората, които скърцат със зъби

Не малко пациенти скърцат със зъби несъзнателно през деня или насън.  Керамиките са изключително твърди материали и притеснението какво ще се случи с естествените зъби, срещу които керамиката се трие, е напълно основателно. За пациенти с такава проблематика, цирконът е най-подходящият вид керамика - проучвания показват, че от всички видове керамика, цирконът причинява най-малко щети на зъбите при скърцане. 

Тайната се крие в изключителната твърдост на циркона. Докато другите керамики с времето придобиват дефекти и неравности по повърхността, полираният циркон запазва първоначалната си гладкост дълго след фиксирането в устата. Дълготрайно гладката повърхност означава, по-малко триене и по-малко щети в дългосрочен план.


Бърза изработка

Изработката на циркониевите мостове е изцяло дигитално-машинна. Компютри оформят мостовете бързо и прецизно без дълги технически времена и човешки грешки. Целият процес отнема значително по-малко време от класическото ръчно моделиране и изливане на мостове от метал. 


https://www.youtube.com/watch?v=EKKkcqL37qg

В това видео можете да видите как се изработва зъбен мост от монолитен блок циркон


Дълга издръжливост

Циркониевите мостове са здрави не само веднага след производството си, а задържат здравината си дори дълго време след фиксиране в устната кухина. За разлика от при другите керамики, влажността и ежедневното напрежение, на които е изложен моста не намаляват значително здравината на циркона. 


Биосъвместимост

Същото свойство, което прави керамиката изключително подходяща за изкуствени стави е и това, което я прави толкова желана в стоматологията - нейната биосъвместимост. Докато металът може в определени ситуации да предизвика алергична реакция в лигавицата, керамиката е инертна - тоест не реагира със средата, в която се намира.

Недостатъци на циркониевия мост

Цена

Цирконът сам по себе си е скъп за производство. Също така и машините нужни за неговата обработка са високо технологични и цената им отразява този факт. Съответно, циркониевите мостове са значително по-скъпи в сравнение с класическите метални мостове.

 

Трудни коренови лечения през моста

Понякога месеци или години след поставянето на коронка или мост се получават усложнения, които изискват кореновото лечение на един зъб. В този случай, за да се проведе кореново лечение е нужно да се пробие дупка през моста, за да се добие достъп до пулпата - нерва на зъба. Проблемът при керамиките е, че те са значително по-крехки от метала и процесът на пробиване може да доведе до разпространение на пукнатини и счупване на целия мост. Модерният циркон има специални добавки, които предотвратяват пукнатини, но все пак е вид керамика и е значително по-податлив на такива влияния в сравнение с металните мостове. Консултирайте се с вашият зъболекар, за да разберете дали има опасност вашите зъби да се нуждаят от кореново лечение след поставянето на мост.


Циркон с Керамично Покритие

Естествените зъби отразяват светлина не само от повърхността си, а също и от по-дълбоките слоеве. Тъй като цирконът е силно непрозрачен материал, той не може да имитира това свойство. За щастие, също както метала, цирконът може да бъде покрит със силно прозрачна стъкло-керамика, за да добие още по-естествен вид. 

 

Циркон с керамично покритие

Циркониев скелет на мост съпоставен с готов мост със стъкло-керамично покритие.

 

След изработването на скелета на моста от циркон следва добавянето на стъкло-керамиката. Със специални четчици и моделиращи инструменти керамиката бива моделирана върху скелета. Слоевете на стъкло-керамиката имат различни цветове и прозрачности наподобяващи тези на естествените зъби. След всеки слой мостът влиза в специална фурна за около 15 минути, където керамиката се изпича върху скелета. След моделирането на всички слоеве следва по-дълго изпичане с цел втвърдяване на цялата конструкция. Готовият мост бива завършен с полиране на ръка.

 

Стъкло-керамичното покритие се изпича допълнително в специална фурна

Стъкло-керамичното покритие се изпича допълнително в специална фурна.

Предимства на циркониевя мост с керамично покритие

Естетика

Цирконът сам по себе си не изглежда зле, но има своите граници. Комбинация със стъкло-керамично покритие позволява маскирането на силно оцветени зъби и същевременното постигане на изключително високо-естетични резултати. 

Недостатъци на циркониевя мост с керамично покритие

Чупливост

Стъкло-керамиката е материал в пъти по-слаб от циркония. Докато пукнатини в скелета на моста са относително малко вероятни, отчупвания на парченца стъкло-керамика са не-рядко явление. Това по никакъв начин не нарушава функционалността на зъбния мост, но може да развали неговата естетика. Същото се отнася и за метални мостове с керамично покритие - опасността от отчупване на стъкло-керамиката е също толкова висока.

За съжаление добавянето на нов слой керамика върху фиксиран мост е невъзможно. Единствената възможност за поправка е със специални фотополимери. Процесът обаче е много трудоемък и рядко постига очаквания резултат. 


Цена

Изграждането на мост от циркон с керамично покритие включва всички стъпки от монолитния циркониев мост и също така ръчното моделиране на стъкло-керамиката върху скелета на моста. Комбинацията от скъпия процес на производство, скъпите материали и многото ръчна работа правят това един от най-скъпите видове зъбен мост.

Метал и металокерамика  - благородни и неблагородни сплави

Металана конструкция на мост

Метална конструкция на мост


Металът е най-често използваният материал за зъбни мостове в стоматологията от десетилетия насам. Мостове се произвеждат от два основни вида метални сплави - благородни и неблагородни. 

Неблагородните сплави са на базата на съединението кобалт- хром, докато благородните се състоят най-вече от злато и понякога паладий. 

Извън някои разлики в температурата на топене, процесът на обработка на двата вида сплави е сходен. Зъболекарят взима отпечатък от изпилените зъби на пациента, на базата на който лабораторията прави гипсова отливка. Върху гипсовата отливка се моделира моста от восък. Восъчният мост се опакова в специална огнеупорна опаковъчна маса. Масата се нагрява докато восъкът се изпари от нея и после в останалата кухина се излива течен метал. След изстиване, опаковъчната маса се отстранява и мостът бива обработен и полиран на ръка, докато добие крайната си форма. Ако е планирано керамично покритие, то се поставя по същия начин като при циркониевите мостове.

 

Восъчна моделация на зъбен мост

 

Восъчна моделация на зъбен мост на базата, на която ще бъде излята металната конструкция.


Благородни Сплави

Зъбен мост от злато. Някои от зъбите са покрити със стъкло-керамика, други са изградени изцяло от злато. Проличава си топлия отблясък на златото под керамиката.

Зъбен мост от злато


Предимства на зъбни мостове от благородни сплави

Биосъвместимост

Благородните сплави са изключително биосъвместими. Алергии към злато са на практика несъществуващи.


Дълъг живот

Златото се ползва за зъбни мостове от десетилетия и все още е “златният стандарт” в стоматологията. Въпреки въвеждането на много нови материали на пазара, проучванията показват, че няма по-дълголетни мостове от златните.

 

Естетика

Златото има топъл и красив цвят. В комбинация с керамично покритие мостът добива изключително естествена визия.


Недостатъци на зъбни мостове от благородни сплави

Цена

Цената на мостовете от благородни сплави е доста висока. За разлика от циркона, чиято цена идва от скъпия процес на производство и обработка, тук цената идва от самия материал. Благородните сплави имат висок процент съдържание на злато, което все още е един от най-скъпите метали.

 

Здравина

Златото е доста мек метал. Въпреки добавките на други метали за допълнителна здравина, благородните сплави са твърде слаби за конструкции с повече от 3-4 зъба.

 

Неблагородни сплави

Процесът на изграждане на мост от неблагородни сплави. След създаване на металния скелет следва покритието със стъкло-керамика с цел скриване на тъмния метал и добиване на естествена визия.

Процес на изграждане на мост от неблагородни сплави

 

Предимства на мостове от неблагородни сплави

Здравина

Сплавите на базата на Кобалт и Хром са изключително здрави и леки. От тях могат да се конструират мостове от всякакви размери без притеснение. Също така, бивайки метал, тази сплав не е податлива на пукнатини - рискът за вашия мост при кореново лечение или ако скърцате със зъби е значително по-нисък в сравнение с керамичните.


Цена

Неблагородните метали са често срещани в природата, което ги прави значително по-достъпни от циркона и златото като цена. 

 

Недостатъци на мостове от неблагородни сплави

Естетика

Неблагородните сплави имат тъмен сивкав цвят, подобен на стоманата. 

Дори и с керамично покритие не могат да добият естествения вид, който златото и прес-керамиката например дават на зъбните мостове.

 

Алергии

По-рано в стоматологията мостовете са се правели от никел и хром, но заради високият процент алергични реакции към никела, той бива заместен с кобалт. Макар и изключително много рядко срещани, алергиите към кобалт-хром не са нечувани. Ако имате съмнение, че страдате от алергия към дентални метали, можете да се консултирате с алерголог преди да изберете материала за вашия зъбен мост.


Прес-керамика

Преди циркона, прес-керамиката беше най-качественият и стабилен избор за изграждане на безметални мостове. 

Мост изграден от прес-керамика

Мост изграден от прес-керамика


Прес-керамиката се състои от литиев дисиликат и се различава значително от циркона в начина на работа. Процесът на произвеждане на мостовете от прес-керамика наподобява по-скоро този на металните. Бъдещият мост се моделира от восък върху модел на зъбтие на пациента. Следва опаковане на моделацията и нейното загряване до изпаряване на восъка. Керамиката бива пресована под налягане в кухината останала от восъчната моделация. След охлаждане мостът бива изваден от опаковъчната маса и допълнително обрисуван със специални цветове, за да добие още по-естествен вид. 

Предимства на зъбни мостове от прес-керамика 

Отлична естетика

Структура на прес-керамиката включва кристали левцит - материал с висока прозрачност, благодарение на който мостовете отразяват светлината по начин силно наподобяващ естествените зъби. 

 

Биосъвместимост

Инертна като всички керамики, прес-керамиката е добър вариант за хората търсещи високо-естетично безметално решение за своя мост, заради алергии или други съображения.

 

Недостатъци на зъбни мостове от прес-керамика 

Здравина

Литиевият дисиликат е много по-слаб материал от циркона. Докато здравината на циркона позволява изграждането на конструкции от всякакъв размер, прес-керамиката може да поддържа мост, който включва максимум 3 зъба. Повече от това би поставило керамиката под твърде високо напрежение, което значително ще скъси нейния живот.

 

Цена

Скъпите материали и многото ръчна работа нужна за тяхната обработка си казват думата - коронките и мостовете от прес-керамика са с цена подобна на циркониевите.

 

Трудни коренови лечения през контрукцията

Още повече от циркония, прес-керамиката е податлива на пукнатини. Рискът да изгубите моста си при неговото пробиване по-време на кореново лечение е висок. Затова е изключително важно да се консултирате със вашият зъболекар  за прогнозата на зъбите ви преди поставянето на такъв мост.

 

Материали за зъбни мостове

Всеки материал има своите предимства и недостатъци - може би искате естетически издържано безметално решение и сте склонни да поемете риска от нужда за обновяване в бъдеще, може би искате да играете сигурно и да заложите на златото, а може също и бюджетът да накланя изборът ви към неблагородните сплави. Във всеки случай информацията в тази статия ще ви помогне да вземете правилното решение за себе си. Все пак е важно да не се забравя, че всяка ситуация е индивидуална и съветите на вашият зъболекар са ключови, тъй като неговият опит му позволява да вземе предвид фактори, които тази статия никога не би могла.

 

Ако искате да си направите мост и се нуждаете от консултация, запишете си час сега.

Запазете час сега

Прочетено: 3909 път(и)

Вашите коментари

Напишете вашия коментар
Ние ще отговорим при първа възможност като Ви уведомим на посочен от Вас e-mail.
Все още няма коментари, бъди първия!
x

Регистрационна формателефон e-mail sms пощенски адрес